Waarom ouderen steeds vaker aan de drank raken

  2
  545

  Leestijd: 2 minuten.

  Ouderen schijnen steeds vaker naar de fles te grijpen. Uit een rapport van VeiligheidNL blijkt dat vorig jaar maar liefst 5000 50-plussers op de eerste hulp terecht kwamen na een ongeval waarbij alcohol in het spel was. Drie jaar eerder waren dat er nog 3000. Ook al veel, maar toch beduidend minder.

  Staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid (het is nog even wennen aan die nieuwe namen) maakt zich zorgen, zo laat hij in een brief aan de Tweede Kamer weten. Hij wil extra aandacht schenken aan het probleem, maar wat hij precies gaat doen is nog onduidelijk. “We moeten zeker niet denken dat we iets bereiken met opgeheven vingertjes of belerende teksten,” schrijft de bewindsman. Om er achter te komen wat er dan wel moet gebeuren, wil hij gaan praten met de ouderenbonden.

  Wellicht kan Blokhuis zich die moeite besparen, want wat de ouderenorganisaties hem zullen vertellen laat zich raden. Zij zullen zeggen dat hun doelgroep het stevig op een zuipen zet uit wanhoop over het overheidsbeleid. Want wat hebben ouderen te verwachten van ‘Den Haag’? Niets dan kommer en kwel toch? Ga maar na. Als je na je 55e – om niet te zeggen na je 50e – werkloos raakt, kun je het wel vergeten met het vinden van een nieuwe baan, want niemand zit op oudere werknemers te wachten. Je bent dan aangewezen op een uitkering. Steeds langer, want de AOW-leeftijd blijft maar stijgen. En mocht je die halen, dan is je ellende nog lang niet voorbij. Want de pensioenen worden al jaren niet meer verhoogd en in veel gevallen zijn ze zelfs gekort. In de koopkrachtplaatjes komen bejaarden er dan ook steevast het slechtste af van iedereen. Zeg nou zelf: je zou toch van minder aan de drank raken?

  Hoewel het onderzoek van VeiligheidNL ook wel weer aanleiding biedt voor enige relativering. Want ouderen zijn – ondanks hun miserabele lot – niet de grootste bevolkingsgroep die door alcoholvergiftiging wordt bedreigd. Dat zijn de jongeren. Van de circa 5500 mensen die vorig jaar op een afdeling spoedeisende hulp terecht kwamen met een alcoholvergiftiging, was ruim de helft onder de 25. Waarom ook jongeren massaal veel te diep in het glas kijken, is niet bekend, maar zij zullen daar ongetwijfeld een goede reden voor hebben. Misschien dat Blokhuis ook eens met een paar jongerenorganisaties kan gaan praten.

  Bij alle narigheid is er ook sprake van een beetje goed nieuws, want bij kinderen tussen de 12 en de 17 jaar daalt het aantal gevallen van alcoholvergiftiging. Licht weliswaar, maar niettemin. “We zien dat jongeren later starten met drinken en minder drinken,” concludeert de staatssecretaris opgelucht. Zoals ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers, een partijgenoot van Blokhuis, laatst al opmerkte: je moet je zegeningen tellen.

  2 REACTIES

  1. Jarenlang is er weggekeken door opeenvolgende regeringen bij het alcoholprobleem onder jongeren. In het onderwijs was het mode om met jongeren van de derde klas en hoger naar de kroeg te gaan. Maatregelen om comazuipen tegen te gaan, zoals een limiet afspreken, hielpen nauwelijks omdat de jongeren thuis massaal indronken. Dat kon blijkbaar.
   Ik sprak er weleens over met de jongeren en dan bleek maar al te vaak dat de houding van de ouders er een was van ‘toffe vrienden en vriendinnen die een biertje met je drinken’. Kwaliteitstijd noemen ze dat.
   Ouders die de hele week werken, al dan niet gedwongen door te lage lonen en/of te hoge huren of hypotheek, willen niet in de schaarse tijd die ze met hun kroost doorbrengen, de politieagent spelen. Dus heffen ze samen het glas en hopen ze dat hun ‘vriendschappelijke’ band de opvoeding overbodig maakt.
   Als docent en als ouder kreeg ik jarenlang geen poot aan de grond als ik vroeg of het wel zo’n goed idee was om jongeren hun breincellen kapot te laten zuipen. Ik was ‘belerend’, ‘dom’ (want je creëerde een ‘veilige’ omgeving door eerst samen met je kind te drinken) enz.
   Pas nadat artsen massaal aan de bel trokken omdat het comazuipen ongehoord toenam onder de jeugd, kwam er reactie. Niet te danken aan de VVD want de vooraanstaande VVD’er Wiegel hield beleid lang tegen door het af te doen als ‘betutteling’.

  Comments are closed.