VVD en PvdA samen op 69 zetels in peiling

  0
  82

  Leestijd: 2 minuten.

  De VVD en PvdA hebben samen nog maar 69 zetels in de wekelijkse peiling van Maurice de Hond. De partij van Mark Rutte zakt in de meting 2 zetels naar 38. De PvdA blijft staan op 31 zetels.

  In de afgelopen dagen sijpelden sommige onderdelen van het regeerakkoord tussen VVD en PvdA naar buiten. Volgens De Hond kan pas gezien worden hoe de kiezers erop reageren, als het totale beeld er is.

  De PvdA staat 7 zetels lager dan bij de verkiezingen en de VVD 3 lager. De SP profiteert en wint 1 zetel. Daarmee komt de partij van Emile Roemer op 21 zetels, 6 meer dan bij de verkiezingen. Ook de PVV krijgt er een zetel bij en klimt naar 16. Bij de verkiezingen haalde de partij van Geert Wilders 15 zetels.

  Bij de andere partijen zijn er geen verschuivingen ten opzichte van een week eerder. CDA blijft staan op 13, D66 op 14. De ChristenUnie houdt 5 zetels en GroenLinks 2. De SGP blijft op 3, de Partij voor de Dieren eveneens op 3 en 50PLUS op 4.

  Electorale potentie

  Als gekeken wordt naar de electorale potentie (stemmen plus kans op stemmen) dan valt volgens De Hond goed te zien dat de positie van de PvdA duidelijk zwakker is dan die van de VVD.

  Niet alleen geeft een groter deel van de VVD-kiezers aan de VVD een kans te geven op een stem dan PvdA-kiezers de PvdA een kans geven (93 procent tegen 88 procent). Maar wat nog belangrijker is: de PvdA-kiezers geven vaker een alternatief op dan de VVD-kiezers. 42 procent van de PvdA-kiezers van 12 september geeft de SP een kans en 25 procent D66. Van de VVD-kiezers geeft 24 procent D66 een kans en 18 procent de PVV.

  Op dit gebied staat het CDA momenteel zwak. In totaal geeft 16 procent van de kiezers deze partij een kans. Minder dan de helft dan de VVD. 51 procent van de VVD-kiezers valt het erg tegen dat de VVD instemt met een aanpassing van de hypotheek van bestaande gevallen. 73 procent van de Nederlanders vindt dat Rutte niet had moeten toezeggen tijdens de verkiezingscampagne dat bestaande gevallen buiten schot zullen blijven. 58 procent  geeft aan dat iedereen wel wist dat dit onvermijdelijk was.

  Over de steun aan Griekenland (een mogelijk uitstel van 2 jaar) is de meerderheid van de Nederlanders negatief. Daarbij hebben de VVD-kiezers meer het negatieve standpunt van de PVV- en SP-kiezers en de PvdA-kiezers meer het positievere standpunt van D66- en CDA-kiezers. 53 procent is voor een ‘Grexit’. 79 procent van de Nederlanders denkt dat het grootste deel van het door Nederland aan Griekenland geleende geld nooit meer terug komt.

  Bekijk een overzicht van de  peilingen

  Frontbencher is ook te vinden oFacebook en Twitter