VVD zakt, PVV stijgt in peiling

  12
  4784

  Leestijd: 2 minuten.

  In de eerste peiling van I&O Research sinds de verkiezingen, daalt de VVD 2 zetels ten opzichte van de uitslag op 15 maart. Ook het CDA levert in. Volgens het onderzoeksbureau ziet een meerderheid van de ChristenUnie-kiezers het wel zitten als de partij het motorblok aan een meerderheid helpt. Dit schrijft I&O over het onderzoek:

  “Winst voor PVV en Forum voor Democratie, CDA zakt iets terug

  Als er vandaag verkiezingen voor de Tweede Kamer zouden worden gehouden, is de VVD met 31 zetels opnieuw de grootste partij. De verschuiving ten opzichte van de verkiezingsuitslag (-2 zetels) valt binnen de statistische nauwkeurigheidsmarges.
  Op rechts zien we een plus voor de PVV (+3) en Forum voor Democratie (+2). Het CDA verliest er drie en komt uit op 16 zetels.
  D66 blijft stabiel op 19 zetels, op enige afstand gevolgd door GroenLinks (15 zetels), SP (12 zetels) en de PvdA (10 zetels).

  Achterban ChristenUnie ziet samenwerking met D66 zitten; D66’ers zijn verdeeld

  De variant die nu op de formatietafel ligt (VVD, CDA, D66 en ChristenUnie) kan rekenen op de steun van ruim een derde van de kiezers (36 procent). Vrijwel een even groot deel (33 procent) heeft op voorhand geen positief beeld van dit kabinet.
  Driekwart van de ChristenUnie-kiezers ziet samenwerking met D66 in een kabinet met VVD en CDA zitten. D66-kiezers zijn hierover verdeeld: een derde is positief, een derde neutraal en nog eens een derde is negatief.
  Kiezers van VVD en CDA zijn in ruime meerderheid positief over deze coalitie, evenals SGP-stemmers.

  Nieuwe verkiezingen reële optie voor kiezers bij uitblijven meerderheidskabinet

  Ruim vier op de tien kiezers vinden dat er nieuwe verkiezingen moeten komen, als er voor 1 september geen meerderheidskabinet is geformeerd. Verder zijn er naar verhouding meer kiezers die een minderheidscoalitie willen verkennen (32 procent), dan kiezers die partijen verder willen laten zoeken naar een meerderheidskabinet (16 procent). Kiezers lijken duidelijk rekening te houden met het scenario van een minderheidskabinet, nu de formatie 100 dagen onderweg is. Overigens hoeven beide opties elkaar niet uit te sluiten, maar we hebben kiezers expliciet gevraagd naar hun eerste voorkeur.
  Kiezers van PVV, 50 Plus, Forum voor Democratie en SP zijn in meerderheid voorstander van nieuwe verkiezingen. Dit zijn partijen die (vooralsnog) aan de zijlijn van de formatie staan.

  Een derde sluit in het algemeen coalitie met PVV niet uit

  Ruim een derde van de kiezers is voorstander van regeren met de PVV, als dit de enige mogelijkheid is om een meerderheidscoalitie te vormen. Ruim de helft van de kiezers (55 procent) wijst deze variant zonder meer af. Een op de tien weet het niet.
  Als gevraagd wordt of de eigen partij in een kabinet met de PVV moet gaan zitten, zien twee op de vijf kiezers dit zitten. Per saldo zijn alleen Forum voor Democratie- en 50 Plus-stemmers voorstander van een coalitie met de PVV. SGP-stemmers zijn verdeeld. Kiezers van de overige partijen zijn in meerderheid tegen het delen van regeringsverantwoordelijkheid met de PVV.”

