Vorstelijke beloning

  12
  1233

  Leestijd: 1 minuten.

  We hebben in Nederland de Wet normering topinkomens: wie zijn salaris uit publieke middelen ontvangt, mag niet meer verdienen dan 194.000 euro per jaar. Maar die wet geldt alleen voor ‘gewone’ mensen, zoals zorgmanagers, omroepbonzen en andere topfunctionarissen in de (semi)publieke sector. Voor personen van koninklijken bloede bestaat een heel ander regime. Zeg maar gerust een vorstelijk regime. Want kroonprinses Amalia mag als ze 18 wordt (eind 2021) een jaarlijks bedrag van 1,5 miljoen tegemoet zien. Netto, want de Oranjes betalen over hun inkomen geen belasting. Tegenprestaties, die zorgmanagers c.s. nog wel moeten leveren, worden voor deze bijdrage uit de schatkist niet verlangd.

  In de Tweede Kamer is wel eens geopperd of het niet een beetje minder kon, maar vooralsnog is het niet gelukt het jaarbedrag omlaag te krijgen. Hoewel zoiets toch best zou moeten kunnen, zeker als het paleis zelf wil meewerken.

  Neem onze zuiderburen. De Belgische kroonprinses Elisabeth viert op 25 oktober van dit jaar haar 18de verjaardag. Volgens de wetten van haar land zou ze dan een jaarbedrag van 920.000 euro kunnen incasseren. Al ietsje minder dan waarop Amalia recht heeft, maar toch nog altijd heel aardig.

  Maar wat vangt Elisabeth? Volgens de Vlaamse krant De Morgen geen rooie cent. “Een dotatie is op dit moment niet aan de orde,” tekent het blad op uit koninklijke bronnen. “Er is zelfs nog niet over gesproken binnen het paleis.” Het Belgisch koningspaar vindt dat hun dochter eerst maar eens in alle rust haar studies moet afmaken alvorens haar zakken te vullen.

  Majesteit, hebt u dat ook gelezen? Vindt u niet dat uw collega’s aan de andere zijde van de grens een punt hebben? Is het geen tijd voor een mooie koninklijke handreiking: afzien van dat extraatje van 1,5 miljoen? Natuurlijk, door allerlei verbouwingen en verhuizingen hebt u de laatste jaren wat onkosten gehad. Maar vergeleken bij menige onderdaan was er toch niet echt reden tot klagen? Is het werkelijk nodig dat Amalia in 2021 al zo riant van de belastingbetaler gaat profiteren?

  Binnenkort bent u jarig, Majesteit. Zou dat geen prachtige gelegenheid zijn voor een royaal gebaar?

  12 REACTIES

  1. Ik ben ervoor de stadhouder weer van stal te halen, een soort koningshuis waar je bij een tegenvallende figuur een paar jaar vanaf kunt, het stadhouderloze tijdperk.
   De mooiste mengvorm van koningshuis en republiek dus.

  2. Of je voor of tegen het koningshuis bent, de eerlijkheid bied natuurlijk wel te zeggen dat zij ook geld in het laatje brengen. Wat te denken van koningsdag. Ik loop graag in de stad, Amsterdam en kan niet aan de indruk ontkomen dat door ‘gewone’ mensen een aardig centje wordt verdiend en duizenden mensen een geweldige dag hebben en dat geldt ook buiten Amsterdam. Of ook dankzij het koningshuis allerlei deuren open gaan voor zakenlieden, weet ik niet, maar wellicht klopt dat wel. Het zou wel correct zijn wanneer het koningshuis niet langer profiteert van financiele ‘voordeeltjes’ en wanneer er gesproken wordt over de inkomsten van het koninklijk huis het hele en eerlijke verhaal verteld wordt en dat niet alles verspreid wordt over allerlei ministeries zodat niemand meer weet hoe het nu precies zit. Kennelijk heeft het koningshuis en/of de regering het een en ander te verbergen voor het ‘gewone’ volk.

   • Het heeft zeker – en wellicht wel vooral – met moraal te maken, los van een verdienmodel! Fatsoen en moraal worden niet meegenomen in de afweging. Wordt tijd voor een goede discussie!

  3. Onbegrijpelijk dat deze Duitse familie zich al meer dan vier eeuw boven de wet kan stellen. Die Van Oldebarnevelt en de gebroeders De Witt op zijn geweten heeft. Drie keer (in 1650, 1702 en 1795) probeerden we van hen af te komen. Als het zwaar weer wordt, vertrekken ze vanzelf (1795 en 1940), maar telkens is er weer een kliek die hen terughaalt en hen overlaadt met voorrechten die niet van deze tijd zijn. Het parlement buigt eerbiedig.

