VVD in de lift

  0
  95

  Leestijd: 1 minuten.

  De VVD doet het goed in de peiling van De Hond. De partij stijgt 2 zetels.

  Dit zegt De Hond over zijn peiling:

  ‘De VVD zit nog steeds in de lift. Nu haalt deze partij 26 zetels (+2).  Dat gebeurt met name doordat het verlies in de richting van andere partijen verder verminderd. Dat geldt met name in de richting van de PVV. Die staat nu op 21 zetels (-1). Het laatst dat de electorale verhoudingen tussen VVD en PVV zo waren, was in de nasleep van het neerschieten van MH17.  Eind augustus 2014 stond de VVD op 30 zetels en de PVV op 20. Eind oktober 2014 ging de PVV weer langs de VVD, tot twee weken geleden.

   Dat de VVD die comeback maakt lijkt een combinatie te zijn van een positiever gevoel van de VVD-kiezers over de ontwikkeling van de economie en het feit dat de VVD zich meer profileert op de zaken in relatie tot terrorisme en asielzoekers. Zo is 80% van de VVD-kiezers voor het VVD-voorstel geen asielzoekers in Europa meer toe te laten. Met dit soort opstellingen, evenals die van Premier Rutte in het RTL-debat over liever sneuvelen van Jihad strijders, versterkt de VVD haar positie op de rechterkant van het politieke spectrum.

   Het feit dat alle andere partijen, behoudens de PVV daar expliciet afstand van nemen, speelt de VVD electoraal juist in de kaart.

   Het voorstel van de VVD om de buitengrenzen voor asielzoekers te sluiten wordt door 51% van de Nederlanders gedeeld. Bij de VVD-kiezers is dat 80%. Bij de PVV-kiezers is dat percentage 97%. Het minst is dat het geval (19%) bij D66-kiezers.’

   

  Bekijk hier het volledige overzicht van alle peilingen

  Volg Frontbencher op twitter