Voortmodderen maar, Mark

  19
  6391

  Leestijd: 4 minuten.

  De coronacrisis is nu zijn moeilijkste fase in gegaan. Het land gaat van het slot. Of liever de deur gaat voorzichtig op een kier. En het kabinet moet hopen dat we niet ‘met ons allen’ naar buiten willen stormen.

  Dit wil natuurlijk niet zeggen dat de eerste fase, de uitbraak, geen hels karwei was. Maar de opdracht was bij alle onzekerheden en onduidelijkheden toch helder. De zorg mocht onder geen beding overbelast raken. Uit alle macht moest men voorkomen dat het zwarte scenario, niet genoeg intensive carebedden, werkelijkheid zou worden. Pas dan konden we verder denken. En leren van de fouten die gemaakt waren.

  In die eerste fase dirigeerden de specialisten, de virologen en epidemiologen, het beleid. Jaap van Dissel van het RIVM was de tweede premier van Nederland. De eerste, Mark Rutte, voer zoals dat heet, op zijn kompas. Van Dissel en co moesten ook de route uit de corona-wateren nog maar zien te vinden, maar de beste stuurlui stonden, hopelijk, nu aan het roer. De politiek wist dat ze moest wachten tot de loods van boord ging.

  Met de exit-strategie is het laatste woord weer aan de politiek. En dat gaat Rutte zichtbaar moeilijker af. De boodschap is niet meer zo simpel, het appèl om ‘met zijn allen’ het virus eronder te krijgen door vooral thuis te blijven, handen vaak te wassen en in de elleboog te niezen, werkt niet meer. De boodschap laat zich niet langer uitdrukken in een paar pakkende oneliners.

  De opdracht is nu economisch en sociaal redden wat er te redden valt zonder dat corona terugkeert in een zo mogelijk nog verwoestender tweede golf. Een tweede lockdown zal misschien niet de genadeklap zijn, maar nog harder aankomen dan de eerste. En ‘intelligent’ zal ze dit keer niet kunnen zijn. Dan zal de boel echt totaal op slot moeten.

  Dat stelt het kabinet voor hondsmoeilijke keuzes. Het moet ‘perspectief’ bieden. De bevolking steunt in opvallend grote meerderheid nog altijd het beleid, maar hoe lang nog? De anderhalve meter samenleving is een mooie slogan, maar hij wordt minder mooi wanneer ze langer duurt en je mensen keer op keer moet teleurstellen.

  Dat zie je ook bij de reacties op de exit-maatregelen. Er zijn sectoren. horeca, musea, waar je een voorzichtige zucht van verlichting kan horen. Dat geldt ook voor ouders die hun kinderen weer naar school en de dagbesteding kunnen sturen. Er mag weer gesport worden, maar voetballen in een vol stadion blijft een heel klein stipje op een heel verre horizon. Pas als Het Vaccin er is, mogen  we daar weer aan denken. Idem voor de bezoekers van festivals en andere massale evenementen. We gaan de lijst niet helemaal afvinken, maar dat het moeilijk wordt, moge duidelijk zijn. Want, om toch nog maar iets te noemen, hoe ga je naleving afdwingen?

  En dit terwijl we in de grootste economische crisis sinds de jaren 30 van de vorige eeuw zitten. Het steunbeleid is nu nog ruimhartig, al zal niet iedereen dat zo ervaren. Maar dat beleid kan je ook niet volhouden tot Het Vaccin zijn verlossende opwachting maakt. Want dat kan op zijn best nog 1 à 1,5 jaar duren en volgens sommige pessimisten komt het er misschien wel nooit.

  De discussies over corona als kans, voor verdere vergroening en minder ongelijkheid, doen in die context soms wereldvreemd aan. Dat is iets voor oproepen van de Weldenkende Nederlanders, WN-ers als Freek de Jonge en co in hun nog steeds comfortabele bubbel. Prachtige, nobele intenties, daar niet van, maar als je een bedrijf hebt met werknemers, klanten en toeleveranciers heb je wel iets anders aan het hoofd. Dan wil je weten of je de volgende week nog haalt.

  Politiek wordt in een crisis van deze ongekende omvang tot zijn naakte essentie teruggebracht. Het is nu meer dan ooit voortmodderen, op zicht varen, hopen dat je zo min mogelijk averij oploopt. Pasklare oplossingen zijn er niet. Aan grootse, meeslepende visies heb je niks. Die blijken dan echt wat ze zijn: garnering, meer niet.

