Waarheid spreken geen kernwaarde bij DENK

  8
  874

  Leestijd: 2 minuten.

  Tunahan Kuzu legde anderhalve week geleden het fractievoorzitterschap van DENK neer. Uit privéoverwegingen, stond in een Facebookverklaring. De ‘impact’ van het politieke bestaan op zijn persoonlijk leven werd te groot. Kuzu droeg daarom het stokje over aan zijn partijgenoot Farid Azarkan.

  Dat Kuzu ermee ophoudt klopt, en dat Azarkan het van hem overneemt ook. Maar de rest blijkt gelogen. Het is helemaal niet waar dat de (inmiddels voormalige) DENK-leider stopt met zijn baan omdat hij die te druk vindt. Er is heel iets anders gaande. Kuzu heeft zich schuldig gemaakt aan ‘grensoverschrijdend gedrag’ tegenover een medewerkster.

  Wat dat gedrag precies inhield weten we niet, maar de kwestie was voor DENK al in 2018 aanleiding Kuzu tijdelijk het fractievoorzitterschap te ontnemen. Formeel omdat Kuzu de handen vol had aan het begeleiden van de pas gekozen raadsfracties van DENK. Maar in werkelijkheid dus als straf voor zijn relationele strapatsen. Die zouden niet bij de kernwaarden van DENK hebben gepast, staat in een verklaring van de partij.

  De drijvende kracht achter dit alles schijnt Selçuk Öztürk te zijn, een van de twee andere Kamerleden van DENK. Net als Kuzu was hij ooit lid van de PvdA-fractie, maar in 2014 stapten ze allebei op vanwege een conflict over het migratiebeleid. Tegenwoordig is Öztürk partijvoorzitter van DENK. Hij staat bekend als een buitengewoon opgewonden standje, dat geregeld knallende ruzie maakt met Kamervoorzitter Khadija Arib.

  Is Öztürk de echte baas in de partij? Heeft hij het uitlekken van de feiten over zijn vroegere strijdmakker Kuzu aangegrepen om zich van hem af te maken? Zag Öztürk de wat gematigdere Azarkan als een beter boegbeeld voor de in de kiezersgunst wegzakkende moslimpartij?

  We weten het niet. We weten alleen dat bij DENK het vertellen van de waarheid niet tot de kernwaarden lijkt te behoren. In 2018 loog de partij over het tijdelijk aan de kant schuiven van Kuzu. En nu komt ze pas met haar verklaring nadat berichten over diens grensoverschrijdende gedrag al in alle media hebben gestaan. Kuzu zelf blijft de inhoud van die berichten overigens ontkennen. En tussen haakjes: DENK spreekt tegen dat de vrouw in kwestie ooit bij de partij in dienst is geweest.

  Wat is trouwens eigenlijk de rol van Azarkan? Vergeleken bij Kuzu is hij een wonder van rust en deskundigheid. Maar betekent dat ook dat hij echt deugt? Zonder enige twijfel wist Azarkan twee jaar geleden al waarom Kuzu tijdelijk een stap opzij moest zetten. En hij moet ook heel goed op de hoogte zijn geweest van de ware reden waarom Kuzu nu definitief het veld ruimt. Al die tijd hield hij zijn mond.

  Over een klein jaar zijn er Kamerverkiezingen. In 2017 haalde DENK verrassend 3 zetels. Daarna liep de partij virtueel zelfs uit tot 6 of 7 zetels. Inmiddels zijn dat er volgens de peilingen nog maar 2 of 1. Het zou mij niet verbazen als het werkelijke resultaat nóg slechter uitvalt.

  8 REACTIES

  1. “Het slaan herinnert ons eraan dat de liefde en vriendschap die volgens Allah tussen ons moet bestaan er nog altijd is.”

   Dit staat ergens ??

   Ik denk niet dat Dhr. Kuzu in eigen gemeenschap groot gezichtsverlies lijd.

   Die duikt nog weleens op.

  2. Tja de waarheid van DENK, het is overigens niet de partij die bij mij in de smaak valt.
   En als we het over waarheid gaan hebben, hoe zit het met de veelpleger de VVD en de PvdA en Groen Links en vooral D66.
   Vanmorgen op het nieuws de grootste roofvogel Koolmees gaat ondernemers ondersteunen, hij waarschuwde alvast om “geen fraude” te plegen terwijl hij en zijn kompanen bezig zijn ons pensioen te onteigenen van 1800 miljard, geld wat van de spaarders is.
   En als er een parlementaire enquête komt over de Zorg en de uitbraak van het “griepje” Coronavirus komt zal er wel het e.e.a tevoorschijn komen.
   Maar laten we het vandaag over de pepernoten van DENK hebben en niet over de berg missers van de laatste 10 jaar.

  3. Zou Tunahan Kuzu het liegen hebben geleerd van Mark Rutte?
   Maar is ook eerlijker! Hij stapt tenminste op. Dat zou Rutte ook
   moeten doen als hij weer eens betrapt wordt op een leugen(tje).
   Neen hoor, Mark heeft een beetje slecht geheugen; hij kan zich
   niets herinneren. En blijft gewoon zitten. Nederland. Ontwaakt!!
   Bert.

  4. Even los van de losse handjes van Kuzu, want die zie je bij andere partijen ook wel genoeg, ben ik nog steeds van mening dat ‘denk’ hét voorbeeld is waarom er haast gemaakt moet worden met het verbod op een dubbele nationaliteit, maar dat in ieder geval politieke en bestuurlijke functies alleen maar toegankelijk zijn voor mensen met enkel de NL’se nationaliteit.
   Kuzu is een smerige hond, maar hij deed tenminste nog een beetje alsof hij de normen en waarden van het parlement respecteerde. Iets dat je van die twee andere varkens niet kan zeggen. Özütk en Azarkan zijn openlijk anti-Nederland en schuwen geen manier om onze rechtstaat en democratie in een kwaad daglicht te stellen.
   Ik hoop dan ook van harte dat de neerwaartse spiraal van de peilingen doorzet en deze vertegenwoordigers van de vijfde kolonne snel uit de politiek en het openbaar verdwijnen.

  5. Ik snap het niet. Ik hoorde vroeger als ik iemand leuk wilde versieren, en wat is daar nu mis mee, menig maal: Jullie mannen willen maar een ding, of alle mannen willen hetzelfde. Dus wat alle mannen willen, wilde Kuzu ook. Moet je daarom aftreden? Onbegrijpelijk!

  Comments are closed.