Waarom de PVV-aanhang afhaakt

  26
  5023

  Leestijd: 2 minuten.

  Lange tijd leek de PVV af te stevenen op een onbedreigde verkiezingsoverwinning. Maar de laatste weken begint de klad erin te komen. In sommige peilingen is de partij nog nipt groter dan de VVD, in andere hebben de liberalen haar al ingehaald. Als deze trend doorzet – dat weet je natuurlijk maar nooit – wordt de PVV op 15 maart niet de grootste, wat in elk geval tot enige tijdwinst bij de kabinetsformatie zal leiden. Hoe is de achteruitgang te verklaren?

  Om te beginnen lijkt het uitsluiten van Geert Wilders en zijn club door vrijwel alle andere partijen vruchten af te werpen. Veel boze kiezers die eerst van plan waren op de PVV te stemmen, gaan nu op zoek naar een alternatief. Wilders gaat immers toch niet regeren, dus een stem op hem is een weggegooide stem, redeneren ze.

  Verder heeft het wegblijven van Wilders bij de meeste verkiezingsdebatten en tv-programma’s waarvoor hij wordt uitgenodigd waarschijnlijk een heel ander gevolg dan de PVV-lijsttrekker had gehoopt. Vrijwel uitsluitend per tweet je aanhang benaderen blijkt toch minder effectief dan Wilders dacht. De concurrentie is bijna de hele dag op tv en in andere media aanwezig, de redder van Ons Nederland zie je vrijwel nergens. Dat Wilders een paar flyer-sessies heeft moeten schrappen uit veiligheidsoverwegingen mag waar zijn, het afzeggen van debatten en televisieoptredens is een bewuste keuze. Wilders zal getaxeerd hebben dat geen risico’s nemen betekent dat je ook geen fouten kunt maken. Maar wie bij alle debatten schittert door afwezigheid plaatst zichzelf buiten de discussie.

  Er kan ook nog een derde reden zijn waarom de PVV achteruit begint te kachelen in de polls. Vanaf november vorig jaar had de partij veel voordeel van het Trump-effect. Kiezers zagen in de verkiezing van the Donald tot president van Amerika een signaal dat er wel degelijk radicale verandering mogelijk is in de politiek. Als in de VS een populist met een zwaar aangezette anti-establishment-boodschap de nummer 1 kan worden, waarom in Nederland dan niet? Maar inmiddels blijkt dat ook Trump geen ijzer met handen kan breken. Veel verder dan wat getoeter over “make America great again” komt hij niet. In opiniepeilingen is hij de steun van een ruime meerderheid van zijn landgenoten inmiddels kwijtgeraakt. Trump begint daarom al uit een ander vaatje te tappen. Tijdens zijn State of the Union afgelopen nacht riep hij op tot eendracht en samenwerking, iets wat zijn voorgangers ook steeds gedaan hebben. Is politiek dan toch een zaak van lange adem en kleine stapjes?

  Zoals Wilders de voorbije maanden profiteerde van het Trump-effect, zo zouden de ontwikkelingen in Amerika zich nu wel eens tegen hem kunnen keren.

  26 REACTIES

  1. Wilders/PVV heeft concurrentie op rechts gekregen van Roos/VNL en Baudet/FVD; zelfs Buma/CDA probeert stemmen weg te halen bij nationalisten door het zingen van ‘t Wilhelmus verplicht te stellen op scholen – staand met de hand op ‘t Nederlandse hart. Volkslied zou ‘Wier Neerlands Bloed Door d’Aderen Vloedt (Van Vreemde Smetten Vrij)’ weer moeten worden.

