VVD slaat gat met PVV in peiling

  0
  89

  Leestijd: 1 minuten.

  De VVD doet goede zaken in de nieuwe peiling van Ipsos. Ook GroenLinks klimt.

  Dit schrijft Ipsos over de nieuwe peiling:

  ‘In de laatste Ipsos Politieke Barometer voor Prinsjesdag 2016 zien we dat de VVD een redelijk gat slaat met de PVV en daarmee de grootste partij van Nederland is. Wanneer we kijken naar de lange termijntrend is het voor het eerst sinds februari dat de twee partijen een dergelijke afstand nemen van elkaar. Destijds was dat in het voordeel van de PVV.

  Met de verkiezingen van maart volgend jaar in het vooruitzicht viert het tweede kabinet Rutte voor de laatste keer Prinsjesdag in deze samenstelling. De regeringspartijen, VVD en PvdA, kunnen momenteel rekenen op 39 zetels: de helft van wat zij samen kregen bij de Tweede Kamerverkiezingen van 2012.

  Ten opzichte van de stand vlak voor de vorige edities van Prinsjesdag tijdens Rutte II is dat beeld opvallend stabiel gebleven. Voor Prinsjesdag 2013, nog geen jaar na de start van het kabinet, stonden de partijen gezamenlijk op 43 zetels. In 2014 en 2015 zat daar geen beweging in: respectievelijk 44 en 43 zetels.

  Bij andere partijen zien we wel opvallende trends in de afgelopen jaren. Zo deed 50PLUS het met 11 zetels relatief goed voor Prinsjesdag 2013, viel het in de jaren daarop wat terug en kan het nu weer op wat meer draagvlak rekenen.

  D66 deed het ten opzichte van de verkiezingsuitslag structureel goed, maar kende het vlak voor Prinsjesdag 2014 een hoogtepunt met 26 zetels. Het afgelopen jaar blijft de partij constant op circa 20 zetels. Tot slot staat GroenLinks er deze Prinsjesdag een stuk beter voor dan bij andere edities. De progressieve partij is van 3 zetels bij Prinsjesdag 2013 ver gekomen en groeit sindsdien geleidelijk.’

  s

  Bekijk hier het volledige overzicht van alle peilingen

  Volg Frontbencher op twitter

  Like Frontbencher op Facebook