Wachtgeld

  3
  450

  Leestijd: 0 minuten.

  Niet minder dan 24 miljoen euro hebben Haagse ex-politici de afgelopen zes jaar opgestreken aan wachtgeld. Ruim tweehonderd gewezen bewindslieden en volksvertegenwoordigers maakten in die periode gebruik van de regeling. De Telegraaf meldt dat vandaag op basis van cijfers van het ministerie van Binnenlandse Zaken. Wie  de zakkenvullers allemaal waren, weigert minister Ollongren bekend te maken, schrijft de krant van Wakker Nederland. Maar geen nood: dankzij ‘simpele navraag’ weet zij heel wat namen van staatsruifvreters te noemen.

  Wat De Telegraaf van deze gang van zaken vindt, staat er niet expliciet bij. Maar je hoeft niet over speciale gaven te beschikken om dat tussen de regels door te lezen. Namelijk: schande!

  De krant drukt het commentaar af van SP-Kamerlid Ronald van Raak, die al jaren tegen de wachtgeldregeling ageert. Maar wat andere zittende politici ervan vinden, komen we niet te weten. In sommige gevallen is dat jammer. Hoe verklaart FVD-leider Thierry Baudet bijvoorbeeld dat er zo’n groot beroep op het gemeenschapsgeld moet worden gedaan, terwijl toch voor elk lid van het partijkartel de baantjescarrousel klaarstaat?

  3 REACTIES

  1. Het maakt natuurlijk een heel verschil waarom men de politiek moet verlaten. Wanneer men bijvoorbeeld de Kamer een beetje voorliegt lijkt me opstappen zonder wachtgeld toch logisch, temeer politici beweren dat zij integer zijn. Wanneer men moet aftreden wanneer bijvoorbeeld het kabinet valt wordt het een heel ander verhaal. Evenals wanneer je als volksvertegenwoordiger op een onverkiesbare plaats wordt gezet. Afhankelijk van de politieke machtsverhoudingen is het wel zo dat men er zoveel op los mag liegen als men wil, bijvoorbeeld in de jacht op klokkenluiders. Er is dus een verschil wat moreel toegestaan is tussen burgers en politici. Zelfs wanneer soldaten puur voor de lol worden afgeschoten door een AP23, moord met voorbedachte rade, gaan de verantwoordelijke politici vrij uit en de daders hebben niets te vrezen. Gewone burgers moeten fatsoen doen, maar de onzichtbare machthebbers bepalen zelf wel de regels.

  2. Wat is Nederland toch weer zuinig bezig. De Telegraaf pakt groots uit en op vrijwel elke site wordt gereageerd. En het gaat om niets, puur symbolisch. Die vraag uit de laatste zin is inderdaad een heel boeiende. Zou dat kartel dan inderdaad een spookbeeld zijn van enkele politici? Ik vind die 24 miljoen erg meevallen. Politici hebben zes jaar geleden te maken gekregen met forse aanpassingen in hun wachtgeldregeling en nu passen ze beter bij alle andere werknemers in Nederland. Er moet ook bedacht worden, zo werd vanochtend op de radio verteld, dat een politicus weinig rechtsbescherming geniet die werknemers we
   Wat mij betreft, gewoon doorgaan met die regeling. Het behandelt ex-politici fatsoenlijk en het zal geen belemmering zijn om niet actief te worden als politicus. l hebben. Dat gaat dan om ontslagmogelijkheden of vanwege een politieke visie moeilijk aan werk kunnen komen.

   • Ik kom toch nog even terug op mijn opmerking hierboven. Heb nog eens even diepzinnig gerekend en zie nu pas, dat die € 24.000.000 de belastingbetaler wel jaarlijks bijna € 0,35 heeft gekost. En dat gaat gewoon door en komt dan ook nog eens bovenop de € 1000.000.000.000 die Baudet voor de energietransitie heeft bedacht. Je zou er bijna om emigreren.

  Comments are closed.