   • @Michel, ik lees niet duidelijk of je dat volkslied wel of niet ziet zitten. Ik ga er maar vanuit, dat je in ieder geval dat alternatieve lied cynisch bedoelt, want zo zou ik het ook willen opvatten. Als je die versregels als maatstaf neemt voor Nederlanderschap, ben je wel meteen van alle twijfelgevallen af. Dat scheelt een heleboel Nederlanders. En dan is Nederland weer rein, Arisch als je wilt. Maar zo’n uitdrukking als “van vreemde smetten vrij”, wat betekent dat eigenlijk precies? Wat zijn smetten, en zijn die er nu ook al? En hoeveel generaties oud kan een smet zijn? En is een smet besmettelijk, bijvoorbeeld naar kinderen, of partner, of vrienden, of iedereen die wel wil ondersteunen? En hoe vind je die “smetten” dan? Door iedereen lijfelijk te onderzoeken, of bloedonderzoek, afstammingsonderzoek of alleen paspoortcontrole? En kun je ze ook wegwassen door een cursus, door jaren met voorgeschreven gedrag, of iets anders?
    We hebben inmiddels allemaal wel gezien tot welke toestanden dit kan leiden en ik kan me niet voorstellen, dat er ook maar iemand hier is, die dat wenst.

    Je moet trouwens zelf wel eerst een beetje op dat lied oefenen, want meteen met het eerste woord zit je al fout en ook het laatste woord van de eerste zin klopt niet.

  2. Waarom hebben we het toch steeds over namen van personen. Is het wikkeltje (Rutte/Buma/Wilders/Roemer/Klaver etc.) belangrijker dan het partijprogramma? Gaan we af op de beste debater? de verbaal sterkste? Wat oppervlakkig toch allemaal.

  3. Peter:
   Lees ik dat goed ? “Eigenlijk gaan alle partijen er op vooruit behalve PVV “? Grapje zeker !
   PVV Staat nu op 15 en heeft bijna een verdubbeling volgend de peilingen! VVD & PvdA krijt juist de grote klappen, waarvan PvdA zo’n 25 zetels kwijt is. Dat noem ik nou niet bepaald “vooruit”, ik noem het enorme afgangen voor de huidige regering !

   • Ik was niet helemaal volledig. Ik bedoelde de laatste maanden gaan bijna alle partijen erop vooruit of blijven gelijk. Alleen de PVV levert fors in. Maar ……….. o.k., het zijn maar peilingen, meer hebben we even nog niet.

   • Met 2 Peters wordt het lastig, Peter 2 is het met je eens Herman.
    Peter 1 zal een andere reactie geven lijkt mij. Ik trek me terug uit de discussie, maar blijf hem volgen.
    Gegroet allen, behalve Pater 😉 🙂

    • Ik ben die Peter 1, maar vanaf nu Peter R. Voor de duidelijkheid, de berichten van 1 maart om 14:12 uur, 16:53 uur en 2 maart om 11:19 uur zijn van mij. Met Peter 2 lijk ik het fundamenteel oneens te zijn, maar dat is niet erg, omdat bij verkiezingen dat nu eenmaal duidelijk moet worden. Waar ik wel altijd moeite mee heb is de onzorgvuldige manier van met feiten omgaan, zowel door rechts als links. Ik probeer daarom vooral feiten te geven en daar zou niemand het mee oneens kunnen zijn, anders zijn het geen feiten. Natuurlijk zullen wel de conclusies en interpretaties verschillen, maar die maken een discussie dan nuttig en interessant.

     Waarom schrijf ik dit? Omdat ik het niet oneens ben met de constatering dat de PVV heel sterk vooruit is gegaan vergeleken met 2012, dat is knap, echt. En ik zie natuurlijk ook dat de PvdA heel sterk is gekrompen en ook de VVD al herstelt die zich langzaam een beetje. Maar die sterke stijging van de PVV geldt ook voor de meeste andere partijen, waarbij procentueel GL er wel uit springt. Maar ik vind dat na 4 jaar niet zo spannend. De situatie is nu compleet anders. Vandaag kun je m.i. beter kijken naar de ontwikkeling in kiezers gedurende de laatste 12 maanden, of een andere kortere termijn. En vooral wat er nu en de komende kleine 2 weken gebeurt is interessant en bepalend. En dan zie je ook feiten, namelijk dat de PVV in de peilingen een dalende lijn laat zien, en de PvdA nog steeds niet stijgt. Maar VVD, D66, CDA, gaan juist sterk vooruit in de peilingen. Dat zijn ook niet te betwisten feiten, al moet je die inderdaad wel zien als peilingen. Wat je daar vervolgens aan conclusies of interpretaties aan verbindt is dan weer een boeiend thema voor een discussie.

