VVD en PVV terug bij Ipsos

  4
  1742

  Leestijd: 1 minuten.

  In een nieuwe peiling van Ipsos verliezen VVD en PVV terrein. Het CDA stijgt 2 zetels en ook de SP en GroenLinks kruipen omhoog. Zie onderin dit artikel alle verschuivingen. Dit schrijft het onderzoeksbureau over de peiling:

  “Zes dagen voordat Nederlanders naar de stembus gaan, zien we in de Politieke Barometer dat het patroon van een week eerder zich doorzet. Van het beeld waarin VVD en PVV de grootste zijn en andere partijen op afstand volgen, is steeds minder sprake. Twee weken geleden bedroeg het gat tussen het CDA en de PVV nog 10 zetels; nu zijn zij, rekening houdend met de foutmarges, even groot.

  Opvallend is verder dat kiezers niet veel zekerder worden naarmate de verkiezingen dichterbij komen. 46% van de kiezers die verwachten te gaan stemmen lijkt eruit: zij hebben een unieke voorkeur voor één partij. De andere 54% zweeft, alleen verschilt de mate waarin nogal. Zo heeft 39% van de mensen met een stemintentie wel een voorkeurspartij, maar maken andere partijen uit hun set met voorkeurspartijen ook nog kans op hun stem. De overige 15% is nog volledig zwevend: zij willen wel gaan stemmen, maar weten nog niet op welke partij. Dit beeld is in de afgelopen weken nauwelijks veranderd.

  Net als voorgaande weken blijken mensen met een voorkeur voor GroenLinks het minst zeker van hun keuze. Vaker dan gemiddeld hebben zij wel een lichte voorkeur voor de partij, maar maken andere partijen ook nog zeker kans. Hetzelfde geldt voor de huidige D66-achterban. PVV’ers zijn onveranderd het meest overtuigd van hun keuze.

  Tot slot zien we dat een aantal lijsttrekkers het volgens kiezers weer beter doen dan een week geleden. Grootste stijger is Krol: vorige week nog gedaald naar een 4,1; nu weer gestegen naar een 5. Toch levert zijn functioneren de partij niet meer zetels op: 50Plus blijft deze week op 6 zetels. Hetzelfde geldt voor Rutte (5,2>5,5) en Roemer (5,6>5,9). Beiden stijgen in waardering, maar weten dit niet om te zetten in meer steun voor hun partij.

  Andere partijen: net als vorige week krijgen DENK, VNL en Forum voor Democratie elk één zetel.”

  4 REACTIES

  1. Tegen de achtergrond van de peiling van onze Maurice gaan we voor een rechtse regering met Jesse Klaver als premier.

  2. Erg handig die peilingenpagina. Deze presentatie zegt mij meer dan een lijstje van gemiddelden met een spreiding in procenten en zetels, zoals je dat vindt op “die andere” site.

  3. CDA, D66 en PVV steunden de voorstellen van de VVD in de Tweede Kamer grotendeels. CDA en GL zijn medeverantwoordelijk voor het sluiten van verzorgingshuizen; GL, D66 voor het afschaffen van de studiebeurs. Als men écht verandering wil, stemt men beter SP. Die schenken de kiezer duidelijkheid door te beloven niet met de VVD te gaan regeren.

  4. PVV zet zichzelf door zijn Grondwetvijandige standpunten volledig buiten spel. Niemand wil met Wilders samenwerken. Stemmen op die partij heeft dan ook geen enkele zin. Boer Koekoek heeft ook nooit iets voor het zeggen gehad.

  Comments are closed.