VVD profiteert, CDA en D66 niet

  25
  1143

  Leestijd: 2 minuten.

  De coronacrisis heeft ook zijn voordelen. Neem de VVD. Die partij stond er een maand of wat geleden belabberd voor in de meeste opiniepeilingen, maar nu het dodelijke virus rondwaart gaat het crescendo met de liberalen. Bij Maurice de Hond stegen ze van 20 naar 30 Kamerzetels en bij EenVandaag/Ipsos staan ze inmiddels zelfs op 39. Dat laatste getal zou een dikke winst betekenen ten opzichte van de verkiezingen van maart 2017, toen de partij 33 zetels behaalde.

  Die gunstige positie heeft de VVD geheel en al te danken aan Mark Rutte. De minister-president wist zich dankzij waardige tv-optredens over de ‘intelligente lockdown’ te profileren als de Vader des Vaderlands, aan wie maar liefst driekwart van de bevolking haar volledige vertrouwen schenkt.

  Andere partijen profiteren – als de polls het althans bij het juiste eind hebben – niet tot nauwelijks van de coronacrisis. De coalitiegenoten CDA en D66 kijken nog steeds tegen een aanzienlijk verlies aan, al doet eerstgenoemde partij het dan wat minder slecht dan de laatste. De twee partijen zullen daarvan balen. Ook zij geven immers het kabinetsbeleid over de bestrijding van de ziekte mede vorm. Kijk maar naar ministers als Wopke Hoekstra en Hugo de Jonge (beiden CDA) en Wouter Koolmees (D66), die druk bezig zijn de (al dan niet economische) schade van het virus te beperken.

  Zo mogelijk nog slechter doen het twee belangrijke electorale concurrenten van de VVD, namelijk PVV en FvD. Beide partijen zakken weg bij zowel De Hond als EenVandaag. De bulderende operettescènes die Geert Wilders bij ieder coronadebat in de Kamer opvoert hebben blijkbaar geen effect. Ook de hoge toon van Thierry Baudet slaat niet aan. Verreweg de meeste kiezers geloven kennelijk niet dat het land bij een rechtse populist in betere handen zou zijn.

  Hoewel de vooruitzichten dus gunstig zijn voor de VVD, kan de partij niet op haar lauweren rusten. De praktijk leert dat kiezers zich tijdens een crisis weliswaar rond de leider scharen, maar zodra de ellende voorbij is kan dat weer snel veranderen. Dan worden ineens andere zaken belangrijk. Zoals de bezuinigingen, noodzakelijk na de gigantische economische ellende die corona heeft aangericht. Bovendien bestaat altijd ook het risico dat het aantal coronadoden plotsklaps flink gaat oplopen, wat voor de populariteit van de premier niet echt bevorderlijk zou zijn.

  De verkiezingen zijn – onvoorspelbare gebeurtenissen daargelaten – pas over een klein jaar. De huidige prognoses zeggen dus nog niet veel. De virtuele wederopstanding van de VVD kan straks in haar tegendeel omslaan. PVV en FvD zouden daar baat bij kunnen hebben. Dat lijkt echter niet het geval voor CDA en D66. De coronacrisis biedt hun geen voordeel, maar ze zullen straks wel moeten boeten voor hun regeringsdeelname.

  25 REACTIES

  1. Lees dit artikel:
   https://www.elsevierweekblad.nl/buitenland/achtergrond/2020/05/eu-ontkent-chinese-beinvloeding-en-wil-onderzoek-herkomst-coronavirus-754013/

   “Er zouden twee versies van hetzelfde rapport zijn. De versie waarover de The New York Times berichtte, zou voor intern gebruik zijn.
   Een tweede versie, met afgezwakte kritiek op China, is openbaar gemaakt.”

   Ik vertaal dat als volgt: de versie voor intern gebruik is de waarheid; de openbare afgezwakte versie is datgene wat wij officieel mogen weten.