     En verder nog dit. Kwalificaties als zwakbegaafd, onsamenhangend gebazel, waanvoorstellingen, keukentafelklagers, tot op het bot corrupt en crimineel Nederland (ik als linksaanhanger misschien ook?) spreken mij niet aan, zijn niet op feiten gebaseerd en voegen helemaal niets toe aan een boeiende discussie. Ik hoor om me heen, dat om die reden mensen niet aan dergelijke gedachtewisselingen meedoen. Dat is jammer voor zowel links als rechts, omdat het een verkeerd beeld geeft van de werkelijke aanhang.

  4. http://www.telegraaf.nl/binnenland/27707772/__Stembiljet_te_laat_in_buitenland__.html

   Ook hier loopt de PVV stemmen door mis.
   Komt dit even goed uit voor de zittende, land verwaarlozende, geen respect voor ouderen, politiek.
   Met weemoed zie ik mijn stemt op Wilders verloren gaan vanuit het buitenland.
   Fortuyntijden herleven en de elite gaat ver om hun pluche te behouden. Hopelijk niet weer zover als in de tijd , De elite is schuldig aan moord en er is nooit gechecked of het draaideurcriminelen zijn.
   Nederland is corrupt en crimineel tot op het bot en de mensen slapen door.
   Als laatste….de verzonnen recessie heeft ervoor gezorgd dat vele, vele mensen hun baan of contract kwijt zijn geraakt. De EU kwam met een sanctie omdat de cijfers niet zo slecht waren als voorgesteld. Maar geen van de ontslagen mensen laat van zich horen door hun baan of contract terug te eisen. Keukentafelklagers slaap zacht.

   • @Peter (een andere dan ikzelf!)
    De PVV loopt stemmen mis??? Dat zie je fout. D66 is in het buitenland het meest populair, ruim 25%, onder de daar wonende Nederlanders. VVD, CDA en ook de PVV scoren veel slechter en komen nog niet eens in de buurt van de Nederlandse scores en van D66. De PVV profiteert (een klein beetje) dus als de buitenlandse stemmen niet worden meegeteld.

    Verder boeit me je visie, dat de recessie verzonnen zou zijn??? Hoe kun je nu een recessie verzinnen, als iedereen hem voelt. Je kunt iemand als veroorzaker de schuld geven, je kunt profiteurs aanwijzen, je kunt de oorzaak betwisten, maar een recessie verzinnen??? Hoe verzin je het!?

    • Ik denk dat hij geregisseerd bedoeld, maar ja: PVV’er, zie dat onsamenhangende gebazel maar eens te ontcijferen. Deze zwakbegaafde en aan waanvoorstellingen lijdende stemgerechtigden geloven dat de hagedismensen de recessie hebben gecreëerd om de Nieuwe Wereld Orde te bewerkstelligen.

    • Vele bedrijven hebben de kans gekregen om hun werknemers eruit te gooien, gesteund door een regering die recessie van de daken schreeuwde. Vele bedrijven zijn failliet gegaan om vervolgens de faillissementswet uit 1876 volgens mij, kan er een paar jaar naast zitten, te gebruiken die alleen ten gunste komt van de werkgever. Zelf meegemaakt dat het bedrijf waar ik werkte onder faillissementsfraude uitkwam door 30% van de crediteur claims te voldoen en zo failliet werd verklaard…….omdat met de 30% de belastingdienst en het UWV betaald kon worden. De overige werknemerclaims zijn verloren gegaan….tot nu toe. Het bedrijf heeft een doorstart gemaakt en is geheel dezelfde en maakt dikke winsten alleen nu onder een andere naam. De curator heeft zich aangesloten bij de belastingdienst die de rechter-commissaris om het failliet heeft gevraagd en heeft gekregen. Het bedrijf heeft een belastingdeal, al vele jaren, dus zou de belastingdienst niet als onafhankelijk gezien mogen worden. Sorry dat ik afdwaal, ik laat het verder hierbij, dit wordt een te lang verhaal en het gaat nu niet meer over verkiezingen. De verdere stelling dat er andere partijen dan de PVV meer baat hebben bij de buitenlandse stemmen zou waar kunnen zijn. We gaan 15 maart afwachten.