   Begonnen als berooide prinsen van Oranje, is het nu het rijkste Europese vorstenhuis met de mentaliteit van een sjacheraar, die zich geen ambtelijke salararisverhoging laat ontgaan. Reken uit wat 7% van €1000.000 is. Daar kun je wel een warmtepomp van kopen. Ze moeten zich rot schamen. Maar ja, het volk valt voor royalty dat zich kleedt met peperdure jurken van Taminiau, en een referendum over hun bestaansrecht hebben ze per grondwet verboden toen ze het nog voor het zeggen hadden…

   • Loyaal aan Nederland zijn ze ook niet: schilderijen die ze van hun vorstelijk salaris konden kopen versjacheren ze in Rusland of Londen i.p.v. ze aan te bieden aan Nederlandse musea en sommige leden verstoppen hun vermogen in Panama.

   • Mijn vader is in 1944 als aankomend beroepsofficier opgepakt bij een razzia omdat hij geweigerd had zich in 1943 vrijwillig bij de Duitsers te melden. Na een jaar krijgsgevangenschap kwam hij met vele anderen terug in ons land om daar te vernemen dat toenmalig koningin Wilhelmina had verklaard dat krijgsgevangen lafaards waren; en de burgers trapten er in. Dat heeft ook mijn jeugd flink beïnvloed.
    Ik heb die familie derhalve niet hoog zitten, ook omdat ze zelf als eersten de benen namen naar Engeland toen het gevaarlijk werd. Daarom weigeren wij om ons nog voor dit land in te zetten.

  4. Een Republiek is ook niet alles, het komt nog al eens voor dat een Republiek vervalt tot een dictatuur. Denk maar aan Venezuela, het Franse rijk onder Napoleon, de voormalige D.D.R. ,het Rusland van Poetin, Irak, Syrië , Libië, Egypte, en het huidige China. Bovendien kost de E.G., Nederland vele malen meer (Zo’n 3 Miljard euro per jaar netto, naheffingen buiten beschouwing gelaten) dan ons Koninklijk huis. Dus afschaffen van het Koningshuis vind ik nou ook niet nodig. Tenslotte schaffen we de veel duurdere E.G. ook niet af.
   Het koninklijk huis goedkoper maken is misschien een optie. De E.G. goedkoper maken is onmogelijk, zeker met het oog op de vrij zekere harde Brexit !!
   Bovendien is een parlementaire Monarchie een relatief stabiele regeringsvorm. Denk maar aan Luxemburg, Noorwegen, Denemarken, Zweden , Marokko, Jordanië, Bhutan en Japan.

   • Zeker nooit van gehoord, dat de E.G. ook geld opleverd? Wacht maar even, dan wordt dat bewijs vanuit het V.K. gratis en voor niets geleverd.

   • Spanje was een monarchistische dictatuur onder Franco, tientallen jaren lang. En nu beperk ik me nog tot Europa.

   • Naar mijn mening moet men wanneer men inwoner van Nederland is mee betalen om onze economie op orde te houden.
    Ik heb vernomen dat er door de monarchen in Nederland wel belasting word betaald, echter maar over n heel klein bedrag.
    Verder betaal ik toch ook alle kosten die ik voor mijn kinderen maak.
    Het is niet meer van deze tijd, om mensen die niet zijn gekozen door het volk om deze te laten regeren(bemoeien met de burgers).
    Verder is oranje totaal niet oranje.
    Dit is te lezen in velen boeken / verslagen/ youtube/ dus gewoon op internet.
    En de aankomende verjaardag , laat maar zitten.
    Ik nodig ook alleen maar mensen uit die ik echt mag .
    Die flauwekul, zwaaien met t handje Antiek gedoe.
    Stem hierover of dit het volk(de burgers) wel zo nodig vinden??

  5. Ja Koning de meeste vaders moeten zelf zakgeld aan hun kinderen geven uit een schamele vaak minimumloon

  6. Dit is toch ook niet meer uit te leggen aan het volk. Afschaffen die koningshuis. Het is een geldverslindende organisatie waar je niets aan hebt en alleen maar handen vol geld kost. Zelfs een troonrede kunnen ze nog niet schrijven.

  Comments are closed.