   Waarom? Omdat er verborgen gehouden moet worden dat alle overheden dingen doen die niet door de beugel kunnen. Alle overheden hebben boter op hun hoofd en als de een valt, slaat de ander terug. En dat leidt tot opstand en onrust.

  2. @Fons, ***De bulderende operettescènes die Geert Wilders bij ieder coronadebat in de Kamer opvoert hebben blijkbaar geen effect. Ook de hoge toon van Thierry Baudet slaat niet aan.***

   En of het effect heeft, een premier die woest kan worden spelend met zijn telefoon op uitlatingen van SP Lillian, een FVD Baudet die aan de premier vraagt hoeveel mondkapjes wil je hebben? Ik kan er aan velen komen. Twee dagen later waren er 130 miljoen besteld door de overheid.
   Het is zo jammer dat het domme volk op de VVD zou stemmen waar de heer Rutte blamage op blamage stapelt en als een staart achter een koe aanloopt.
   De economie op gang helpen daar zullen velen geen problemen mee hebben, maar, doe dan net als de omringende landen verplicht dragen van een mondkapje zou op zijn plaats zijn.

  3. @Ronaldo,
   “maar dat het ministerie van ‘Volksgezondheid’ weigert ze conform de marktprijs aan te schaffen”

   Ja en De Jonge en co. Zijn al maandenlang aan het ‘opschalen’ en er zijn ook al wekenlang millioenen besteld en onderweg?
   Wat ‘n afgang he’ De zaakjes waren gewoon NIET op orde. Nou zeg dat dan!

   Tjah, en dan te weten dat juist de VVD en Rutte warme voorstanders zijn van die geweldige! “marktwerking” in “De zorg”
   Nu zij (busines mensen) dan zelf op onaangename wijze geconfronteerd worden met die door hen bejubelde “marktwerking” is het ineens weer: niet goed!
   Het ‘Koekkie van eigen deeg’ smaakt niet!
   En dan geven mondkapjes ‘in de sociale omgeving’ ineens schijnveiligheid en zijn ze zelfs overbodig!?
   Oh ja? En, uit welk wetenschappelijk onderzoek blijkt dat dan wel?

   Duidelijker blootleggen, dat de marktwerking in “De zorg” direkt verantwoordelijk is nu verder toch wel overbodig zeker!
   Idem, voor alles wat met Baby’s en Sterven te maken heeft, als er emotie’s bij komen kijken, dan gaan de prijzen omhoog. Tjah, marktwerking he’.

   • Als de politiek, de VVD voorop, voor een dubbeltje op de eerste rij wil zitten, zeg het dan… Maar DAT zou hun stemmen kosten, dus maakt Rutte er volgens mij een lul verhaal van en zie hoe blij het volk is… ??
    Ondertussen vandaag weer in de krant: 2 miljoen mondkapjes komen elke week Nederland binnen maar 80% gaat daarvan naar het buitenland. (Zie link)
    Ja… er zijn er zooooooo weinig, zegt het ministerie van Volkshuisting… ?
    Er MOETEN er zo weinig mogelijk zijn, dat lijkt er in de praktijk meer op! Want DAT ruimt op in de ouderzorg! En Rutte staat torenhoog in de peilingen… snap jij het?
    Ik zou als oudere het corona-beleid beslist niet aan Rutte en zijn RIVM toevertrouwen als je leven je lief is… echt. Zeker als je in een verpleeghuis woont. De kans dat je dat overleefd is amper zo groot als een Jood in de vorige eeuw in Duitsland. Echt: en dan met droge ogen beweren dat het aan de mondkapjesschaarste ligt. ?
    https://www.ad.nl/rotterdam/in-deze-loods-in-schiedam-liggen-miljoenen-mondkapjes-en-de-meeste-gaan-naar-het-buitenland~af86fee0/

