VVD slaat gat, CDA tweede partij in slotpeiling

  0
  1219

  Leestijd: 1 minuten.

  In de slotpeiling van Ipsos, de zogeheten Politieke Barometer, stijgt de VVD op de valreep 3 zetels. De partij komt ermee op 29 zetels en slaat een gat met de achtervolgers. De PVV verliest 3 zetels en komt op 20. Omdat het CDA 2 zetels stijgt, komt de partij van Sybrand Buma in deze slotpeiling op 23 zetels.

  Dit schrijft Ipsos over de slotpeiling:

  “Een dag voor de verkiezingen zien we dat de VVD in de Politieke Barometer een gat slaat met andere partijen. De partij van Rutte komt nu op 29 zetels, terwijl de PVV ten opzichte van vorige week moet inleveren. De partij van Wilders komt deze week uit op 20 zetels.

  De gestage groei van het CDA in de afgelopen weken zet tevens door en komt deze week uit op 23 zetels. Ook al ligt het verschil officieel binnen de marges, de christendemocraten lijken net iets voor te liggen op de PVV.

  We weten uit ervaring dat er tot op de laatste dag nog zetels kunnen verschuiven. Dit is goed te zien wanneer we naar de stemzekerheid van kiezers vragen. Van de mensen die verwachten te gaan stemmen, lijkt 51% zeker van zijn stem. Zij hebben een unieke voorkeur voor één partij. 39% heeft wel een voorkeur maar geeft aan dat andere partijen ook nog kans maken. 8% verwacht wel te gaan stemmen, maar weet nog echt niet wat. Genoeg twijfel om aan te nemen dat er nog van alles kan veranderen.

  Daarnaast is er nog een slotdebat vanavond en zullen media berichten over de laatste campagneactiviteiten van politici. Dit kan impact hebben op de vraag of en wat kiezers morgen zullen stemmen. Op verkiezingsdag van TK2012 gaf 12% van de kiezers aan die dag nog een keuze te hebben gemaakt. De verhoudingen zoals gepresenteerd is gebaseerd op de huidige voorkeur van kiezers. Het is dus geen voorspelling van de verkiezingsuitslag.

  Andere partijen: DENK 2 zetels; Forum voor Democratie 1 zetel.”