Waarom er geen Nexit komt

  15
  1218

  Leestijd: 2 minuten.

  De Britten hebben vrijdag de EU verlaten. Weliswaar zijn ze nog niet echt weg (dat gebeurt pas eind dit jaar of misschien nog later), maar ze hebben wel ‘hun eigen land terug’. Gefeliciteerd daarmee, zullen we maar zeggen.

  Uiteraard verdringen PVV-leider Geert Wilders en Thierry Baudet van FvD zich om het Verenigd Koninkrijk geluk te wensen met deze stap. En om te roepen dat ze ook zo snel mogelijk af willen van dat vermaledijde Brussel. “Vandaag Brexit, morgen Nexit,” twittert Wilders triomfantelijk.

  Maar met zijn tweeën zullen die partijen dat niet voor elkaar krijgen. Samen beschikken ze in de voor hen allergunstigste peiling over 36 zetels. Laten dat er 45 worden (wat niemand verwacht). Ja, laten het er 50 worden (wat helemaal niemand verwacht). Dan is dat nog steeds veel te weinig voor een meerderheid in de Tweede Kamer, die in totaal 150 leden telt. En waarin geen van de andere partijen een Nexit nastreeft.

  Wel zijn er nog een paar partijen – SP, Partij voor de Dieren en 50PLUS, als ik het goed begrijp – voorstander van een referendum over het EU-lidmaatschap. Daarmee zouden PVV en FvD toch aan een Nexit geholpen kunnen worden.

  Probleempje: een bindend referendum invoeren in Nederland is in strijd met de grondwet. Om dat te veranderen is een meerderheid van twee derde nodig in Tweede en Eerste Kamer. Die twee derde meerderheid is voor genoemde partijen (PVV en FvD, aangevuld met SP, PvdD en 50PLUS) in de verste verte niet in zicht.

  Naast een bindend referendum bestaat ook nog zoiets als een raadgevende, dus vrijblijvende volksraadpleging. Die hebben we in Nederland een paar jaar gehad, maar ze is door Rutte III afgeschaft. PVV, FvD, SP, dierenpartij en 50PLUS zouden dit referendum weer kunnen invoeren. De mogelijkheid dat het politiek gezien zeer bonte gezelschap dat voor elkaar krijgt is klein, temeer daar het waarschijnlijk niet eens een Kamermeerderheid haalt. Maar misschien is de kans niet helemaal nul.

  De uitkomst van zo’n referendum zou kunnen zijn dat een meerderheid van de bevolking een Nexit wil. Geen enkel opinieonderzoek wijst in die richting, maar je kunt het wellicht ook niet helemaal uitsluiten. Bij referenda komen vaak vooral de anti’s opdagen, dus wie weet.

  Maar zelfs dan. Een raadgevend referendum is niet meer dan een advies om iets te doen of te laten. Het volgende kabinet kan de uitslag gewoon naast zich neerleggen, al dan niet met een ‘inlegvelletje’. En dat zal – in het zeer onwaarschijnlijke geval dat het nodig mocht zijn – ongetwijfeld gebeuren. Welk (kartel)kabinet er straks ook aantreedt.

  Met andere woorden: Nederland blijft vooralsnog hoe dan ook in de EU. Wilders had beter kunnen twitteren: “Vandaag Brexit, Nexit morgen brengen.”

  15 REACTIES

  1. Sinds het bestaan van de EU, zuigt het zijn westerse lidstaten leeg en is er voor niets nog geld.De EU is een geldverslindend monster en Nederland moet er zo snel mogelijk uit.Daarbij lijken we geen baas meer in eigen land te zijn, want ’Brussel’ dicteert hoe we moeten leven.Die uitvreters- en zakkenvullerskolonie in Brussel is het slechtste wat ons in de afgelopen 100 jaar is overkomen. Het enige waar ze goed in zijn is geld over de balk smijten van de hardwerkende Nederlander, overal de gebraden haan uithangen en met gulle hand in allerlei corrupte en achterlijke landen rondstrooien met òns geld.Nexit! Het liefst vandaag nog!

  2. @Binjamin, De Nexit zal er niet komen dat is al veilig gesteld door Rutte en Knot daar is ons pensioen al voor een groot deel aan besteed door de heren.
   Ik hoop dat niemand in Nederland zo gek is om voor de bankenunie te tekenen, gebeurd dat wel dan is iedere belastingbetaler in de landen die tekenden aansprakelijk om de rommel op te ruimen.
   De rekening zal bij ieder land afzonderlijk worden neergelegd en moet binnen 7 dagen voldaan zijn, gefeliciteerd we zijn straks zo arm als kerkratten.
   Ik sta er niet van te kijken dat velen niet meer gaan stemmen elk jaar gaan de prijzen en lasten omhoog en het inkomen omlaag, aan de andere kant gaat voor de betere verdieners de belasting 2.5% omlaag waarmee Rutte zijn electoraat koopt.