  4. Rutte beweert dat er schaarste is aan mondkapjes, maar de kappersbranche die dolgraag open wil zegt dat zij die schaarste helemaal NIET ervaart. (zie link) Ra, ra, ra… hoe kan DAT? ?Want de werkelijke aard van de schaarste is m.i. niet dat ‘het er niet is’ maar dat het ministerie van ‘Volksgezondheid’ weigert ze conform de marktprijs aan te schaffen. Tja wat is een leven in het verpleeghuis waard?
   DAT is hier m.i. de ware aard van de ‘achterliggende’ vraag die politiek gesteld mag worden. ? Rutte zit m.i. te doofpotten. Vandaar ook dat hij WOB-verzoeken ‘tot nader order uitstelt’. De middelen zijn er WEL: maar men wil de marktprijs niet betalen en noemt het dan maar ‘woekerprijzen’ i.p.v. misplaatste zuinigheid. En het volk trapt er met open ogen in, gezien de zetelwinst.
   Verpleeghuizen werden sterftehuizen. ☠️ Is het het gevolg van misplaatste zuinigheid? ? Doet Rutte daarom nu zo moeilijk over openen van kapperszaken. MOETEN mondkapjes politiek gewoon schaars blijven? De kappers weten ze immers wel te vinden. https://www.telegraaf.nl/nieuws/1695292286/rutte-drukker-op-straat-minder-kans-voor-kappers

   • Vervolg:
    Het is niet alleen dat het mij opvalt. Ook in de Tweede Kamer zijn er oppositie-partijen amper antwoorden krijgen op de vraag: hoe zit het nu? (Zie link)
    Schijnbaar irriteert het Rutte als je er naar vraagt.
    Maar hoe is het over een jaar? Als we terug kunnen kijken op deze tijd en Rutte’s ‘voortvarendheid’? Zeg maar in maart. Als er verkiezingen zijn…
    https://www.telegraaf.nl/video/1632782362/marijnissen-reageert-op-confrontatie-met-rutte

    • Dan roept Rutte: “met de kennis van nu……”. Dat is de politieke dooddoener van de eeuw, ooit voor het eerst gebruikt door Balkenende.

     In de jaren ’70 van de vorige eeuw had je Molkenboer, als commissaris bij Verolme aangesteld door de toenmalige Regering. Toen was selectief geheugenverlies de dooddoener.
     Rutte gebruikt ze allebei, al naar gelang hem uitkomt.

   • Dat er zoveel doden zijn in bejaardenhuizen komt omdat verplegenden onbeschermd en ongetest daar mogen werken. Om dit feit te verdoezelen, verbiedt men familie op bezoek te komen, alsof die het probleem veroorzaakt hebben. Zorg er dus voor dat verplegenden met mondkapjes en schorten het virus noch kunnen krijgen, noch kunnen doorgeven; test ze regelmatig en stel dan strenge eisen aan bezoekers, die er echt niet op uit zijn een virus in een verpleeghuis te brengen. Aangezien kinderen niet zo gauw ziek worden van een leraar, lijkt me testen in een bejaardenhuis belangrijker dan op een school.

    • @Holleman,
     Persoonlijk verdenk ik Rutte er van uit te gaan dat groepsimmuniteit de enige oplossing is. Alles wijst op dat beleid. (Zie link)
     Voor mij persoonlijk veroordeelt de man mij en mijn vrouw tot het krijgen van een verschrikkelijke ziekte. Met die politieke ‘veroordeling’ ben ik het volstrekt niet eens. ?
     Het gevolg van dit (wens?) denken is denk ik dat aan de productie van beschermingsmiddelen hier ter lande weinig prioriteit en financiën krijgt. Ondertussen wens ik hem zelf (eerst) de corona te krijgen. ?
     Ik hoef het niet – ook al resulteert zijn keuze-beleid wel in een vergrote kans het te krijgen. Zeker als ik met het OV reis en ook 1x per jaar naar de tandarts moet.
     https://www.elsevierweekblad.nl/nederland/achtergrond/2020/04/als-groepsimmuniteit-het-doel-is-zeg-dat-dan-753413/?&utm_source=elsevierweekblad&utm_medium=nieuwsbrief&utm_campaign=EWD%20-%20april%202020&utm_term=EWD%20-%2020200429&utm_content=EW%20Nieuwsbrief%20Header

