VVD passeert PVV in peiling

  8
  1653

  Leestijd: 1 minuten.

  In de Politieke Barometer, de peiling van onderzoeksbureau Ipsos, is de VVD de PVV gepasseerd als grootste partij. De VVD stijgt 2 zetels naar 28. Ook de andere regeringspartij, de PvdA wint 2 zetels en komt op 13. Bekijk alle uitslagen onderin dit artikel.

  Dit schrijft Ipsos over de peiling:

  “Nog minder dan drie weken voor de verkiezingen zien we nog steeds geen grote verschuivingen in het kiezerslandschap. Ten opzichte van drie weken geleden stijgt alleen de VVD iets (van 24 naar 28 zetels). Er is geen partij die daar aantoonbaar last van heeft. Dat blijkt uit de Ipsos Politieke Barometer van deze week.

  De inspanningen van partijen zorgen zichtbaar nog niet voor opschudding die vaak met een campagne gepaard gaat. Of is dat eigenlijk vrij normaal? Wanneer we kijken naar hetzelfde moment voor de Tweede Kamerverkiezingen van 2012 zien we vrijwel hetzelfde beeld. Partijen die het op dat moment goed deden, de VVD en de SP, stonden al enige tijd daarvoor stabiel aan kop. Beide waren drie weken voor de campagne goed voor circa 30 zetels. Twee partijen, de PvdA en de PVV, volgden op enige afstand, op hun beurt weer gevolgd door twee middelgrote partijen: CDA en D66.

  Dit was echter de laatste week in de campagne van 2012 waarin sprake was van stabiliteit in het kiezerslandschap. In dat weekend vond het RTL Premiersdebat plaats, waarin Samsom zijn momentum greep en Roemer tegenviel. De week erop steeg de PvdA vier zetels en zakte de SP er drie, waardoor de partijen op gelijke hoogte kwamen. In de weken erop zou deze trend zich voortzetten tot aan de verkiezingsdag toe.

  Terug in het nu, drie weken voor de verkiezingen van 2017. Dit zou weleens de laatste rustige week kunnen zijn voordat kiezers echt op stoom komen. De debatten van komend weekend, het Radio 1 Lijsttrekkersdebat van aanstaande vrijdag en het Rode Hoed Debat van aanstaande zondag, kunnen verhoudingen op scherp zetten, zoals in 2012 gebeurde. Ook interessant is welke gevolgen de afwezigheid van Wilders (in beide debatten) en Rutte (in het RTL-debat) heeft voor de krachtsverhoudingen.

  Andere partijen: op dit moment krijgen DENK en Forum voor Democratie elk één zetel.”

  8 REACTIES

  1. Iedereen in NL heeft het over liegende partijen: Ze zeggen dit, maar doen dan dat. En het is waar, inclusief de PVV die al in de regering heeft gezeten. Toch zijn er partijen die nog nooit hebben geregeerd, dus misschien moet NL op éen van die partijen stemmen. Ik geef het lijstje met partijen die nu in de Tweede kamer zitten zonder ooit deel te hebben gemaakt van een regering. U kiest dan die beste/minst slechtste (van links naar rechts): SP, PvdD, Groen Links, 50Plus, Christen Unie, SGP. Dus al die NLse ezels die al éen, twee, drie of dertig keer (CDA stemmers) aan dezelfde steen hebben gestoten, stop met zeuren en stem op 15 Maart!

   • de race is natuurlijk nog niet gelopen maar…..vvd,d66,cda,christen unie met eventueel sgp dat zou het beste passen. De voorkeur van Rutte die hij expliciet geuit heeft , is logisch. D66 kan heel goed door een deur met de christenunie. Dankzij de klassieke verdeeldheid op links, heeft deze coalitie van 4 of 5 partijen de beste kans van slagen. Er is maar een probleem , 78 tot 80 zetels halen. Liberaal en christelijk gaat goed samen.

    Gerrit-Jan

  2. Ik mocht van mijn vader geen politicus worden want na de verkiezingen wordt je ernstig ziek.
   Dan ga je aan geheugenverlies lijden.

  3. Ene dag is het zo de volgend dag is het weer anders…! Wij zullen zien elke partij de hoge overwinning mag boeken..! De pijlers…….. zijn mensen die er misschien dik aan verdienen , en ons Nederlanders op het verkeerde been willen zetten..! Als de personen die een beetje kijken en luisteren naar de politiek in het algemeen, en vooral terug kijkt in het verleden………dan komen de kaarten totaal anders te liggen. De partijen die volop liegen en de burgers al die jaren hebben belazerd , die weten de juiste stem te geven . En vooral de gladde verkoop praatjes beloften ,die tijd is voorbij …………..Wat een NEDERLANDSE EZEL stoot zich maar een hooguit twee keer aan de zelfde steen. Want anders belazeren ze zich zelf.
   En daarin geloof ik , maar 15 MAART is D-Day , en de laatste mogelijkheid om een totaal andere koers te varen met ONS NEDERLAND ….Want ik voorspel U …..dat het anders echt te LAAT is. Want wij worden opgeslokt door de vreemdeling in ons doen en laten , en dan slaat de angst toe..! Het zijn mollen onder de grond die al jaren bezig zijn…en zak alles in elkaar.! Dat is mijn visie …misschien hebt U een andere…!

   • Gladde praatjes? U bedoelt terug naar 65 (onbetaalbaar), grenzen dicht (enorme schadepost bedrijfsleven), uit de EU (dramatisch voor onze export), alle moskeeën dicht (in strijd met artikel 1 Nederlandse Grondwet), stoppen Islamisering (welke Islamisering, aantal Moslims in Nederland is al 7 jaar stabiel op 5,5% van de bevolking), Tsunami van vluchtelingen (op 17 miljoen inwoners afgelopen jaar maar 100.000 vluchtelingen met tijdelijke verblijfsvergunning, dus welke Tsunami?) en meer van dergelijke populistische onzin. Alleen een echte ezel stoot zich tegen deze nog veel grotere steen….

  4. de peiling van onderzoeksbureau Ipsos, is de VVD de PVV gepasseerd als grootste partij.
   Het antwoord daarop is simpel, het is een peiling van Ipsos wie had daar wat anders uit verwacht?
   Ik trek zelf maar één les uit alle peilingen met vooral die grote schommelingen daarin.
   Ze weten het zelf echt niet meer.

  Comments are closed.