Waarom begint Bolkestein weer over drank en vrouwen?

  0
  438

  Leestijd: 1 minuten.

  Bakken kritiek kreeg minister Jeroen Dijsselbloem over zich heen toen hij in een Duitse krant zei dat je niet eerst je geld kunt uit geven aan drank en vrouwen (“Schnapps und Frauen”) om daarna elders om hulp te vragen. De Zuid-Europese EU-landen waren woedend op de voorzitter van de eurogroep. Want de gewraakte uitspraak sloeg natuurlijk op hen. Jarenlang hebben lidstaten als Italië, Portugal en Spanje hun centen over de balk gesmeten, en toen dat tot problemen bleek te leiden wilden ze dat de andere eurolanden het tekort zouden aanzuiveren. Maar dat mag je niet zeggen, zeker niet met zo’n pijnlijke vergelijking als Dijsselbloem had gebruikt.

  Het Europees Parlement eiste dat de PvdA-minister zijn functie van eurogroepvoorzitter onmiddellijk zou neerleggen. Zelfs zijn sociaaldemocratische geestverwanten wilden zijn kop zien rollen. Ook een aantal regeringsleiders van zuidelijke lidstaten zou hem het liefst meteen hebben zien vertrekken. Alleen doordat het noorden, dat de geldkraan bedient, daar niets voor voelde, kwam Dijsselbloem nog met de schrik vrij. Al zal hij aan de andere kant van de Alpen en de Pyreneeën waarschijnlijk nooit meer populair worden.

  Maar nu krijgt de veelgeplaagde bewindsman bijval. Niemand minder dan de hoogbejaarde oud-VVD-leider Frits Bolkestein is in de pen geklommen om hem steun te betuigen. In een ingezonden brief aan de Volkskrant schrijft de gewezen eurocommissaris: “De uitspraak van Jeroen Dijsselbloem was misschien wel onhandig, maar hij had wel gelijk.” Landen als Portugal doen er volgens Bolkestein verstandig aan door de zure appel heen te bijten en te zorgen dat hun financiën op orde komen “in plaats van boos te zijn op Dijsselbloem”.

  Kortom: als er iemand achter de PvdA-bewindsman staat is het Bolkestein wel. Het moment dat die uitkiest om hem zo opzichtig een veer in het achterste te steken is echter een beetje merkwaardig. De Schnapps und Frauen-uitspraak dateert van vorige maand. Weken geleden besloot de eurogroep al dat Dijsselbloem zijn plek kan behouden. De kwestie is, zou je kunnen zeggen, verjaard. Waarom rakelt de oude Frits haar nu dan weer op? Is hij door zijn hoge leeftijd (84) een beetje vergeetachtig geworden? Of hebben we hier te maken met een stiekeme hint aan Mark Rutte dat Dijsselbloem een prima minister van Financiën is, die gewoon op zijn post dient te blijven? En dat de VVD dus GroenLinks de deur uit moet werken en moet kiezen voor de PvdA?