     • Wat betreft die buitenlandse stemmen zien we het inderdaad op 15 maart wel. Maar heel veel effect op een einduitslag zal het niet hebben met zo’n 75.000 in het buitenland uitgebrachte stemmen op ongeveer 9.000.000 in Nederland. Dat is nog minder dan 1 procent.

  5. Tel alle zetels uit de I&O enquete van 1 maart eens bij elkaar op. Dan kom je op 148 zetels. Er missen dus 2 zetels.

   Hoe kan dit??

  6. Belachelijk. Stemmen doe je niet op de partij die de meeste zetels in de peilingen heeft, maar je stemt op degene waar je het beste bij past.

  7. Waarom de PVV-aanhang afhaakt ?
   Is dat zo ? We zullen weleens zien bij de uitslagen….
   PVV stemmers laten Wilders niet vallen.

  8. Ja problemen benoemen kunnen we allemaal meneer Neder, maar problemen oplossen, of in ieder geval daarover de discussie aangaan, dat vraagt intelligentie..
   Dat is nou net waar Wilders weinig van heeft ontvangen. Daar kan hij niets aan doen tenslotte. Ook zijn achterban krijgt dat gelukkig in de gaten en merken dat de kiezers inmiddels dat ook bemerken. Elke zetel voor de PVV is doodzonde. Zelfs de Partij van de Dieren is b.v. een beter alternatief dan een PVV stem!

   • Beste riedijk p.r.
    Vind je ook niet dat de linkertjes heel erg slecht tegen andersdenkende kunnen?
    Gelukkig kom jij nu met enorm steekhoudende argumenten.

  9. Een afkeer hebben van de “elite” kan ik me nog een beetje voorstellen. Maar stemmen op iemand die als een tiran zijn partij bestuurt, niet met de pers, dus ook niet met zijn kiezers wil praten, kritische vragen uit de weg gaat met nietszeggende oneliners vind ik echt niet te begrijpen. Alsof een voetbaltrainer voorstelt om voortaan de bal alleen maar te koppen en niet meer met de voeten aan te raken, en de spelers zeggen: ok. Zonder kritisch te vragen hoe dan?

   Wees kritisch, maar ook eerlijk richting iedereen. Zeker jezelf.

   • “ok. Zonder kritisch te vragen hoe dan?”
    Je bedoeld Rutte blijkbaar en het antwoord op je vraag is liegen.

  10. Nederland heeft altijd commentaar op andere landen, en maakt er zelf een grote zooi van. Mark Rutte is een bisschop die de zieltjes wil winnen over de rug van anderen. Zelf laat hij het land verloederen en nu de verkiezingen er aan komen worden ze weer wakker. Neen, de PVV met Geert Wilders heeft al heel veel problemen benoemd en die zijn uit gekomen..! En nu willen de anderen dit overnemen, zoals Mark Rutte en CDA-leider Buma, maar ze hebben 6 jaar lang gefaald. De Partij van de Arbeid van Asscher met Pechtold en GroenLinks verkopen hun moeder en schoonmoeder nog aan de islamwereld. Dus dit is ook geen stem voor de meeste Nederlanders. Geert Wilders leeft onder grote bedreigingen, staat op dodenijst en zet zijn leven op het spel…die verdient voor mij heel veel stemmen te krijgen. En was het Mark Rutte of Asscher geweest.. was het ook zo. Dus 15 maart is voor mij een stem op …VNL of Baudet van FvD of….Geert Wilders. Wij weten wat wij hebben gehad, en het roer moet nu om…anders is ONS NEDERLAND verloren . 15 maart D-Day