  Het komt dan aan op de kwaliteit van het bestuur en de bestuurders. En dan zijn we in de polder net als in onze direct omliggende landen niet slecht af. Het is een inkoppertje maar je hoeft alleen maar te kijken hoe Donald Trump en die andere malloot, Boris Johnson, het eraf brengen. Het kabinet doet het onder leiding van Rutte nog steeds naar behoren. Natuurlijk zijn er dingen fout gegaan. Dat zal ook zo blijven. Dat kan ook niet anders met een virus dat de geleerden nog steeds voor raadsels stelt. Dan moet de oppositie doen wat ze geacht wordt te doen: het kabinet op de vingers tikken. En het kabinet moet voor die kritiek open blijven staan. Niet alleen van het parlement maar ook voor die uit de samenleving.

  Ooit, als de crisis voorbij is, gaan we ‘met zijn allen’ de koe in de kont kijken. Vaststellen wie waar wanneer gefaald heeft en afrekenen. En hopelijk ook de blootgelegde zwakke plekken in de zorg bijv. aanpakken. Dat hoort er ook bij in een democratie. Maar dat is letterlijk van later zorg. Eerst dat ‘kutvirus’ (Mark Rutte) verslaan en het land zo goed mogelijk door die crisis slepen.

  19 REACTIES

  1. @Henk,
   Indien, virus als wapen?
   Wat is de overeenkomst van ‘n virus
   en ‘n kruisraket met ‘n kernlading?

   Als je ‘n naderende kernwapen onschadelijk maakt dan zal de fall-out daarvan of hetzelfde tegenwapen ook jouzelf treffen, idem met ‘n virus, als je dat wereldwijd inzet als wapen
   dan zal het ook jouzelf treffen.
   Lijkt mij dus, specifiek op wereldschaal!
   ‘n weinig aantrekkelijk wapen.
   Tenzij, men de algehele wereldbevolking en dus ook zichzelf uit wil wissen.

  2. Als een macht een virus bezit, inclusief een vaccin voor eigen aanhangers, kan die macht iedereen, van politieke tegenstanders tot andere vijanden, infecteren (opruimen) zonder zijn handen vuil te maken. Stel je de voordelen eens voor: huizen, installaties, infrastructuur, etc. blijven overeind; je hoeft alleen maar lijken op te ruimen en je hebt een boel extra “Lebensraum” voor je aanhangers.
   Zo’n virus is ook een zeer effectief dreigmiddel; je houdt rekening met onze wensen, anders…..

   Mijn punt is: wie het vaccin heeft, heeft de macht. Daarom hebben alle grote machten virologische Laboratoria om virussen te bestuderen en evt. te manipuleren, met alle risico’s van een accidentele ontsnapping van dien. Als we embryo’s kunnen manipuleren, waarom dan geen virussen?

   We zitten weer in de situatie van een koude oorlog, niet met kernwapens (met alle nadelen van verwoesting en onbegaanbaar land) maar nu met biologische wapens. Afschrikking en continu overleg zijn nu van levensbelang.

   • Manipuleren door angst aan te jagen. Alle doden met pos. corona worden meegeteld. In theory, als ik van een flat spring en ik test positief corona, dan ging ik dood door corona.

    Ook het idee om al de gevallen, alle doden met corona, elke dag uit te zenden via de media. Dat doen ze toch ook niet met verkeersongelukken of hartaanvallen? of normaal influenza?

    In Indonesia waren er in 2017 40.000 mensen die dodelijk verongelukten door verkeersongelukken. Gaan ze toch ook niet in lockdown? Of elke dag het aantal vekondigen via de media? Ze zitten nu op een 1000 corona doden maar zoals ik al meldde, alles wordt meegerekent.

  3. Op het moment van dit schrijven zijn in Nederland ongeveer 5300 mensen in een ziekenhuis overleden aan corona. Het is een schande dat Nederland als enige land in Europa niet bijhoudt hoeveel mensen er in totaal zijn overleden en hoeveel er zijn hersteld Omdat veel mensen thuis of in een verpleeghuis zijn overleden aan corona, schat ik het totaal aantal corona-doden op 10.000. In totaal lagen 3000 mensen op de IC. Ik schat dat 1000 patiënten dit min of meer overleven. Dat is 10% winst op 10.000 doden.  We hebben daar wel 1200 IC-bedden voor opgetuigd plus ondersteunend personeel. 