  12 REACTIES

  1. Hieronder wordt voor de zoveelste keer geponeerd, dat uitsluiten van de PVV discriminatie zou zijn. Ik ben een 100% tegenstander van de PVV en haar ideeën. Maar ik moet toegeven, dat Wilders heel verstandig zijn energie niet aan deze discussie besteedt. Wat er gebeurt is namelijk geen discrimineren. Niemand bestrijdt het recht van de PVV om kandidaat-regeringsdeelnemer te zijn. Maar vrijwel alle andere partijen zeggen, dat zij niet meedoen als de PVV deelneemt aan een regering. Dat dit in de praktijk betekent, dat de PVV kansloos is als regeringspartij is daar een gevolg van, geen discriminerende actie. Die manier van formeren is heel normaal, al tientallen jaren toegepast, in Nederland ook ooit tegen de PvdA als grootste partij en in heel veel andere landen. De PVV-ers zouden er goed aan doen om deze situatie te accepteren en plannen te maken voor de toekomst hoe dit voortaan te vermijden. Een goedbedoelde tip: stel je coöperatiever en fatsoenlijker op, want dan ben je opeens een serieuze partner waar wel mee wordt gesproken. Er zijn heel principiële partijen, rechts, maar ook links, die door die houding wel gesprekspartner zijn en serieus genomen worden. Zie SGP, PvdD, SP en misschien zelfs FvD ook.

  2. Uitsluiten van de PVV is discriminatie??? Als dat inderdaad zo zou zijn, ook juridisch, waarom heeft niemand, maar dan ook helemaal niemand, de “discriminerende” partijen voor de rechter gedaagd? Als dat ook maar een heel klein beetje kans van slagen zou hebben, desnoods alleen publicitair, dan zou Wilders dat toch al lang hebben gedaan. Nee, Wilders weet heel goed hoe de wet in elkaar steekt en dat dit z.g. uitsluiten gewoon bij het “spel” hoort, dat hij zelf ook speelt. Dat kun je wel (zoals Pechtold) of niet (zoals Wilders) plezierig vinden, maar het mag gewoon. Sterker nog, het is nog democratisch ook. Natuurlijk mag Wilders regeren van iedereen maar niemand wil met de PVV, want dan is er geen enkele levensvatbare regeringscombinatie mogelijk. Zo zit dat.

  3. Democratie betekend niet “de meeste stemmen gelden”, democratie betekend ” luisteren/praten met iedereen”. Uitsluiten PVV is een schoolvoorbeeld van een nepdemocratie. Dit is namelijk uitsluiten van een bevolkingsgroep (PVV-kiezers) en is pure DISCRIMINATIE.

   D66 kan zijn poot stijf houden vanwege het uitsluiten van de PVV. als partijen de uitsluiting opheffen zal D66 zich minder autoritair opstellen en is een formatie binnen 14 dagen rond.

   • Het uitsluiten van de PVV (én daarmee haar achterban) is in strijd met Artikel 1 van de Nederlandse Grondwet. Dit artikel VERBIEDT uitsluiting op grond van politieke gezindheid

    • Ik denk dat je de grondwet niet goed begrepen hebt. De overheid mag mensen niet uitsluiten van functies op grond van hun politieke voorkeur.
     Dat betekent niet dat politieke partijen elkaar niet mogen uitsluiten van samenwerking. Je hebt duidelijk de klok horen luiden zonder dat je weet waar de klepel hangt.

     • Je kunt het nog correcter formuleren. Want de PVV wordt door niemand uitgesloten. Die uitsluiting, d.w.z. niet meeregeren, is een gevolg van het feit, dat de meeste partijen zich niet kunnen voorstellen op welke manier ze samen met de PVV kunnen regeren. En daarom hebben ze geen interesse in gesprekken om zo’n samenwerking te verkennen. Die weigering sluit de PVV niet uit, maar betekent dat ze het helemaal alleen mogen proberen, als dat als zinvolle optie wordt geadviseerd en besloten. En het alleen proberen heeft nu juist in de Nederlandse politiek geen kans. Dat niet willen praten met politieke tegenstanders, hoe groot ze ook zijn, is trouwens in veel landen heel normaal. Denk maar aan Frankrijk, Duitsland, de VS, Italië, Scandinavische landen, België en nog veel meer.

   • Er is ook geen eenvoudig meerderheidskabinet mét de PVV. VVD, CDA en PVV samen hebben ook geen meerderheid. Zo bruin is Nederland gelukkig toch niet.

  Comments are closed.