De VVD wil straks die premierbonus incasseren

  0
  79

  Leestijd: 3 minuten.

  Nederland mag dan vakantie vieren, over 41 dagen mogen we (weer) naar de stembus. We publiceren op Frontbencher.nl altijd de meest actuele peilingen. Maar hoe staan de partijen er verder voor? Is Roemer wel MP materiaal? Kan Rutte de zwevende kiezer verleiden? Heeft D66 te vroeg gepiekt met het Lente-akkoord? Haalt Sap GroenLinks tijdig uit het slop?

  Sinds vorige week dinsdag elke dag een analyse van een partij. Dat doen we in alfabetische volgorde.

  Vandaag het slot van deze serie met: de VVD

  De VVD doet het UITSTEKEND. De liberalen staan op 31 tot 35 zetels in de peilingen, terwijl de partij er nu 31 heeft in de Tweede Kamer.

  Hoe komt dat?

  In de eerste plaats is de partij intern in rustig vaarwater gekomen nadat Mark Rutte in 2007 lastpak Rita Verdonk uit de fractie gooide. Nadat dit was gebeurd, kon Rutte rustig bouwen en daarin is hij geslaagd. Op 14 oktober 2010 werd hij de eerste liberale premier sinds Pieter Cort van der Linden (1913-1918).

  De VVD presenteert zichzelf als een partij die weet hoe je met geld moet omgaan. Nu, in deze zware economische tijden, is bezuinigen noodzakelijk voor Nederland, zegt de VVD. Het huishoudboekje moet op orde gebracht worden en dat kan het beste door te snijden in de veel te dure overheid. En wat betreft allerlei subsidies kan het ook wel minder, is de boodschap.

  Daarnaast profiteert de partij er electoraal van dat het CDA het zo slecht doet. Veel kiezers die voorheen voor de christen-democraten gingen, stappen over naar de VVD. Het CDA is nu slechts in staat het kern-electoraat aan zich te binden, maar heeft weinig aantrekkingskracht voor zwevende kiezers.

   

  In de eerste plaats is de partij intern in rustig vaarwater gekomen nadat Mark Rutte in 2007 lastpak Rita Verdonk uit de fractie gooide

   

  De VVD  is natuurlijk nog altijd favoriet bij veel ondernemers. Een van de kernpunten van de partij is opkomen voor het (groot)-bedrijf. De rol van koopman heeft voorrang boven die van dominee, en dat zien veel ondernemers graag.

  Ook veel PVV-kiezers uit 2010 stappen over naar de VVD. De toon van de VVD lijkt in sommige opzichten op die van de PVV, met name als het gaat om strenge regels op immigratie, de harde aanpak van criminaliteit door allochtone jongeren en de wens om het budget voor ontwikkelingshulp met 3 miljard euro (70 procent) te korten.

  Wat erg in het voordeel werkt van de liberalen, is dat de komende verkiezingen uitdraaien op een tweestrijd tussen Rutte en Roemer. Zoals de strijd  in 2010 ging tussen Rutte en Cohen. Andere partijen worden hierdoor deels buitenspel gezet.

  Terwijl de VVD het nu al goed doet in de peilingen, is er potentie voor meer. Half augustus mengt Mark Rutte zich in de verkiezingsstrijd en dan zal blijken of hij de zogenoemde premier-bonus gaat incasseren. Ofwel de extra electorale winst voor de partij waarvan de lijsttrekker ook de premier is.

  Rutte heeft het niet slecht gedaan als premier. Een smet op zijn blazoen was natuurlijk wel de blunder die hij vorig jaar maakte met het Griekse steunpakket. Hij verrekende zich 50 miljard euro en wekte de indruk niet te weten waar Nederland mee instemde. En hem wordt verweten veel lastige kwesties gewoon ‘weg te lachen’.

   

  Maar na Jan Peter Balkenende is Rutte nog steeds een verademing, zo oordelen velen

   

  Maar na Jan Peter Balkenende is Rutte nog steeds een verademing, zo oordelen velen. Hij is makkelijk in de omgang, zowel met burgers op straat, politieke collega’s als met de pers. Hij is sterk in het debat want moeilijk van zijn stuk te brengen. Hij oogt ontspannen en lacht dus veel, een echte optimistische liberaal. Dat heeft nu eenmaal aantrekkingskracht.

  Toch is er ook kritiek, zelfs uit de eigen gelederen. Minder dan bij het CDA, maar toch. Over zaken als het samenwerken met de PVV, het korten op ontwikkelingshulp, de koers van de VVD in het Europa-debat en hoe de partij met natuur en cultuur wil omgaan. Prominente VVD’ers zoals Pieter Winsemius, Ed Nijpels en Frans Weisglas kraakten hierover harde noten.

  En natuurlijk mopperen andere partijen dat de VVD te conservatief is, of ze vragen zich af waar de Rutte is die in 2008 nog Groen Rechts propageerde. Maar vooralsnog raakt die kritiek geen snaar bij kiezers. De VVD is hard op weg om een zeer goede verkiezingsuitslag neer te zetten. De kansen op een kabinet Rutte-2 zijn groot.

  Lees ook de analyses van de andere partijen: VVDSPSGPPVVPartij voor de DierenPvdAGroenLinksD66ChristenUnie en CDA

  Frontbencher.nl heeft ook alle peilingen (De Hond, EenVandaag, Synovate, TNS Nipo)

  Volg Oh Oh Den Haag voor Haagse Varia en Haagse Lol

  Volg Frontbencher.nl op Twitter