   Bij een volgende opleving van de epidemie zouden we niet naar activiteit, maar naar leeftijd moeten discrimineren: alle 50-plussers in quarantaine en de activiteiten gewoon doorzetten. De gezondheidskosten en de economische schade zullen dan veel geringer zijn: 50-minners zullen zelden overlijden en 50-plussers zijn vaak al met pensioen. 

   Los daarvan moet de overheid ervoor zorgen dat alle zorgmedewerkers en andere mensen met contactberoepen volledig beschermd zijn. De volgende piek mag geen verrassing meer zijn.

   • @Holleman,
    Mee eens, met dien verstande: “Alle 50-plussers in quarantaine,” waar heb ik die leeftijdsstraf en veroordeling aan verdient? Is dat nou een ‘blijvende’ oplossing omdat er geen andere mogelijkheid is? ?
    En als die er wel zou zijn: mag je als regering dan een hele bevolkingsgroepen (miljoenen mensen) tot een vorm van onschuldige opsluiting veroordelen omdat je… (te) weinig moeite doet om ze op de langere termijn beschermingsmiddelen te verschaffen om zichzelf te beschermen?
    Kijk dat laatste – toekomstperspectief voor miljoenen 50 plussers mis ik. Want als onze regering inzet op het overvloedig zelf produceren van FFP-3 maskers kunnen die 50 plussers gewoon naar buiten en naar het werk. De ‘beschermingsoplossing’ bestaat er technisch wel, maar een plan de campagne ontbreekt. ? En DAT steekt.
    De 50 plussers dan maar voor jaren veroordelen tot quarantaine – nee dank je. Ik loop wel met een FFP masker. ? Als het een arts en verpleger beschermt waarom dan niet een 50 plusser.
    Ik mis de inzet van dit kabinet een delta-plan om met volle gewicht op productie van ‘werkende’ beschermingsmiddelen in te zetten. De techniek is er. Het geld ook. Ik mis het inzicht en de vooral de politieke wil. ?

    • Vervolg:
     U verhaal gaat over ‘de volgende corona golf’ en u vult dat ‘oplossend’ in maar ik vul het aan met de ‘golven’ die nog blijven komen in tijd. Quarantaine is een in eerste instantie een goed verhaal maar mag niet hetzelfde blijven.
     Ik als 50 plussers verwacht – nee eis – politieke progressie.
     Beschermingsmiddelen zijn een simpele technische optie. Daar is nu nood in, maar als er golf na golf zal komen is het toch logisch en verstandig zijn DAAR volledig op in te zetten.
     Dijken bouwen tegen hoogwater dat kunnen ze als de beste. Corona is dat anders? Het is wellicht dus een kwestie van de ‘juiste’ voorzieningen scheppen. M.a.w. een medisch preventie delta-plan. Niet alleen voor de zorgverleners maar JUIST ook voor de risico-groepen. Laten we het vooral ‘leefbaar’ houden.
     Quarantaine is op de langere termijn wel een hele simpele oplossing die onrechtvaardig aanvoelt. KAN het niet beter? En zo ja, wordt DAT dan politiek meegewogen en gerealiseerd? En zo nee… Waarom niet???

    • @Haasnoot
     De teneur van mijn betoog is dat de overheid zich moet beperken tot die maatregelen die de kosten van de gezondheidszorg en de belasting en gezondheid van medewerkers in de gezondheidszorg betreffen. Het is in ons aller belang dat de IC niet overbelast wordt en in ons eigen belang dat we niet zelf op de IC belanden. De quarantaine van 50-plussers moet in dat kader worden gezien. Laat de middenstand gewoon geld verdienen en beslis zelf of je het risico wilt nemen om al dan niet met mondkapje op op een druk terras of in de tram te gaan zitten. Zelf ga ik met enige angst met mondkapje naar de kapper. Het risico wordt niet minder als ik het uitstel, tenzij ik wacht tot er een vaccin is.

