Vuurwerkverbod, maar voor hoe lang?

  4
  277

  Leestijd: 1 minuten.

  Het afsteken van vuurpijlen en knalvuurwerk is voortaan verboden met oud op nieuw, zo heeft het kabinet besloten. Of veel Nederlanders zich daar iets van zullen aantrekken blijft afwachten. Maar anderzijds: moord en doodslag zijn ook niet toegestaan, en daar laat ook lang niet iedereen zich iets aan gelegen liggen.

  Een meerderheid van de Tweede Kamer stemt in met het vuurwerkverbod, al gaat het vooral bij VVD en CDA niet van harte. Deze partijen hebben er grote moeite mee een einde te maken aan de oud-vaderlandse ‘traditie’, waarin iedereen elkaar tijdens de jaarwisseling de ogen uit en de handen af mocht knallen. Geruime tijd hielden de liberalen en christendemocraten zich doof en blind (jazeker) voor de smeekbedes van oogartsen, politiechefs, brandweercommandanten en andere deskundigen om het jaarlijkse volksfestijn in de ban te doen. Ze waren veel te bang voor de electorale gevolgen van een verbod. Pas toen het tijdens de laatste jaarwisseling (zoals iedereen voorspeld had) alweer gruwelijk uit de klauw liep, gaven ze hun verzet tegen een wettelijke ingreep op.

  Maar hoe moeilijk de Kamer het heeft met zijn eigen daadkracht bleek gisteren weer eens. De vuurwerkhandelaren hebben geklaagd dat ze door het vuurwerkverbod met een ‘restvoorraad’ blijven zitten. Aanvankelijk deed het kabinet dit gejammer af door te wijzen op het ondernemersrisico. De branche had toch zelf wel kunnen voelen aankomen dat allerlei gevaarlijke vormen van vuurwerk taboe verklaard zouden kunnen worden? Waarom dan toch meer aangeschaft dan in 2019 te verkopen viel?

  De Kamer heeft echter geen boodschap aan die opstelling van premier Mark Rutte en de andere bewindslieden. Ze nam een VVD-motie aan om de sector te compenseren voor zijn onverkoopbare restanten van vorig jaar. Het gaat maar om 3 miljoen euro; op de totale rijksbegroting peanuts. Maar het kabinet ontkomt er niet aan dit geld op tafel te leggen.

  Formeel dient de motie natuurlijk om de kleine neringdoenden te hulp te schieten. Maar het zou mij niet verbazen als VVD c.s. er vooral hun warm kloppende vuurwerkhart mee willen tonen.

  Die welwillende houding doet al een beetje vermoeden wat er gaat gebeuren als komende jaarwisseling opnieuw op een puinhoop uitdraait. Zouden VVD en CDA dan niet spoorslags eisen dat het vuurwerkverbod van tafel gaat, onder het motto: het is toch niet te handhaven? De kans daarop lijkt me levensgroot. Zeker omdat het na 1 januari geen drie maanden meer duurt voor iedereen naar de stembus mag.

  4 REACTIES

  1. Een vuurwerkverbod handhaven is inderdaad moeilijk. Illegaal vuurwerk, dat via de open grens binnenkomt, is minder veilig en goedkoper. Dit binnenkomen kunnen we alleen verhinderen door iedere vierkante kilometer grens streng te controleren, Onmogelijk! Een vuurwerkverbod leidt zonder meer tot groter gevaar door meer illegaal vuurwerk. Bovendien een vuurwerkverbod houdt vandalisme en oudejaarsvuren niet tegen. Het wordt dus echt niet veiliger.

  2. Correctie. Hierboven werd dus bedoeld. Wilt u dat weiland van een boer voor het huisvesten van vluctelingen wordt gebruikt stem dan vooral D66/GL. Meer analfabetische Afrikanen die een druk op ieder stelsel creeren? Stem vooral D66/GL. Meer messen trekkende kinderen met een immigratie achtergrond? D66/GL is uw partij. 100 rijden terwijl het buurland een snelheidsbeperking wegstemt? U weet waar u moet zijn. Meer radicale klimaatfantasten ide blokkades opwerpen? D66/GL is er voor u. De enige voorwaarde is echter dat u niet blank .. correctie wit bent want dat is fout.

   Laat dat judea-humanistische marxisme maar weg. Dat is tegenstrijdig trouwens. Christelijk/Catholiek en Paganism vormde ons land.

  3. Het is te gek voor woorden om ervan uit te gaan dat onze politieke partijen zieltjes winnen belangrijker vinden dan volk en vaderland te dienen. Dat ze dat in het buitenland doen, dat is zeker waar, maar in ons land met haar joods-christelijke-humanistische traditie is dat gewoon uitgesloten. Wat is er nu in vredesnaam mis om het oude jaar te danken en het nieuwe jaar te verwelkomen door hier een oogje te offeren en daar een armpje, vingertje, oortje. Dat vind ik ook zo mooi van het CDA en de VVD, altijd luisteren naar het volk; altijd het volk dienend. Wil het volk vuurwerk, stem VVD en het CDA; wil het volk mindere leraren en minder zorgmedewerkers, VVD en het CDA zijn bereid uw wensen in vervulling te laten gaan. Wilt u minder Marokkanen, de partij Wilders, sorry, GroteSterkeLeider wordt om advies gevraagd. Wilt u geen stikstofvermindering, CDA en VVD zijn bereid in conclaaf te gaan met Thierry.

  Comments are closed.