Waarom moeten we op donderdag naar de stembus?

  1
  390

  Leestijd: 1 minuten.

  De verkiezingen voor het Europees Parlement vinden plaats op donderdag 23 mei. Dat wil zeggen: in Nederland. In de meeste andere landen wordt op zondag 26 mei gestemd, in sommige lidstaten op een van de tussenliggende dagen. Waarom wijkt de verkiezingsdatum in Nederland af van die van andere EU-landen?

  Normaal gesproken zijn verkiezingen in ons land op woensdag. Dat is een kwestie van afstrepen. De zondag valt af omdat dat een christelijke feestdag is. De zaterdag kan ook niet, vanwege de sabbat. Die begint al op vrijdagavond, dus de vrijdag komt evenmin in aanmerking. Ook de maandag is niet geschikt als verkiezingsdag, omdat de voorbereidingen dan grotendeels in het weekend zouden moeten gebeuren. Stel je voor!

  Blijven over de dinsdag, de woensdag en de donderdag. Van deze dagen wordt de woensdag het meest geschikt geacht, omdat dan ’s middags veel basisscholen dicht zijn. Die scholen dienen vaak als stemlokaal. Maar omdat de woensdag buiten de in Brussel gestelde verkiezingstermijn van 23 t/m 26 mei valt, moeten we nu op donderdag naar de stembus.

  Je kunt je bij het bovenstaande van alles afvragen. Bijvoorbeeld: wonen er in andere Europese landen dan geen gelovigen? Toch zijn de verkiezingen in landen als België en Frankrijk op zondag. Niet alleen de Europese verkiezingen, maar ook die voor het nationaal parlement en de gemeenteraad. Zondag is namelijk een prima dag om verkiezingen te houden. Een groot deel van de bevolking heeft dan vrij, dus tijd genoeg om even langs het stemlokaal te wandelen.

  Het verweer luidt dikwijls dat Frankrijk en België katholieke landen zijn, terwijl Nederland als typisch protestants bekend staan. En protestanten zouden meer waarde hechten aan de zondagsrust. Maar die voorstelling van zaken klopt niet volgens officiële cijfers. Daaruit blijkt namelijk dat 24 procent van de ingezetenen hier katholiek is en slechts 16 procent protestant.

  Ruim de helft (51 procent) van de bevolking is trouwens helemaal niet religieus. De meeste Nederlanders zullen daarom geen enkel godsdienstig bezwaar hebben tegen stemmen op zondag. Tenslotte zijn op die dag in veel steden ook de winkels open, dus wat verzet zich tegen het houden van verkiezingen? Een extra voordeel is nog dat de basisscholen op zondag de hele dag beschikbaar zijn als stemlokaal.

  Toch durft niemand voor te stellen om de verkiezingen in Nederland voortaan maar op zondag te organiseren. Het gekerm op de Veluwe en in andere orthodoxe landsdelen zou niet van de lucht zijn!

  1 REACTIE

  1. In Nederland wil iedereen over alles meebeslissen. Het voordeel is dat, als het misgaat, niemand verantwoordelijk is. Dat noemen we polderen. En gelovigen en niet-gelovigen zitten liever op zondag in de kerk, op een meubelboulevard of aan het strand dan in een stemhok. Stemmen doe je hier in de baas zijn tijd, en je verzint er een godsdienstig of ander k-argument bij.

  Comments are closed.