VVD 3 omhoog, PVV 4 omlaag in slotpeiling

  0
  6821

  Leestijd: 2 minuten.

  In de slotpeiling van onderzoeksbureau I&O Research is de VVD met 3 zetels gestegen naar 27. Rutte profiteert van het feit dat veel mensen vinden dat hij juist heeft gehandeld in de Turkije-crisis. De PVV zakt 4 zetels en komt op 16. Door de nieuwe verschuivingen is de VVD in deze peiling de absolute koploper, terwijl eronder veel partijen dicht bij elkaar zitten. Zie alle verschuivingen onderin dit artikel.

  Dit schrijft I&O over de peiling:

  “In de slotpeiling van I&O Research neemt de VVD de leiding en daalt de PVV. De VVD stijgt van 24 naar 27 zetels, de PVV daalt van 20 naar 16 zetels. GroenLinks (20), D66 (20) en CDA (19) vormen de subkopgroep. Voor deze zetelaantallen geldt een marge van plus of min twee zetels. De VVD zou op dit moment dus tussen de 25 en 29 zetels kunnen behalen. Al willen we ook benadrukken dat deze slotpeling geen exacte voorspelling is van de einduitslag. Er is nog een dag te gaan, met een slotdebat en meerdere peilingen die gepubliceerd gaan worden. Deze zullen allemaal hun effect hebben.

  Veel steun voor regering in Turks-Nederlands conflict
  Het conflict tussen de Turkse en Nederlandse regering, de manier waarop de regering en in het bijzonder premier Mark Rutte hierin handelt, lijkt doorslaggevend te worden bij de Tweede Kamerverkiezingen. Bijna alle kiezers hebben iets meegekregen van dit conflict en degenen die zich ook inhoudelijk goed hebben geïnformeerd, stemmen nog vaker op de VVD dan gemiddeld. Ruim acht op de tien kiezers vinden het terecht dat de Nederlandse regering de Turkse ministers niet heeft laten spreken in Nederland. Ruim negen op de tien vinden, net als het kabinet, dat de Nederlandse regering niet moet zwichten voor de Turkse dreiging met sancties. Met name VVD- en PVV-kiezers vinden dit, maar onder kiezers van alle partijen is er steun voor het optreden van Mark Rutte. VVD-kiezers geven als reden dat ze het optreden van Rutte in dit conflict waarderen. Een VVD-kiezer motiveert zijn stem voor de VVD: “Werk, waarden, liberalisme en het optreden van Mark Rutte in het incident met Turkije.”

  Uit de vraag wie het goed gedaan heeft in deze kwestie blijkt dat Mark Rutte zeer veel steun geniet: maar liefst 62 procent noemt Rutte als de politicus die wordt gewaardeerd in zijn het optreden rondom het Turks-Nederlandse conflict. Van de VVD-kiezers waardeert 91 procent Rutte, onder PVV-kiezers is dat 59 procent. Ook Bert Koenders (27%) en Lodewijk Asscher (24%) krijgen hiervoor waardering. Voor de PvdA betaalt dit echter niet uit in zetelwinst, voor de VVD duidelijk wel. Geert Wilders krijgt van 10 procent waardering. Van de PVV-kiezers noemt 64 procent Wilders, onder de overige kiezers komt dit niet boven de 10 procent, met uitzondering van de aanhang van FvD, VNL en 50 Plus.

  Aanhang DENK en Turks-Nederlandse kiezers denken diametraal anders
  Turks-Nederlandse kiezers en kiezers van DENK staan diametraal anders in deze kwestie.
  Van hen is niemand het eens met de stelling Het is terecht dat de Nederlandse regering de Turkse ministers niet heeft laten spreken in Nederland. Zij zijn het wel eens met de stelling De Nederlandse regering had, in plaats van de Turkse ministers weg te sturen, het beter op een diplomatieke manier kunnen oplossen.”