     • @Haasnoot
      Ik denk dat Rutte weinig keuze heeft. Zonder vaccin moeten we het hebben van groepsimmuniteit. Naarmate meer mensen besmet raken, zullen er meer doden vallen. Als we ervan uitgaan dat nu 4% besmet is en dat er 10.000 mensen zijn overleden in een ziekenhuis, in een verpleeginrichting of thuis, dan zullen 60/4 x 10.000 = 150.000 mensen zijn overleden bij 60% groepsimmuniteit.
      Vandaar dat hij met alle macht probeert de besmettingsfactor te verlagen totdat er een vaccin is.
      We kunnen het ons niet permitteren om nog een jaar stil te zitten, dus zullen de minst kwetsbaren weer aan het werk moeten. Als het risico niet groter is dan het risico van een andere doodsoorzaak, dan zal men dat risico moeten nemen. Mensen zonder inkomen zullen dat risico eerder willen nemen dan mensen, zoals leraren, politiemensen en zorgmedewerkers, die niet op straat komen te staan als ze werk weigeren. Maar van hen mag enige solidariteit worden verwacht met de mensen die de staat met belastinggeld ondersteunen. Hetzij door minder loon te accepteren, hetzij door aan de slag te gaan. Wel moeten al deze helden die onze samenleving draaiende houden optimaal beschermd worden. Dat is Rutte’s taak.

      • @Holleman,
       Het punt is dat m.i. Rutte niet het recht heeft te beslissen dat ik ziek moet worden. Dat bepaal ik zelf. En als ik dat niet wil, dan moet ik mij zo veel mogelijk (kunnen) beschermen tegen deze nare ziekte. Dat hij 100 miljard uitgeeft aan (ook mijn) belastingsgeld voor steun aan mensen en bedrijven is 1. Maar dat hij kiest voor groepsimmuniteit en daarom geen prioriteit geeft aan het opzetten van massale productie van FFP-3 maskers voor het gewone volk daarmee dwingt hij mij bijkant in een risico-profiel die ik moorddadig vind. Deze overheid beschermt (ons) niet (= haar plicht) maar maakt je dan doelbewust ziek voor ‘haar’ volksimmuniteit.
       Als mijn vrouw dat niet overleefd vind ik dat een vorm van moord.
       Mensen die zichzelf wensen te beschermen tot er een vaccin komt moeten de kans krijgen de juiste middelen (straks) te kopen. De overheid heeft een zorgplicht. En wat kost dat van die 100 miljard?
       1% om elke maand een nieuwe productie-lijn op te zetten tot er meer dan genoeg is? Is DAT het beleid. Nee. ? Ik laat mij niet door een MP tot een corona besmetting dwingen. Dit beleid is misdadig in mijn ogen! Een misdaad tegen de menselijkheid.

      • @Holleman,
       Overigens (zie link), alleen al in de verpleeghuizen zijn dit jaar tot nu toe 15.000 (!) mensen overleden. Neem daarbij wat thuis – niet getest op corona – is overleden en de officiële cijfers van het RIVM (wel getest op corona) en ik denk dat u uw mortaliteit berekening om te beginnen kan verdubbelen.
       Maar dat even ter zijde. We hebben geen verpleeghuizen meer: maar sterftehuizen. Zelfs de nieuwe ouderen willen er niet meer heen…
       Da’s nu een feitelijk gevolg van overheids ‘beleid’ m.b.t. beschermingsmiddelen. Wat blijft er over van Rutte’s bewering: we moeten de ouderen en zwakken beschermen?
       15.000 maal onzin… ☠️
       https://www.ad.nl/binnenland/verpleeghuizen-stromen-leeg-kinderen-vragen-zich-of-het-wel-verstandig-is~a9bd9d65/

