VVD omlaag, PVV stijgt in peiling

  0
  113

  Leestijd: 1 minuten.

  De VVD is in de wekelijkse peiling van Maurice de Hond met 2 zetels gedaald naar 24. Daarmee staat de partij nu 6 zetels lager dan het hoogtepunt in de peilingen zes weken geleden. De ophef over extra betalingen aan Europa, de voorstellen rondom de bijtelling van de leaseauto en extra te betalen belasting over 2014 doet de VVD en Rutte geen goed. De PVV stijgt echter 1 zetel en staat op 28. Twee maanden geleden was dat nog 8 zetels minder.

  De PvdA houdt 12 zetels en de SP blijft op 17 staan. Het CDA staat onveranderd op 23 zetels, terwijl D66 1 zetel stijgt tot 21. Voor de rest zijn er geen verschuivingen. GroenLinks (7), ChristenUnie (6), Partij voor de Dieren (5), SGP (4), 50PLUS (2) en PiratenPartij (1) houden hetzelfde aantal zetels als vorige week.

  Dit zegt Maurice de Hond over zijn peiling:

  ‘Rondom het voorstel om de bijtellingsregeling te veranderen is veel commotie ontstaan.  Er zijn meer Nederlanders negatief over het voorstel (44% ) dan positief.  En dat is bij kiezers van vrijwel alle partijen ongeveer hetzelfde. Hoewel kiezers die in een leaseauto rijden in veel grotere mate negatief over het voorstel zijn (68%) zijn kiezers die niet in een leaseauto rijden ook voor 41% tegen het voorstel.

   Hoe de positie van Rutte en Dijsselbloem bij de kiezers aan het verzwakken is, blijkt uit de antwoorden op de vragen over de extra afdracht van meer dan 600 miljoen aan de EU.  Kiezers denken in overgrote meerderheid dat Rutte en Dijsselbloem maar deden alsof ze verbaasd waren over het bedrag. Drie kwart van de kiezers denkt dat het bedrag in z’n geheel betaald wordt.

   Ten slotte is het interessant om te zien hoe het onderwerp “miljonairsbelasting”  een scheiding brengt tussen kiezers van de VVD en van de PvdA. Kiezers van de PvdA zijn daar voor 84% voor (vrijwel hetzelfde percentage als die van de SP).  Kiezers van de VVD zijn er voor 39% voor.  In totaal is twee derde deel van de kiezers voor.’

  Bekijk hier het volledige en handige overzicht van alle peilingen

  Volg Frontbencher op twitter of facebook