   • @Neder
    Ik heb behoefte aan wat duidelijkheid. Waar precies maakt Nederland een grotere zooi van dan andere landen? Waar verloedert ons land nu precies, of wat gaat slechter dan in andere landen? Wat precies heeft Wilders meer gedaan dan problemen alleen benoemen, waarvoor ik overigens wel enige waardering heb. Welke wetsvoorstellen heeft hij ingediend, behalve die over zwarte piet. En wat is er mooier dan dat anderen je oplossingen overnemen? Iets aan een probleem doen was toch precies de bedoeling? En hoe ontstaat de indruk dat Asscher, Pechtold en groen Links hun (schoon-)moeder nog aan de islamwereld zouden verkopen. Spijtig genoeg staat Wilders op een dodenlijst, een schande is het. Maar het is geen enkele reden om op hem te stemmen, want stemmen gaan over iets heel anders. Als Rutte of Asscher op zo’n lijst hadden gestaan, was dat evenmin een reden.

    Kiezen? We weten inderdaad wat we hebben gehad: we draaien als land weer heel aardig mee, maar veel kan er nog beter. Stem daarom een serieuze partij die goed over de zaken heeft nagedacht. En kies wat je het meeste aanspreekt in de uitgewerkte plannen. Voor mij is dat de linkerkant, maar of dat links of rechts is maakt m.i. niet zo heel veel uit, behalve een klein aantal partijen dan, die niet veel goeds beloven. Maar ook die mogen meedoen, de andere Nederlanders zijn verstandig genoeg om daarover een keuze te maken. Wat mij betreft zijn de laatste weken de peilingen veelbelovend.

    Een laatste vraag. Hoe of waar doet Wilders nu zijn best om NL nog te overtuigen van zijn ideeën? Op deze manier kan hij allen nog maar kiezers verliezen, want om te winnen moet je je gezicht laten zien. Mij bekruipt soms de gedachte, dat hij al is afgehaakt en de boel de boel laat.

  11. Ja, ook Wilders denkt dat je de hele wereld kan besturen met een smartphone.
   We zullen zien of hij weer met onze elitetroepen buiten de deur mee gaat doen.
   Maar wat een land, ze moeten heel wat uit de kast trekken om de mening van 28 zeteltjes te beschermen.
   Wat een land van “meningsvrijheid”.

  12. Mark Rutte spint hier weer garen bij. Zal wel weer een VVD-bewindspersoon zijn die verantwoordelijk is voor de beveiliging van Wilders, die al dan niet bewust grote fouten heeft begaan, zodat wilders niet veilig over straat kan. En Rutte maar lachen
   Heb inmiddels wel zo’n verschrikkelijke afkeer gekregen van de VVD.
   Alles wat ze doen verkloten ze en toch de grootste worden op 15 maart
   Ronduit onbegrijpelijk

   • Bedoel je dit echt?: Wilders, die al dan niet bewust grote fouten heeft begaan, zodat wilders niet veilig over straat kan. En Rutte maar lachen
    Geintje, mag toch?! Maar je kunt Rutte m.i. niet de strategische fouten (afwezig in debatten) van Wilders verwijten, evenmin als gebeurtenissen buiten hem om (Trump). Wilders doet het echt allemaal zelf en kan niet als Nagel naar iemand anders wijzen. Je kunt een mening hebben over de prestaties van Rutte, maar op hem stemmen doen toch echt heel veel anderen en dat worden er steeds meer. Dat geldt trouwens ook voor Pechtold, Klaver, e.a. Eigenlijk gaan alle partijen vooruit behalve de PVV en gelijkgestemden. Dat zegt toch wel iets en dat is iets anders dan dat het allemaal oerstomme NL-ers zijn.

  Comments are closed.