      • @Ronald
       Het zou mooi zijn als de staat of een bedrijf gratis mondkapjes uitdeelde zoals in Taiwan. Maar als zij dat niet doet, kun je wel kniezen, maar je hebt je leven zelf in de hand: blijf binnen of koop mondkapjes op internet, b.v. http://www.salon-hygiene.nl waar ik 10 3-laags mondkapjes heb gekocht voor € 25. Ik heb ze zelf nog niet gebruikt omdat mijn vrouw en ik binnen zitten. Maar we zullen ze zeker gebruiken als we straks naar de kapper gaan of in de bus zitten. Het meest maak ik me zorgen over een bezoek aan de tandarts, maar daar kan Rutte me niet bij helpen. Nogmaals: de staat is er niet om al uw problemen op te lossen. Eigen initiatief is noodzakelijk in deze harde tijd om te overleven.

      • @Eric,
       Dat heb ik allang gedaan hoor. Begin maart toen alles nog volop te koop was. Ik heb er zelfs rekening mee gehouden om ook voor mijn tandarts en assistent de juiste bescherming te kopen… ?
       P.s. ik was de eerste toen die in bus, tram en supermarkt de juiste bescherming al op had. Iedereen keek mij vreemd aan. Geen Chinees maar wel een mondkapje? ?

      • @Eric,
       Nog even over de sterftecijfers: in Spanje zijn op 214.000 geregistreerde besmettingen 24.000 doden = dik 11% te betreuren (zie link 1)
       In Nederland: 40.000 besmettingen en 4987 corona doden = dik 12%…. (zie link 2)
       Natuurlijk: het zijn vast vooral ouderen (!) die oververtegenwoordigd zijn. Maar het is toch best heftig hoor… vergrijzing is straks vast geen probleem. Ik schat dat er dik een half miljoen mensen dood gaan voor immuniteit van 60%.
       https://www.telegraaf.nl/nieuws/1494535620/spanjaarden-massaal-de-straat-op-na-versoepeling-
       https://www.telegraaf.nl/nieuws/1288114547/rivm-dodental-coronavirus-stijgt-met-94-97-nieuwe-ziekenhuisopnames

   • @Ronald
    In de voorlichting van het parlement van vanmiddag hoor ik de heer Woldman suggereren dat het grote antal doden in verpleeghuizen aan de patienten zelf ligt: ze zouden asymptomatische verschijnselen hebben gehad, o.a. doordat ze niet krachtig kunnen hoesten, waardoor hun ziekte het verplegend personeel is ontgaan. Dit vind ik wel een heel bizarre verklaring. Het betreft natuurlijk een zwakke groep, maar het virus is niet spontaan opgedoken in de inrichting. Daarvoor is toch echt de leiding van de inrichting verantwoordelijk, die zich niet met een kluitje in het riet had moeten laten sturen door het RIVM, die even meer aandacht had voor de IC, waar uiteindelijk niet de meeste doden zijn gevallen.

   • @Ronald
    overigens moeten we ons niet teveel laten opsarren door berichten in de media. Onlangs verscheen een bericht in DDS dat mondkapjes werden weggegrist bij tandartsen door de instantie die mondkapjes verdeelt. Ik heb dit geverifieerd bij mijn zwager die tandarts is en die noemde het gewoon een broodje aap. Je moet inderdaad niet klakkeloos de NPO te geloven, maar op het internet kom je echt veel nepnieuws tegen. Het maakt het voor ons wel erg moeilijk om te weten wat er echt gebeurt in de wereld.

