Waarom het onwaarschijnlijk is dat de PVV gaat regeren

  0
  2687

  Leestijd: 2 minuten.

  Als je de opiniepeilers mag geloven is er een aanzienlijke kans dat de PVV op 15 maart de grootste partij wordt. Betekent dat ook dat ze dan gaat regeren en dat partijleider Geert Wilders  premier wordt? Dat is een heel andere vraag. Op dit moment lijkt vrijwel geen enkele partij bereid met de PVV een coalitie te vormen. De VVD hield tot voor kort de deur nog op een kier, maar fractievoorzitter Halbe Zijlstra sprak afgelopen weekend klare taal: de VVD gaat niet met de PVV in zee, tenzij Wilders zijn hele programma weggeeft.

  Dat lijkt heel duidelijk. Maar helaas heeft de VVD een geloofwaardigheidsprobleempje. Ze deed in het verleden zo vaak valse beloftes (niet morrelen aan de hypotheekrenteaftrek, geen cent naar Griekenland etc.) dat haast niemand nog bereid is de liberalen op hun woord te geloven. Bovendien heeft de VVD in 2010 ook al geregeerd met (gedoog)steun van Wilders.

  Dus toch een kabinet van PVV en VVD?

  De huidige situatie is niet vergelijkbaar met 2010. Toen ging het om een kabinet onder leiding van VVD-leider Mark Rutte dat aan een meerderheid geholpen moest worden. Nu praten we over een regering-Wilders, waarbij de VVD zou mogen aanschuiven. Gaan de liberalen dat doen? Niet erg voor de hand liggend, om het voorzichtig te formuleren. En bovendien: er zijn nog meer obstakels.

  Om te beginnen is het uiterst twijfelachtig of de twee partijen bij de verkiezingen samen een meerderheid zullen halen. In de peilingen staat de PVV op een dikke 30 zetels en de VVD op een dikke 20. Samen in het gunstigste geval ongeveer 60. Lang niet voldoende voor een meerderheid dus. Er wordt wel gespeculeerd dat 50PLUS gedoogsteun zou kunnen verlenen, maar deze partij zal daarvoor volgens de peilingen onvoldoende zetels krijgen.

  Maar laten we eens aannemen dat de polls er helemaal naast zitten en dat PVV en VVD, al dan niet samen met 50PLUS, wél een meerderheid verwerven in de Tweede Kamer. Dan is er altijd nog de Eerste Kamer, waarvan de samenstelling tot medio 2019 ongewijzigd blijft. En in de senaat hebben PVV en VVD in elk geval geen meerderheid. De VVD heeft daar 13 zetels, de PVV 9 en 50PLUS 2. Opgeteld zijn dat 24 van de 75 senaatszetels. De rest van de Eerste Kamer bestaat uit partijen die van de PVV niets moeten hebben. Een kabinet-Wilders zou daar dus niet lang overleven.

  En dan hebben we het nog niet eens gehad over het regeerakkoord. Hoe zou dat eruit moeten zien? Nederland uit de EU? Een groot deel van de bezuinigingen van Rutte II terugdraaien? AOW-leeftijd omlaag? Dat lijken mij geen teksten waarbij de VVD’ers hun vingers zullen aflikken.

  Nee, de kans op een PVV-VVD-kabinet is bijzonder klein. Al zou ik er ook geen geld op durven te zetten dat zo’n kabinet er niet komt. Daarvoor zijn er de afgelopen maanden teveel dingen gebeurd die niemand had zien aankomen. Denk maar aan de brexit en aan Trump.

  Wel durf ik te voorspellen wat er gebeuren gaat als de PVV straks buiten de regering blijft. Uit de kelen van de Wilders-aanhang zal dan een verontwaardigd gejammer opstijgen dat vele, vele maanden aanhoudt. Terwijl het helemaal niet zo uitzonderlijk is dat de grootste partij in de oppositiebankjes moet plaatsnemen. Vraag dat maar aan de PvdA, die zoiets de afgelopen veertig jaar tweemaal overkwam.