Waar het misging bij FvD

  1
  1103

  Leestijd: 2 minuten.

  Wat doet een politieke partij die met een onwelgevallig lid zit opgescheept? Ze royeert hem (of haar). Dat geeft even wat nare publiciteit, maar daarna ben je van de lastpak verlost. Je kunt hem voortaan zonder terughoudendheid als een paria behandelen, want hij hoort niet langer bij de club.

  Zoiets vraagt wel om enige zorgvuldigheid. Je moet een aanklacht fabriceren die de indruk wekt iets voor te stellen. Natuurlijk snapt de buitenwereld best dat je een stok hebt gezocht om de hond te slaan, maar ze mogen de beschuldiging niet onmiddellijk kunnen doorprikken.

  En daar ging het mis bij Forum voor Democratie. Dat wilde, zoals iedereen begrijpt, van medeoprichter Henk Otten af. Want Otten gaf herhaaldelijk interviews waarin hij messcherpe kritiek uitte op politiek leider Thierry Baudet en op diens koers. Zoiets kun je niet hebben. Een partij hoort een applausmachine te zijn die de grote baas voortdurend bejubelt. Voor kwaadsprekers is geen plaats. Dus moest Otten de mond worden gesnoerd. Maar hoe pak je dat aan zonder dat je zelf langdurig negatief in het nieuws komt?

  Eerst dacht Forum Otten onschadelijk te maken door hem uit het bestuur te verwijderen en hem zijn lijsttrekkerschap voor de Eerste Kamer te ontnemen. Maar als de partij meende dat hij daarna wel een toontje lager zou zingen, was dat verkeerd gedacht. Otten zong helemaal geen toontje lager. Hij bleef zich tegen verslaggevers uitermate ongunstig uitlaten over Baudet. Om echt van hem af te komen zou de Forumtop hem de partij uit moeten knikkeren. De vraag was alleen: op welke grond?

  Er werd een rapport opgesteld waarin hij fraude met overheidssubsidies in de schoenen geschoven kreeg. Otten is ex-penningmeester van de partij en had in die functie ruim de gelegenheid om met de financiën te knoeien. En gesjoemel is een uitstekende reden om iemand te lozen, dus daar zou weinig drukte over ontstaan. Zeker niet als de partij meteen het ministerie van Binnenlandse Zaken zou inlichten over misbruik van overheidsgelden.

  Helaas koos FvD een wat ongelukkig moment uit om Otten aan de dijk te zetten. Ze deed dat midden in komkommertijd. Voordeel van die periode is dat het halve electoraat dan aan een  ver strand ligt en nauwelijks kennis neemt van wat er in eigen land gebeurt. Er zijn echter ook aanzienlijke nadelen. In de komkommertijd krijgen affaires veel meer aandacht van de pers en zieken ze langer door. Er is immers geen concurrerend nieuwsaanbod.

  Ernstiger nog is dat de aanklacht tegen Otten nogal makkelijk door te prikken lijkt. Uiteraard roept de beschuldigde zelf dat het allemaal onzin is en kondigt hij juridische stappen aan. Daarmee zal FvD wel rekening hebben gehouden. Maar geldt dat ook voor de reactie van Binnenlandse Zaken? Volgens het departement is er geen enkele reden om te denken dat het subsidiegeld onrechtmatig besteed is. Ook de accountant van Forum ziet volgens NRC Handelsblad geen aanleiding om aan fraude te denken. Daar komt nog eens bij dat Otten de bal nu terug kaatst. Baudet heeft, zo toetert hij rond, zelf partijgelden in zijn zak proberen te steken.

  Tja, hoe twitter je je daar uit? En intussen holt die Otten maar naar de tv-studio’s om te beweren dat tal van andere kopstukken ook van plan zijn de FvD te verlaten. Namen noemt hij uiteraard niet, zodat hij ook niet tegengesproken kan worden.

  Wat een ellende voor de tot voor kort nog zo succesvolle Uil van Minerva! En het is pas eind juli, dus die komkommertijd duurt nog wel even.

  1 REACTIE

  1. Baudet dacht dat zijn blote lijf het denkniveau is van zijn aanhangers die hij begroette met Welkom in mijn partij, jullie Boreaalse Nederlanders; Henk en Ingrid. Nu was het Henk Otten die beweerde dat het lichaam van Baudet niet zo mooi was als het leek op die nepfoto. Baudet dacht dat zijn lichaam iets mystieks had, aldus Otten. Otten beweerde dat het lichaam van Baudet niets mystieks heeft. De twee raakten gebrouieerd en Baudet pakte zijn handtasje en begon op Otten in te slaan en dacht daarmee zowel vrouwen als mannen achter zijn lekker kontje aan te krijgen net als Rutte toentertijd. Dat blijkt wellicht toch een misrekening. Rutte kwam tot inkeer en wilde geen biseksueel meer worden maar minister president. Wat Baudet gaat doen is niet duidelijk. Ik zal de ontwikkelingen op de voet volgen en zal mii, indien nodig, in gebed storen en bidden voor het landsbelang.

  Comments are closed.