  3. Twee voorbeelden waarom rutte de eer aan zich zelf moet houden. Rutte dramde schaamteloze bezuinigingen door bij de politie gevolg meneer rutte. De (drugs)criminelen in west Brabant kregen de ruimte. Er was geen handhaving.En nu moord en brand schreeuwen omdat dit feit miljoenen kost.Nog een feit rutte dramde schaamteloze bezuinigingen door in de zorg. Gevolgen grote personeelstekorten te grote werkdruk en een heleboel ellende . Al deze feiten en nog 98 feiten zijn aan zijn wanbeleid te danken. Tijd voorbij meneer rutte 100 feiten en 100 bewijzen!!! zegt het voort

   • Over de intramurale gezondheidszorg zorg gesproken. Er wordt steeds meer beroep gedaan op vrijwilligers en mantelzorgers om de zorgmedewerkers geen burn out te laten krijgen. Leerling verzorgenden en verpleegkundigen laten na twee jaar bij bosjes dit geweldig mooie beroep omdat zij volkomen terecht niet accepteren dat zij als werkvolk beschouwd worden en hun mond moeten houden omdat de zogenaamde deskundigen (leden directies, bestuurders en toezichthouders denken alles het beste te weten en onder bescherming staan van de wetgevende macht omdat zij niemand ook maar enige verantwoording schuldig zijn en het recht hebben elkaar te dekken. Het gewone werkvolk moet de mond dicht houden en de boel draaiende houden. Het is zum kotsen!!!!

  4. Ik ben niet zo bang voor de val van Rutte. Misschien zijn opvolger. Net als vroeger Brinkman na 12 jaar Lubbers. Rutte gaat het lukken vanaf de volgende verkiezingen (2021) weer een kabinet te vormen. Weliswaar met meer partijen maar die gaat hij wel vinden. De meerderheid van de stemgerechtigden die komen opdagen kiezen toch weer voor de huidige partijen van het kabinet. Mensen die tegen Rutte zijn (Het gewone volk) blijven thuis en stemmen niet.
   Een drastische verandering in onze regering kan alleen ontstaan als we stemplicht invoeren. En dan nog komt er geen Nexit zoals als boven al is beschreven. Misschien dat een adviserend referendum wel helderheid kan geven over het invoeren van de stemplicht als we dat willen.

  5. De vraag waarom er geen Nexit komt kan je in een andere context zetten: wat (voor soort EU) komt er voor in de plaats? Het antwoord daarop kan zo zijn in tijd dat het waarom om nu geen Nexit te verkiezen verschuift naar dan wel.
   Het project EU verschuift steeds meer naar de afgesproken verdragsnorm in het verdrag van Lissabon van een ‘ever closing union’. Met de a.s. vorming van een bankenunie zal de volgende stap een politieke unie zijn. Daar aangekomen zal er van Nederland als land, staat en parlement weinig over zijn. Politiek zijn we onderdeel van een federale (politieke) unie-staat waar het Europese parlement de baas is.
   Belastingtechnisch zijn we een transferunie. Ons begrotingsgedrag, bezuinigingen en langer doorwerken wordt als plaatselijke federatie-winst overgeheveld naar lidstaatprovincies waarvan de bevolking met 62 en 63 jaar met pensioen gaat. U krijgt door negatieve rente – om dat te betalen – de helft pensioengeld en staat ook borg voor hun banken. O jee als die failliet gaan. Als we dan vragen: willen we Nexit is het te laat. Want daar gaat onze Tweede Kamer niet meer over maar het Europese parlement.

   • Vervolg,
    M.a.w. gesteld: als er geen Nexit komt komen we dan uiteindelijk in een federale unie? Willen we dit dan wel? Of… krijgen we eenvoudigweg niet de keuze?
    Is er werkelijk geen zicht op een ander soort unie die niet federaal is? Want elke stap die onze regering(en) neemt is er een die die richting op gaat.
    Er is nooit een stap terug.
    Nooit een stap die naar een ander soort unie leidt. Dus wees gewaarschuwd over welk soort EU we het hebben. Straks zijn we als Catalonië een deelstaat waarover het centrale gezag in Brussel bepaald of we wel of niet een referendum mogen houden.
    U weet hoe het met de Catalonische regeringsleden is afgelopen. Die zitten gevangen of leven in ballingschap.