     Je moet quarantaine voor 50-plussers dus niet zien als een straf, maar als een wijs besluit. 50-plussers hebben een veel grotere kans om te overlijden dan 50-minners, zoals bijgaande grafiek laat zien. Beschouw het niet als discriminatie dat jongeren gezellig naar PinkPop gaan of op een druk terras een pilsje gaan drinken, maar houd je verre van hen. Het is altijd beter dan een lock-down voor iedereen.

     https://www.rivm.nl/coronavirus-covid-19/grafieken

     • @Holleman,
      Geheel eens met uw teneur, met dien verstande: dat je je als 50 plusser dan wel met een echte FFP-mondkapje tegen het corona-virus moet kunnen beschermen. Niet met een flutding dat niet tegen virussen werkt. Dan hoeft u ook niet in doodsangst naar de kapper.
      Er zijn 1,5 miljoen chronische zieken in Nederland die moeten leven in doodsbang omdat ze corona te kunnen krijgen. Dat is funest voor hen. Waar zijn de mondkapjes die hen beschermen? Is daar al een regeringsplan (?) om ze in de nabije toekomst massaal te produceren ook voor hen?
      Of zijn zij ‘gemakshalve’ de volgende slachtoffers van een kabinet die hen ‘vergat’ net als de ouderen in de verpleeghuizen…
      Opgeruimd staat netjes.
      Kijk, dat scheelt het belastingsgeld waarover u het had. Zo zal het gaan, vrees ik, want zo gaat het al. En ik zie beleidsmatig 0,0000 verandering.
      Met een FFP-2 of 3 mondkapje kunt u meneer Holleman vrolijk naar de kapper gaan i.p.v. de dag des oordeels te aanschouwen. ?
      Da’s mijn teneur m.b.t. het kabinets-terreur dat volksverlakkerij heet i.p.v. ‘volksgezondheid’.

      • Uw vraag is eigenlijk: zitten mondkapjes in de basisverzekering; vallen ze onder eigen bijdrage? Bij Etos kun je nu 10 kopen voor €12,50, dus de helft van wat ik twee weken geleden betaalde op internet. Nu de productie op stoom komt, zullen ze wel weer goedkoper worden. Alles wat de overheid vergoedt, wordt duurder en schaarser. Laten we dus hopen dat de vrije markt zijn werk doet. De kosten van mondkapjes vallen trouwens in het niet bij de kosten van een verpleeghuis. Als je daar vanwege je financiën gratis in mag, zullen die mondkapjes ook wel vergoed worden.

   • Veel 50-plussers werken nog. Als zij in quarantaine gaan heeft dat natuurlijk invloed op de economie. Maar de sterftekans boven 50 neemt dramatisch toe. Met bovenstaande voorstel kan men een optimum zoeken tussen gezondheid en economie. De economie kan zoveel mogelijk doorgaan zonder dat de IC’s overbelast worden door het kwetsbare deel van de bevolking. Laat Pinkpop gewoon doorgaan. Jongelui moeten zelf oordelen of ze corona willen riskeren. Aannemende dat zij niet ernstig ziek worden zijn dit uitstekende gelegenheden om groepsimmuniteit op te bouwen. Ze moeten dan natuurlijk wel wegblijven bij kwetsbare personen, zoals hun ouders, als die ouder zijn dan 50. Voor restaurants en terrassen geldt hetzelfde: de 1,5 m afstand is niet nodig. Laat jongelui zelf de risico’s inschatten. Hun voordeel is geen nadeel voor ouderen en stimuleert de economie.
    In dit voorstel is leeftijdsdicriminatie een positieve instelling in ieders belang.

  4. Het Vaccin, met hoofdletters. Peter een beetje ironisch, maar wel waar. Dat gaat te lang duren.

   Bereid je goed voor (de ouderen en zwakkeren beschermen) en gooi alles los. Ga voor kudde immuniteit. In een maand ben je er.

   Ga voor het Zweedse model.

   Al deze maatregelingen zijn natuurlijk goed om ons goed voor te bereiden. Bij nu zouden we dat moeten zijn: maar als niet, neem nog een week, of twee.

   Optimale zorg ja, maar alles economisch en sociaal kapot laten gaan is niet optimale zorg.

