VVD houdt Dijkhoff buiten de slangenkuil

  0
  1429

  Leestijd: 1 minuten.

  Nadat VVD-minister Ard van der Steur van Veiligheid en Justitie donderdag eindelijk was afgetreden vanwege de bonnetjesaffaire vond er een wat merkwaardige stoelendans plaats. Het had voor de hand gelegen hem te laten opvolgen door Klaas Dijkhoff, staatssecretaris op hetzelfde departement en “coming man” in de VVD. Maar dat gebeurde niet. Van der Steurs functie wordt overgenomen door Stef Blok (eveneens VVD), tot dusver minister voor Wonen en Rijksdienst. De post van Blok komt in handen van Ronald Plasterk (PvdA), die er ook Binnenlandse Zaken blijft bijdoen, iets waarmee hij het de afgelopen jaren niet al te druk had.

  Betekent dit dat premier (en VVD-leider) Mark Rutte Dijkhoff niet rijp acht voor het grote werk? Dat het ministerschap nog een beetje te hoog gegrepen is voor de pas 36-jarige Brabander?

  Het zou ook best iets heel anders kunnen betekenen. Namelijk dat Rutte Dijkhoff ziet als zijn ideale opvolger in de wat verdere toekomst. En dat hij daarom wil voorkomen dat dit liberale talent beschadigd raakt op een departement waar al zoveel top-VVD’ers (Opstelten, Teeven en nu dus Van der Steur) op hun gezicht zijn gegaan.

  Het duurt natuurlijk nog maar een paar weken voor er verkiezingen zijn. De kans dat in die korte tijd de minister van Veiligheid en Justitie opnieuw in het nauw komt is klein. Maar vermoedelijk zal het kabinet na de verkiezingen nog vele maanden demissionair blijven. En dan weet je maar nooit of er niet ergens opnieuw gedonder ontstaat. Het is tenslotte al eens eerder voorgekomen dat demissionaire ministers moesten aftreden (CDA’er Hirsch Ballin en PvdA’er Van Thijn in 1994).

  Dijkhoff zit al op Veiligheid en Justitie, maar wel op het veilige deel. De affaires die zich daar tot dusver voordeden (naast de Teevendeal ging het onder meer over de patholoog-anatoom George Maat en om Fortuynmoordenaar Volkert van der G.) hadden vrijwel allemaal betrekking op de portefeuille van de minister. Dat Fred Teeven als staatssecretaris onder vuur kwam, had te maken met zijn verleden als officier van justitie.

  Dijkhoff doet het als staatssecretaris prima. Hij maakte met zijn nuchtere en relativerende optreden bovendien indruk in het populaire tv-programma “De slimste mens”, dat hij glansrijk wist te winnen. Je zou toch wel gek zijn om deze leider-in-spe bloot te stellen aan de slangenkuil waar in nog geen twee jaar tijd drie prominente partijgenoten ten onder zijn gegaan?