VVD gaat écht niet samen met PVV

  0
  192

  Leestijd: 2 minuten.

  NIEUWS: “De VVD gaat de komende regeringsperiode niet samen met de PVV in het kabinet, als het aan fractievoorzitter Zijlstra ligt. Hij herhaalde in een interview met radioprogramma Nieuws en Co dat hij vindt dat de partijen te ver uit elkaar liggen.” Dit is letterlijk het bericht dat de NOS op Tweede Kerstdag verspreidde over een interview dat dezelfde dag plaatsvond met Halbe Zijlstra.

  Halbe Zijlstra ? Maar, die was op Eerste Kerstdag toch ook te gast in het tv-programma van WNL ? Hoezo nieuws ? Toen sprak Halbe Zijlstra zich toch ook al uit tegen samenwerking met de PVV ?
  Nou, niet helemaal. Elsevier maakte er dit van: “Helemaal uitsluiten wil hij het niet, maar VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra zegt zondag dat regeren met de PVV voor zijn partij eigenlijk niet tot de mogelijkheden behoort. Alleen als de PVV bereid is zo goed als al zijn partijpunten weg te geven, wil Zijlstra het overwegen”.

  Was dat dan nieuws ? In september kwam de NOS met dit bericht: “VVD-fractievoorzitter Zijlstra wil na de Kamerverkiezingen niet met de PVV in zee. Hij noemt partijleider Wilders een wegloper, die geen verantwoordelijkheid durft te nemen: “In het kabinet-Rutte I wist hij niet hoe snel hij weg moest komen, toen het moeilijk werd en ik heb een enorme hekel aan weglopers’.”

  Halbe Zijlstra blijft het zeggen. De PVV, aldus Zijlstra, is “knetterlinks” als het gaat om sociaal-economisch beleid. En de partij gunt anderen niet de vrijheden die het voor zichzelf opeist. Zijlstra zei het op Tweede Kerstdag nog maar eens: Samenwerking met de PVV is alleen mogelijk als de grote leider Geert Wilders zijn partijprogramma uit het raam kiepert.

  Waarom blijft Zijlstra zich herhalen ? Is het omdat hij denkt dat wij hem op den duur wel gaan geloven ? Zeg nooit “nooit”, hoor je vaak in de politiek. We geloven een politicus die partijen uitsluit net zo min als een alcoholist die na jarenlang drankgebruik zegt dat hij het vaak beloofd heeft, maar dat hij nu ECHT zal stoppen.

  En dat komt natuurlijk niet in de laatste plaats door de VVD van Halbe Zijlstra. Het was zijn partijleider, Mark Rutte, die op de avond voor de vorige verkiezingen waarschuwde voor het “rode gevaar”. In de handen van de PvdA zou de schatkist niet veilig zijn. Nu het kabinet bijna de volle vier jaar heeft volgemaakt laat de VVD als regeringspartij zich erop voorstaan dat de financiën van ons land weer op orde zijn. Dat de minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem van de PvdA is, mogen we er zelf bij denken.

  En was het niet de VVD die in de regeerperiode daarvoor, ondanks alle waarschuwingen, in zee ging met “gedoogpartner” PVV. En was het niet Geert Wilders die in de eerste nacht na verkiezingsdag als zijn standpunt over de AOW uit het raam kieperde ?

  Gelukkig zal dat niet opnieuw gebeuren. Halbe Zijlstra heeft het klip en klaar gezegd, en heel duidelijk herhaald: “De VVD gaat in de komende regeringsperiode niet samen met de PVV.”