  5. De economische crisis begint pas. Van de basis van onze economie is na het exporteren van een groot deel van onze productie naar “goedkope landen” te weinig over. Een groot deel van onze economie bestaat uit luftgeschäfte. Ook is er geen enkele reden om aan te nemen dat de corona ons weer zal verlaten. Net als de influenza zal zij de wereld blijven rondgaan en regelmatig met nieuwe mutaties verschijnen. We weten hoe betrekkelijk het succes is van griepvaccinaties en waarom. Zo zal het ook gaan met coronavaccinaties. De corona treft alle economieën, maar het hardst de al bij voorbaat de door geldverspilling en politieke verlamming verzwakte EU. De paralyserende EU móet dringend worden vervangen door een gezond samenwerkingsverband van zelfstandige Europese staten. Er moeten o.a. barrieres worden opgeworpen tegen goedkope import en we moeten terug naar zoveel mogelijk home-made productie. Niet eenvoudig, maar vele miljarden moeten worden teruggehaald uit belastingparadijzen en weer deel gaan nemen aan onze economie. Een Red Deal is nodig ter vergroting van de koopkracht om weer Europees te kunnen kopen. Om ons en onze economie te redden is veel meer nodig dan een Mark Zondervisie & cie.

  6. Het voortmodderen van Rutte komt mij nu zo`n beetje uit mijn neusgaten, terwijl er in China en Italië de mensen ondersteboven rolden kwam er een griepje aanwaaien die Nederland zou overslaan.
   Een oproep aan oud-verplegers om weer aan het werk te gaan daarvan was het resultaat 8 doden en één derde van de totaal aantal geïnfecteerden, goh wat een crisis manager is die Mark toch!
   En natuurlijk Mark was de eerste aanpak een hels karwei, de zorg was inmiddels de nek omgedraaid en het duurde één maand voor je je kont in beweging zette en maanden hebt je de beschermende kleding het land uit laten gaan, ik ben klaar voor de volgende uitbraak jij ook?

  7. Dat er te weinig ziekenhuis bedden zijn is de eigen schuld van Kabinet Rutte. Ziekenhuizen moesten zo nodig winstgevend worden. Ziekenhuizen zoals die in Lelystad, Hoogeveen, Meppel en Dokkum. En ook dat ene ziekenhuis in Amsterdam. Hier zijn veel bedden mee verloren gegaan. Nu merken we pas hoe dom deze maatregel is geweest. Ziekenhuizen zijn voor het welzijn en de gezondheid van het hele Nederlandse volk. Die horen niet winstgevend te zijn, alleen dan kunnen ze goed functioneren. Als deze ziekenhuizen op volle kracht mochten blijven functioneren dan zou een intelligente lockdown waarschijnlijk nooit nodig zijn geweest, en zou de enorme economische schade van nu niet plaats hebben gevonden. Ook zou er een snellere ‘groepsimmuniteit’ tot stand zijn komen.
   Deze ‘fout’ van Kabinet Rutte gaat ons meer kosten dan de zogenaamde destijds noodlijdende ziekenhuizen in stand houden. Ik vind de overheid zelf, ook, verantwoordelijk voor de gezondheid van het volk, en dat mag best wat geld kosten !

  8. Voortmodderen? Neen!

   Vraag even niet wat uw Land en Regering voor u kan doen, er word immers alles gedaan wat mogelijk is,
   maar vraag u af wat u voor uw land en medemensen kunt betekenen!
   BETOON GEDISCIPLINEERD RESPECTVOL SOCIAAL GEDRAG !

   Bent U ook ‘n sociaal mens?
   houd U ook 1.50 mtr. Afstand, 

   Wast U Uw handen zorgvuldig. 

   Houd U zich aan de preventieve regels mbt. het vermijden van besmettingen? 

   Dan betoont U de gewenste zelfdiscipline. 

   U, RED ER ZEKER LEVENS MEE ! 

   Dank U wel!
   U bent ‘n goed en sociaal medemens!

  9. Ik heb alle vertrouwen in Mark, gewoon intelligent voortmodderen en op deze wijze het virus op een intelligente manier verslaan. Op intelligente wijze economisch en sociaal redden wat er te redden valt, laat dat aub aan Mark over die voelt aan zijn water, tot in zijn botten ,hoe dat varkentje intelligent aan te pakken. En voor een tweede golf ben ik helemaal niet bang die komt door intelligente grensverdediging ons land niet binnen. op slot moeten.

  Comments are closed.