VVD en PvdA gestraft voor uitruilen

  0
  126

  Leestijd: 1 minuten.

  Nu de uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen bekend is, proberen deskundigen en media te duiden wat precies de oorzaak is van de verschuivingen. De verklaring is eigenlijk heel simpel; veel mensen die in 2012 bij de Tweede Kamerverkiezingen op VVD of PvdA hebben gestemd, reageren nu hun onvrede af op deze partijen.

   ‘Aan de uitslag kun je aflezen dat partijen die het kabinet gedogen, beloond worden door de kiezer. Kijk maar naar de winst van D66, ChristenUnie en SGP’, zo vertelde een deskundige vanmorgen op de televisie.

  Onzin. Naast deze ‘gedoogpartijen’ heeft ook de SP een forse verkiezingswinst behaald. En die partij steunt het huidige kabinetsbeleid helemaal niet.

  Uitruil

  De reden voor het verlies van PvdA en VVD is simpel. Bij de Tweede Kamerverkiezingen ontstond er een tweestrijd tussen Samsom en Rutte. Hierdoor namen deze partijen flink stelling tegenover elkaar. Na de verkiezingen sloten ze elkaar toch in de armen. Een uitruil vond plaats, een nieuw kabinet was geboren.

  Veel VVD- en PvdA-stemmers van toen, voelden zich hierdoor bedrogen.  ‘Marx’ Rutte, kopte de Telegraaf, toen bleek dat de VVD-leider akkoord was gegaan met de inkomensafhankelijke zorgpremie. En Samsom bleef buiten het kabinet om het dualisme overeind te houden. Maar in plaats daarvan bleef hij maar druk babbelen om het kabinetsbeleid te verdedigen.

  Onvrede

  De kiezer heeft gisteren de onvrede over die gang van zaken geuit tijdens de gemeenteraadsverkiezingen. Hiervan hebben op lokale partijen én D66 optimaal geprofiteerd. Net zoals het CDA in 2002 43 zetels binnenhaalde als gevolg van de onvrede van kiezers over ‘de puinhopen van paars’. Die stemmen waren destijds eigenlijk bestemd voor Pim Fortuyn, maar die werd kort voor die verkiezingen vermoord.

  Zo deint het politieke spectrum immer heen en weer. Het heeft minder met belonen te maken, maar meer met afstraffen.

   

  Frontbencher heeft alle peilingen overzichtelijk op een rij. Als enige in Nederland.

  Volg Frontbencher op twitter en blijf op de hoogte van alle peilingen.