VVD en CDA omlaag in peiling De Hond

  0
  1060

  Leestijd: 1 minuten.

  Een nieuwe peiling van Maurice de Hond. Dit schrijft hij erover;

  “Bij de peiling van dit weekend valt vooral op dat het aandeel kiezers dat aangeeft niet te weten op welke partij te stemmen of die aangeven te twijfelen tussen meerdere partijen, duidelijk is toegenomen.

  Dat lijkt mede samen te hangen met het onderzoek van dit weekend naar de trage start van het vaccineren, 47 procent van de ondervraagden geven aan daardoor duidelijk  minder vertrouwen te hebben in het Coronabeleid van de regering.

  Deze combinatie van gebeurtenissen levert een peiling op waarbij VVD en CDA 1 zetel verliezen t.o.v. de peiling van voor kerst. (Naar resp. 33 en 18 zetels). Maar ook de PvdA en PVV verliezen 1 zetel (naar resp. 12 en 25).

  Naast D66 die 1 zetel wint (13)  en de ChristenUnie (8) zien we een stijging bij de nieuwe partijen. JA21 staat nu op 2 (+1) en BIJ1 haalt voor het eerst ook 1 zetel. CodeOranje blijft  op 1 zetel staan.

  Het is nog minder dan  75 dagen voor de verkiezingen. Juist doordat de VVD nog steeds duidelijk voor ligt op de rest van de partijen zal de grote vraag worden wat onder de kiezers het centrale thema zal worden van deze verkiezingen. Wat is de vraag van deze verkiezingen waarop de kiezer via zijn stem antwoord op zal gaan geven?

  Als die vraag niet zo duidelijk is en het vaccinatieprogramma in Nederland een reden van onvrede zal blijven voor een deel van het electoraat, zou de uitslag toch nog eens duidelijk anders kunnen worden dan nu gedacht wordt. Waarbij diverse nieuwe partijen meer kansen krijgen  op het halen van de kiesdeler dan men nu aanneemt. Op basis van de huidige uitslag zouden er 16 partijen in het parlement komen. De records waren in 1933, 1971 en 1972 met 14 partijen. (Maar toen bestond  het CDA nog niet en was het 3 verschillende partijen). Bekijk hier alle peilingen

  Er is een verdere toename van de vaccinatiebereidheid in Nederland. Het is nu 72 procent, terwijl het 53 procent was half november. Bij alle partijen is een toename te zien van die bereidheid, alleen niet bij FVD.”