VVD-prominent Ed Nijpels ongelukkig met harde ingreep van zijn partij in ontwikkelingshulp

  0
  65

  Leestijd: 2 minuten.

  Ed Nijpels, voormalig politiek leider van de VVD en prominent binnen de partij, is het oneens met de koers die de VVD kiest als het gaat om ontwikkelingssamenwerking. ,,Ik ben ongelukkig met de keuze die de VVD maakt. 3 miljard euro eraf is een veel te groot bedrag.”

  Nijpels zei dat vandaag op Radio1.

  ,,Als je 20 of 22 miljard euro moet bezuinigen, dan moet je keuzes maken. De VVD kiest voor bezuinigingen op ontwikkelingssamenwerking en daar ben ik ongelukkig mee. Onder het kabinet Rutte is ontwikkelingssamenwerking op een nieuwe leest geschoeid. 3 miljard eraf is een veel te groot bedrag, ik ben het niet eens met dit punt uit het VVD-verkiezingsprogramma. Bezuinigingen van 10, 20 of 30 procent zouden evenredig over alle departementen verdeeld moeten worden. Volksgezondheid erbuiten gelaten, want daar moet natuurlijk veel forser ingegrepen worden”, aldus Nijpels.

  De VVD wil 3 miljard afhalen van het budget voor ontwikkelingshulp. VVD-fractievoorzitter Stef Blok schreef hierover samen met VVD-Kamerlid Ingrid de Caluwé een opinie-artikel in de Volkskrant.

  De VVD-coryfee Nijpels vindt het zelf niet gek dat hij kritisch is op punten uit het programma van zijn eigen partij. ,,Wij hebben 40.000 leden en we mogen allemaal opvattingen hebben. Nu de VVD los is van de krampachtige omarming met de PVV, mag dit debat gevoerd worden. Meningen verschillen nu eenmaal, of ik nu een prominent ben of niet. Een stevig debat mag, als de VVD daarna de verkiezingen maar wint.”

  Nijpels is niet alleen kritisch als het gaat om de standpunten van zijn partij op het gebied van ontwikkelingssamenwerking, maar ook rond natuurbehoud. Hij hoopt dat enkele wijzigingsvoorstellen van VVD-leden door zullen sijpelen in het verkiezingsprogramma, zodat het programma van de liberalen wat groener wordt.

   

  ,,Nu de VVD los is van de krampachtige omarming met de PVV, mag dit debat gevoerd worden”

   

  Ook met de VVD-standpunten op het gebied van Europa is Nijpels het niet eens. De partij neemt naar zijn smaak teveel een ,,anti-Europa-houding” aan. Zenuwachtig zijn over het afgeven van soevereiniteit aan Europa hoeft niet, aldus Nijpels, zolang je er maar genoeg voor terugkrijgt in de vorm van een belangrijke bron van ons nationale inkomen.

  Nijpels zei tegen Radio1 dat hij niet verwacht dat de SP in de regering komt, ondanks het feit dat de partij van Emile Roemer nek-aan-nek gaat met de VVD in de peilingen. ,,De vraag is wie op basis van dit verkiezingsprogramma bereid is om samen te werken met de SP. Ik denk dat het niet gebeurt.”

  Met name punten op het gebied van Europa en de volksgezondheid in het verkiezingsprogramma van de SP acht Nijpels niet geschikt om in aanmerking te komen voor deelname aan een kabinet. Een coalitie over links, kan hij zich niet voorstellen. ,,Dat de PvdA samen gaat met de SP, dat is ondenkbaar. De SP is groter dan de PvdA. Dan zou de PvdA onder Roemer gaan regeren, dat is de dood in de pot.”

  ,,Ik zie links geen meerderheid halen. Als je kijkt naar de 150 zetels in het parlement en je haalt grofweg de 50 zetels eraf voor de SP en de PVV, dan moet je een coalitie zoeken in de andere 100 zetels. Ik denk dat het een coalitie wordt van 4 of 5 partijen, waarbij VVD en PvdA de centrale partijen zullen vormen.”

  Lees een eerdere opinie ‘De Moraal van een liberaal’ van journalist John Hermse over de VVD en ontwikkelingssamenwerking