VVD zakt 2 zetels ‘wegens Verheijen’

  0
  63

  Leestijd: 1 minuten.

  De VVD zakt deze week 2 zetels in de peiling van De Hond. Dit zegt De Hond daarover:

  ‘Hoewel we over het geheel gezien al meer dan 2 maanden in een behoorlijk stabiele electorale periode zitten, daalt de VVD deze week 2 zetels. Dit is onder invloed van de publiciteit rondom de declaraties van kamerlid Verheijen.

  Ook de PvdA verzwakt electoraal, maar kan haast niet veel meer wegzakken (-1 naar 11).

  CDA, SP en Partij voor de Dieren gaan er 1 vooruit.

  Uit het overzicht van de electorale potentie van de partijen (zegt nu te gaan stemmen of een kans te geven) blijken er 5 partijen relatief dicht bij elkaar te liggen. D66 met 30% potentie en PVV, SP, CDA en VVD met scores tussen de 24 en 27%. Bij de VVD zien we dat nog maar 63% van de kiezers uit 2012 de VVD nu kiezen of een kans geven.

  De positie van de PvdA is veel zwakker dan van de VVD.  Nog maar 14% van de kiezers stemmen deze partij of geven deze partij een kans. Onder de PvdA-kiezers uit 2012 is dat nog maar 43%.  (De SP scoort onder deze kiezers zelf hoger – 45%). De PvdA scoort hiermee lager dan Groen Links en maar enkele procenten hoger dan ChristenUnie en Partij voor de Dieren.

  Dit kan haast niet anders leiden dan tot de slechtste Provinciale Statenverkiezingen van de PvdA ooit (de slechtste tot nu toe was in 2011, toen de PvdA 17% scoorde).

  In het onderzoek wordt ook verslag gedaan van een vijftal vragen over de gaswinning in Groningen. 62% van de kiezers vindt dat de tweede helft van dit jaar het winnen van gas in Groningen verder moet worden verlaagd. Onder de VVD-kiezers is dat 42% en de PvdA-kiezers 70%.

  79% van de Nederlandse kiezers vindt dat de Groningers gecompenseerd moeten worden voor de schade van 6,5 miljard euro.’

   Bekijk hier het volledige en handige overzicht van alle peilingen

  Volg Frontbencher op twitter