    https://www.dagelijksestandaard.nl/2020/04/nederlandse-overheid-grist-mondkapjes-weg-bij-tandartsen-en-mondhygienisten-deelt-boetes-uit-voor-wie-ze-toch-heeft/

  5. Hoe er straks ook gestemd gaat worden. Het volk heeft altijd gelijk, althans dat zegt menig politicus/politica.Ik blijf trouw aan mijn stemgedrag. Ik stem op lle kandidaten op de kieslijst en bij de aankomende verkiezingen neem ik mijn kleurpotloden mee en maak er een gezellige middag van. Lekker creatief stemmen. Moeten we eigenlijk allemaal gaan doen als het aan mij ligt.

  6. Peiling van: Goedgelovigheid.
   Bij kamerdebatten zie je dat Rutte zelden openstaat voor voorstellen van anderen, pas via ontluisterende debat discussie’s gaat hij dan uiteindelijk met veel tegenzin en blamerend overstag.

   Bij aanpak van de coronacrisis zijn deskundigen uiteraard leidend! Dan MOET je wel luisteren!
   Die deskundigen duiden immers de mogelijkheden en vervolgens leest Rutte ‘n uitgewerkte tekst van deze deskundigen voor aan het volk, daarbij nadrukkelijk vermeldend! Dat hij het advies van die deskundigen opvolgt!
   Het volk juicht!?
   Maar, wie? heeft hier wat? gedaan.
   De Glory incasseren dat is gemakkelijk.
   Conclusie:
   Als Rutte domweg uitvoert wat anderen hem voorhouden dan gaat het wel goed!
   Maar als hij zijn eigen visie volgt, dan komt hij stelselmatig in de problemen!
   Dus hij kan het best maar: Goed naar anderen luisteren!
   Zo kom je dus aan je zeteltjes en kun je (HO,HO, PAS NA’ DE VERKIEZINGEN NATUURLIJK!) weer ‘n nieuwe uitpers c.q. bezuinigingsronde onder het goedgelovige volk opstarten.
   Kiezers zijn zo simpel te lijmen.
   Beloof ze 1000 Euro en ze blijven achter je aan hollen.

  7. Rutte wordt vertrouwd iin deze crisis omdat hij in de eerste plaats luistert naar virologen. Mensen die kunnen weten hoe het virus zich gedraagt en welke risico’s we lopen bij een eventuele te snelle opheffing van de lockdown. Ook door het introduceren van een ‘intelligente lockdown’ heeft Rutte de Nederlandse samenleving goed aangevoeld. Mensen ook zelf verantwoordelijkheid geven in een samenleving van eigenwijze Nederlanders met het motto: ‘Dat maak ik zelf wel uit’ maar tevens nuchter zijn en rationeel kunnen denken en blijk kunnen geven van een zeker samenhorigheidsgevoel. Moeten we vasthouden bij een komende economische crisis.

  8. Dat deze peilingen niet het Nederlandse volk vertegenwoordigen bij EenVandaag/Ipsos . Die conclusie kun je trekken omdat niemand zich aaan kan melden . Dus ze hebben een eigen geselecteerd groepje . Vandaar dat de VVD altijd het hoogst staat .

   • Dubbelboer
    Dat zelfde zou dan ook gelden voor de peilingen van Maurice de Hond. Ook daar wint de VVD ten koste van de PVV en FVD. Ook daar sprake van een geselecteerd groepje?

   • Peilingen zijn niets meer of minder dan dagkoersen, die bij elke nieuwe politieke rel of uitspraak kunnen veranderen.
    Voorts kan ik me niet aan de indruk onttrekken dat die zgn. “representatieve” steekproef bepaald geen doorsnee van de bevolking is. Op welke gronden representatief?
    Peilingen zonder een bijbehorende definitie van wie ze vertegenwoordigen zijn grotelijks onbetrouwbaar.
    Het gaat om verkiezingen, waarbij die peilbureaus er vaak flink naast blijken te zitten.

  Comments are closed.