VVD en PvdA verder terug

  0
  89

  Leestijd: 1 minuten.

  VVD en PvdA zijn in de wekelijkse peiling van Maurice de Hond verder weggezakt. De liberalen verliezen 1 zetel en staan op 20, de sociaaldemocraten dalen eveneens 1 zetel en komen uit op 11. Samen hebben de partijen 31 zetels in de peiling, terwijl ze bij de verkiezingen nog 79 zetels binnenhaalden.

  De SP wint een zetel en komt op 17, GroenLinks krijgt er een zetel bij en komt op 9 zetels uit. Dat is de hoogste score in bijna drie jaar. Daarmee is de partij van Bram van Ojik in de peiling van De Hond bijna even groot als de PvdA.

  De populariteit van Diederik Samsom, de leider van de PvdA, is op een dieptepunt beland. Onder alle kiezers scoort hij een 3,5 en van PvdA-kiezers krijgt hij een 4,4. Van alle fractievoorzitters die in 2012 in de Kamer zijn gekozen, staat Samsom daarmee op een een na onderste plek. Alleen Henk Krol van 50PLUS scoort lager.

  Dit schrijft De Hond over zijn peiling:

  ‘Steeds als de PvdA als tweede partij aan een regering meedoet (1981, 1989, 2006, 2012) doet de PvdA het slecht tot zeer slecht in de peilingen. Ik denk dat dit komt doordat de PvdA dan medeverantwoordelijk is voor maatregelen waar ze als ze dan in de oppositie hadden gezeten, waarschijnlijk tegen hadden gestemd.

  Misschien is het daarom in retrospectief onverstandig geweest van Samsom om als fractievoorzitter in de Kamer te blijven en niet als vice-premier in de regering te stappen. Als fractievoorzitter zit hij over alle maatregelen van het kabinet voortdurend in het schootsveld, terwijl dat als minister minder zou geweest zijn en de PvdA-fractievoorzitter van de Tweede Kamer meer de bliksemafleider was geweest.   

   Op dit moment hoopt 35% dat de regering de rit uitzit en 34% dat dit ook echt zal gebeuren. Het meest positief zijn de D66-kiezers (56% hoopt dat het kabinet de rit uitzit).  Van de VVD-kiezer hoopt 49% dat het kabinet de rit uitzit en 41% van de PvdA-kiezers.

   De verkiezingen over ruim 3 maanden kunnen op veel manieren een bepalende rol gaan spelen bij de politieke situatie in Nederland in de jaren erna. De meerderheden die dan in de Eerste Kamer te vormen zijn zullen richtinggevend zijn bij de samenstelling van de regering of regeringen tot het jaar 2019.’

  Bekijk hier het volledige en handige overzicht van alle peilingen

  Volg Frontbencher op twitter of facebook