  6. Ik ben het met Rutte eens. Het domme volk moet je gewoon links laten liggen. Alleen het idee al dat het domme volk iets verstandigs zou kunnen bedenken. Hoe dom het volk is blijkt wel uit raadgevende referenda en dan mag de politiek het weer oplossen. En als de politiek het opgelost heeft gaat het domme volk nog een beetje nukken ook. Maar gelukkig is daar GroteSterkeLeider die alleen aan GroteSterkeLeider verantwoording schuldig is die weet wat het volk wil, wat het volk voelt, waar het volk naar hunkert en verlangt en dat is? Het volk, aldus GroteSterkeLeider verlangt naar GroteSterkeLeider. Meer of minder GroteSterkeleider en het volk, aldus GroteSterkeLeider, schreeuwt: MEER, MEER, MEER!!!! Maar gelukkig is dar de FvD die inmiddels in de race op de vierde plaat staat en op weg is GroteSterkeLeider van de eerste plaats te verdringen. Het wordt een zwaar en hard gevecht en ik zie met angst en beven tegemoet dat mijn Mark het onderspit moet delven en in zijn val CDA, ChristenUnie en D66 mee sleept.

   • Binjamin, laat ik je uit de droom helpen.
    Ik ben en blijf lid van FvD om haar terechte standpunten en niet omdat momenteel ene Thierry Baudet het uithangbord is; die zal eerdaags naar de achtergrond verdwijnen.
    En ik accepteer evenmin dat ons land als deelstaat moet voortbestaan binnen een groot EU. Economische samenwerking is prima maar een federaal Europa is een brug te ver en tegenwerking waard.

    • Hoewel ik met je van mening verschil, ben ik zeker van mening dat GroteSterkeLeider en Thierry Baudet zeker niet uit de lucht zijn komen vallen en dit met dank aan de gevestigde politieke partijen. Dit neemt niet weg dat ik noch in GroteSterkeLeider, noch in FvD de redding van ons land zie. Maar we hoeven ons geen zorgen te maken. De tijd breekt echt aan dat de Chinezen het voor het zeggen krijgen, dat houdt noch Nederland, noch de EU, noch de VS, of een andere staat, tegen. Wel of geen Nexit, het maakt voor de langere termijn helemaal niets uit. China lacht zich dubbel om de EU en nog meer om de dappere redders van ons land.

   • Er schijnt gedoe te zijn met Marokkanen die twee vriendinnen lastig gevallen zouden hebben van Thierry. Thierry, zo begreep ik nam het voor de vriendinnen op en wie weet kan hij een deal sluiten met GroteSterkeLeider inzake het Marokkanenprobleem. Op zich vreemd want iedereen met een Nederlands paspoort is Nederlander. Kennelijk is er de enorme behoefte een groep Nederlanders weg te zetten zodat de onderbuik wagenwijd open gezet kan worden.

    • “Kennelijk is er de enorme behoefte een groep Nederlanders weg te zetten zodat de onderbuik wagenwijd open gezet kan worden.”

     En dat is precies wat de gevestigde politieke orde doet met PVV en FvD aanhangers. Iets met de pot en de ketel?

     • De partij Wilders bedoel je. Het is toch GroteSterkeLeidr die alleen verantwoording aflegt aan GroteSterkeLeider, of zie ik dat verkeerd?
      Hijis toch de man van meer of minder Marokkanen, terwijl iedereen met een Nederlands paspoort toch Nederlander is, en laat de leider van FvD nu ook al iets hebben met ‘Marokkanen’, kennelijk toch sprake van een Marokkanen virus. Maar nogmaals: GroteSterkeLeider en FvD zijn niet uit de lucht komen vallen.

  7. Er is nóg een belangrijke reden waarom Nederland niet uit de EU zal stappen. Economen uit verschillende delen van de wereld zeiden al voordat bij ons de vorige crisis voorbij was, dat de volgende crisis onvermijdelijk is door de snelle opbouw van nieuwe schulden. De EU is er dankzij het Draghi-beleid ernstig aan toe. Met het wegvallen van de VK, dat meer bijdroeg aan het drijvend houden van de EU dan dat het eruit haalde, worden de lasten voor landen als Nederland ook nog eens hoger en het draagvlak voor de EU evenredig lager. Door de voorspelde diepe crisis die we nu geleidelijk werkelijkheid zien worden, zal het plakmiddel waarmee de EU kunstmatig bij elkaar gehouden wordt, geld, wegvallen en met de scherpe tegenstellingen tussen Oost en West Europa en tussen Noord en Zuid Europa, zal de EU deze crisis niet overleven. Een Nexit wordt dus simpelweg overbodig.

  Comments are closed.