Wachten op volgende Lili en Howick

  2
  205

  Leestijd: 1 minuten.

  Soms moet je hard zijn, zei premier Mark Rutte vrijdag, maar toch besloot staatssecretaris van Justitie en Veiligheid Mark Harbers (VVD) een dag later dat de asielkinderen Lili en Howick in Nederland mogen blijven. Ra ra, hoe kan dat? Hebben de coalitiepartners ChristenUnie en D66 na alle commotie de VVD-bewindslieden onder druk gezet, zoals algemeen wordt aangenomen?

  Wie verwacht had dat hierop woensdag in een debat in de Tweede Kamer het antwoord zou komen, kwam bedrogen uit. En dat gold ook voor de mensen die hoopten dat het besluit over Lili en Howick zou betekenen dat vierhonderd andere kinderen, die in een vergelijkbare situatie verkeren, nu ook in Nederland mogen blijven.

  Misschien hadden zij hun hoop gevestigd op de woorden van D66-leider Alexander Pechtold, die vond dat we na het besluit over Lili en Howick moeten doorpakken en dat kan door een ruimhartiger kinderpardon in de wetgeving.

  Harbers maakte bij zijn besluit gebruik van zijn discretionaire bevoegdheid. Hij kan genade voor recht laten gelden in schrijnende situaties, ook al hebben rechters tot in hoogste instantie besloten dat iemand uitgezet kan worden op grond van de wet. De staatssecretaris hoeft niet uit te leggen hoe hij tot zo’n besluit komt, en dat deed Harbers dan ook niet. Wel zei hij dat het gaat om een beoordeling van ‘individuele’ gevallen en daar gaat volgens hem geen algemene werking van uit. Weg was de hoop voor de vierhonderd andere asielkinderen, want het kabinet voelt ook niet voor een ruimhartiger kinderpardon.

  Wel zegde Harbers toe dat hij een commissie in gaat stellen om de asielprocedures te verkorten om zo te voorkomen dat kinderen vele jaren in onzekerheid zijn over hun toekomst. De oppositie was daar sceptisch over. Het verkorten van de procedures heeft de afgelopen jaren steeds de volle aandacht gehad in de Nederlandse politiek en het blijkt juridisch een ingewikkeld en hardnekkig probleem.

  Een doorzichtige poging om tijd te kopen en zo de lieve vrede in de coalitie te bewaren concludeerden de politieke tegenpolen PVV en SP in het debat. Voorlopig verandert er niets. We kunnen wachten op een volgende ‘Lili en Howick’.

  2 COMMENTS

  1. Tja, het zijn zielige kinderen – maar ze komen wel uit veilige landen…
   En het is door het getouwtrek van de onwillige ouders – die niet terugwillen omdat ze hier alles ‘gratis’ krijgen en daar niet – dat die kinderen daardoor in die situatie komen…
   Lekkere ouders dus om hun kinderen daarvoor te misbruiken…
   Dus voilà links wees reëel – kinderpardon best maar dan zonder ouders… Eens kijken of er dan zoveel misbruik wordt gemaakt van iets waarvoor de belastingbetaler opdraait!
   Dat asielbeleid is ondertussen geheel krankjorum!
   Ondertussen wordt er wel een staatssecretaris zwaar bedreigt… Moet ie voor z’n leven vrezen, zodat hij onderduikt? Zeggen ze iets over ‘rechts’ in Duitsland. Over agressiviteit…
   Maar nu wordt er gezwegen…
   Is dat nu correctheid?

  2. Het is beschamend hoe er met weerloze kinderen gesold en gedold wordt door keurige dames en heren die zichzelf hebben uitgeroepen tot integere, betrouwbare en deskundige beroepspolitici. Het is een schande dat men niet in staat is om gezamenlijk een lijn te trekken en dat is het. Nee, het eigen gelijk moet triomferen, de ene grote ego wenst niet te buigen voor de andere grote ego. Dat hoort bij het spel en degenen die daar slachtoffers zijn moeten niet zeuren, maar gewoon ophoepelen en hoe eerder, hoe beter. Dat er mensen zijn die durven te protesteren tegen besluiten genomen door integere, betrouwbare en deskundige politici zouden zeer zwaar gestraft moten worden omdat zjj juist respect en onderdanigheid behoren op ge brengen jegens politici die het volk en het vaderland en ook nog eens de koning, alleen maar willen dienen. Politici zijn dienaren die geroepen zijn om te dienen en het ten sterkste afkeuren dat zij gediend zouden worden.

  Comments are closed.