Waarom Rutte zich niet ongerust hoeft te maken

  4
  606

  Leestijd: 2 minuten.

  Het zijn verwarrende tijden voor Rutte III, vol tegenstrijdige signalen. In mei raakte de regeringscoalitie haar meerderheid in de Eerste Kamer kwijt. Kabinetsvoorstellen zouden voortaan afhankelijk zijn van steun van de oppositie. Maar het leek erger dan het was, want PvdA en GroenLinks hebben ieder voldoende senaatszetels om die steun te verschaffen. En beide partijen lieten al snel doorschemeren daartoe ook bereid te zijn.

  Niets aan de hand, zou je zeggen. Tot PvdA-leider Lodewijk Asscher vorige week dreigde om in de Eerste Kamer zowel tegen het Belastingplan als tegen de onderwijsbegroting te zullen stemmen als er niet meer geld voor de leerkrachten beschikbaar zou komen. Als GroenLinks dezelfde opstelling koos, kon het nog hectisch worden op het Binnenhof.

  Maar dat gebeurde niet. Integendeel zelfs. Vrijwel onmiddellijk  maakte GroenLinks-voorman Jesse Klaver duidelijk dat zijn partij álle begrotingen in de senaat aan draagvlak gaat helpen. De Jessias is sinds kort namelijk tegen scorebordpolitiek en politieke spelletjes. Het moet wat hem betreft gaan over de inhoud, niet over beeldvorming. En de kabinetsplannen bieden weliswaar lang niet wat GroenLinks zou wensen, maar ze zijn beter dan niks. Dus stemt GroenLinks vóór in de Eerste Kamer. Dan komt er tenminste een heel klein beetje extra geld voor onderwijs, klimaatbeleid en noem maar op.

  Die uiterst welwillende koers wekte nogal wat onbegrip, ook binnen GroenLinks zelf. Heel wat leden en sympathisanten lieten aan Maurice de Hond weten dat ze niet langer op de partij zullen stemmen als die overal braaf ja en amen op zegt.

  Mogelijk geschrokken hierdoor besloot Klaver enigszins in te binden. Zijn partij is allerminst van plan om bij het kruisje te tekenen, legde hij Haagse verslaggevers uit. Het kabinet zoekt niet alleen steun voor de begrotingen, maar ook voor tal van andere voorstellen, onderstreepte hij. “Daar zullen ook heel veel wetten tussen zitten waar we niet voor zijn.”

  Misschien dat deze uitspraak voor enige rust zorgt in de GroenLinks-gelederen, maar in de Trêveszaal zal er schouderophalend op gereageerd zijn. Waarom zou GroenLinks een kabinet ten val brengen waarvan het bij voorbaat alle begrotingen al heeft goedgekeurd? De kalmerende woorden van Klaver lijken vooral voor de eigen bühne bedoeld.

  Intussen staat wel vast dat de PvdA er niet in slaagt meer geld voor leraren los te peuteren bij het kabinet. Asscher moet daarom zijn eerdere dreigement waarmaken. De sociaaldemocraten zullen in de senaat tegen het Belastingplan en de onderwijsbegroting stemmen. Maar Asscher weet voortaan dat hij GroenLinks niet meekrijgt, dus bij de volgende begrotingsvoorstellen zal hij wel wat voorzichtiger te werk gaan. Hij kan het zich tenslotte niet permitteren de linkse samenwerking al te veel in de waagschaal te stellen.

  En nu hebben de coalitiepartijen sinds begin deze week dan ook in de Tweede Kamer geen meerderheid meer. Het uit de fractie gezette VVD-Kamerlid Wybren van Haga begint voor zichzelf, waardoor de 76ste zetel verloren gaat.

  Zou premier Mark Rutte dat heel erg vinden? Vermoedelijk valt het mee. GroenLinks (en de PvdA) hebben er natuurlijk niets aan om het kabinet in de senaat overeind te houden en het in de Tweede Kamer ten val te brengen. Dat gaan ze dan ook vast niet doen. Die ene stem van Van Haga kan daarom makkelijk gemist worden. Als Van Haga überhaupt al ergens zal tegenstemmen.

  Niettemin moet Rutte binnenkort in de Tweede Kamer  uitleggen hoe hij met de nieuwe situatie (nergens meer een meerderheid) denkt om te gaan. Hoe dat debat afloopt weet niemand nog, maar de kans dat de premier in problemen komt is klein. Heel klein.

  4 REACTIES

  1. Is 80 % van het volk in slaap gesukkeld of monddood gemaakt. Iets wat in een bananenrepubliek gewoon is. Al blokkeren de boeren de wegen en protesteert het volk op het malieveld, de regering is en blijft horende doof en doen gewoon wat ze zelf willen. Als je mensen maar lang genoeg blijft negeren dan houden ze vanzelf op met in opstand komen toch.

  2. @Jaap Kooijman.
   Ontwaakt toch 80% labbekakkerige Nederlanders, hup, achter Jaap Kooijman aan naar het Malieveld en zorg dat er in plaats van 7 nu eens 500.000 PVV-ers en FvD-ers met onze zo geliefde driekleur zwaaien ter verdediging van onze fantastische Joods-Christelijke Cultuur. Geniet van de toespraken van onze hyper-actieve PVV- en FvD-voormannen, die voor 100% zullen aantonen dat Rutte een leugenaar, bedrieger, Wegkijker en zelfs een Oplichter is. Hoor hoe de scherpzinnige jurist Hiddema ons nu eens in duidelijke taal voorrekent dat we ondanks die z.g.n. kansen op werk en opleiding, toch maar een bananenrepubliek zijn. Meesterlijk hoe de vriendjes van Groen-links en D66 en verder die hele rooie bende, van Martin Bosman op hun donder krijgen omdat linkse studenten weigeren bij het begin van de lessen het Wilhelmus te zingen en de Canon van Nederland uit het hoofd op te zeggen. Wee, PVDA-ers, je kan voortaan alleen nog burgemeesters leveren voor Madurodam of Lutjebroek. Het FNV wordt opgeheven en Klaver wordt in het parlement Hoofd-koffiekamer. Maar hoe hard je ook schreeuwt; 80% van Nederland slaapt gewoon door. Snap jij dat nou?

  3. Jesse Klaver kan gewoon niet hebben dat Asschers PvdA zo goed in de peilingen scoort en probeert hem door sabotage de loef af te vangen. Pure partijpolitiek om het scoren van een linkse concurrent de grond in te boren ten koste van…
   Het ‘armere’ linkse publiek.
   Want wat de PvdA op links tracht erbij te krijgen gooit Jesse gewoon weg. Hij gunt het wellicht de mensen in het land wel maar niet als de PvdA daardoor stemmen krijgt.
   Dan ben je in mijn ogen geen populist maar gewoon een bange zeikerd die ten koste van de gewone man machtspolitiek probeert te bedrijven en geen zier geeft om het ‘armere’ kiezerspubliek.
   Liever heul je met de vijand dan het linkse licht te gunnen in het oog van een ander die voor de gewone burger opkomt om juist iets voor elkaar te krijgen.
   De stemmen moeten naar GroenLinks, naar de ‘linkse’ beweging van Klaver en zo niet… Dan stemt GroenLinks liever in met de liberale kapitalisten. Kleuter Klaver kan gewoon niet tegen zijn (score)verlies. 🤧
   Dom figuur om zo je oppositionele macht te grabbel te gooien.

  Comments are closed.