Wat als Rutte het ook heeft?

  9
  535

  Leestijd: 2 minuten.

  Het coronavirus grijpt in Nederland wild om zich heen. Op dit moment (dinsdagochtend) zijn er al 321 besmettingen geconstateerd. Dat mag op een bevolking van 17 miljoen niet zo veel lijken, voor relativerende opmerkingen is dit echt niet de tijd en de plaats. Van die 321 zijn er trouwens inmiddels vier overleden. Weliswaar betreft het in alle gevallen hoogbejaarden, die het ook zonder virus wellicht niet lang meer gemaakt zouden hebben, maar niettemin.

  De situatie is langzamerhand zo somber, dat je rekening gaat houden met de allerergste scenario’s. Zo’n scenario is bijvoorbeeld de kans dat een lid van het kabinet getroffen wordt door de ziekte. Of laat ik specifieker zijn: de kans dat Mark Rutte het óók heeft.

  Zeg nu niet te snel dat dat onwaarschijnlijk is. Gisteravond gaf onze premier nog een speciale coronapersconferentie, samen met RIVM-hotemetoot Jaap van Dissel. Rutte riep in deze persconferentie de bevolking dringend op om ‘vanaf nu’ géén handen meer te schudden, zodat de coronakiemen zich niet verder kunnen verspreiden.

  Rutte doet zo’n oproep natuurlijk niet voor niets. Want het is nogal wat uit de mond van een politicus die een paar jaar terug nog verklaarde dat ‘handen schudden hier de norm is’ en dat degenen die daar niet aan wensten mee te doen maar moesten ‘oprotten’.

  Maar de persconferentie van gisteravond was nog niet voorbij of Rutte schudde Van Dissel uitgebreid de hand. Een vergissing uiteraard, en ongetwijfeld goed bedoeld. Maar zou een ongeluk hier niet in een klein hoekje hebben gezeten?

  Die Van Dissel is – neem ik aan – als hoofd infectieziektebestrijding de hele dag blootgesteld aan het virus. Dikke kans dat hij het ergens heeft opgelopen. De Chinese arts die de ziekte ontdekte heeft dat tenslotte ook niet overleefd. Is het uitgesloten dat de RIVM-voorman de besmetting gisteravond op Rutte heeft overgedragen? Allerminst, zou ik denken. Zoals al eerder onderstreept: Rutte geeft dat geen-handen-schudden-advies echt niet zomaar.

  Maar dat betekent niets minder dan dat onze premier binnenkort mogelijk voor lange tijd is uitgeschakeld, misschien wel voor eeuwig. En dat dit land dan zonder regeringsleider komt te zitten.

  Zoiets kan uiteraard niet. Als Rutte wegvalt dient hij onmiddellijk vervangen te worden. De vraag is: door wie?

  Dat een van de vicepremiers zijn functie overneemt lijkt mij weinig voor de hand liggend. Die zijn van een andere partij en ik kan me niet voorstellen dat de VVD de allerhoogste politieke post in dit land weggeeft aan de concurrentie, zeker niet in de aanloop naar Tweede Kamerverkiezingen. De opvolger van Rutte moet dan ook een liberaal zijn.

  De keus is echter uiterst beperkt. In het kabinet zit niemand die zo op het oog in aanmerking lijkt te komen. Alleen fractievoorzitter Klaas Dijkhoff zou een mogelijkheid zijn. Die lag weliswaar onder vuur vanwege zakkenvullerij, maar over dat soort details maakt niemand zich in deze bange uren nog druk.

  Dijkhoff premier dus? Maar dat kán helemaal niet. De VVD’er komt uit Brabant en is verkouden. Hij heeft dan ook laten weten dat hij voorlopig thuis blijft, precies zoals de coronavoorschriften voor zijn zwaar getroffen provincie dat willen. We kunnen zelfs al blij zijn als Dijkhoff het er gezond vanaf brengt.

  Maar wie blijft er dan nog over als we Rutte straks moeten missen? Ligt voor deze verre van denkbeeldige rampsituatie wel een draaiboek klaar bij de VVD?

  9 REACTIES

  1. Wat een onzin. Onze Heelmeester, Rutte voedt het volk op tot echte verantwoordelijke ziekte vermijders. Wat hij in feite zegt is dat iedereen voortaan alleen mag vrijen met een vaste partner en niks overspelen en dat soort gedoe. Dat biedt vele voordelen, minder carona slachtoffers, er komt een eInde aan geslachtsziekte en dat levert aardig wat geld op. We mogen elkaar geen hand geven, maar wel vrijen met iedereen die het lekker kan HAHAHAA. Niemand durft te zeggen dat we gewoon met een vaste partner moeten seksen of celibatair leven. HAHAHAHA!!! Nee, de grapjas Rutte heeft het over geen handen schudden. hoe verzint hij het. HAHAHAHA!!!!!!!!!!!!

  2. “Wel nog een discriminerende mededeling van een persoon rechtstreeks uit de vergadering RIVM, dat als er geen patiënten opgenomen kunnen worden jongeren voor ouderen gaan voor verzorging etc.” Dit is je reinste vorm van ouderendiscriminatie!

   Maar ik vraag me ten zeerste af of die regel ook geldt als het “belangrijke” personen betreft zoals politici, CEO’s van multinationals, het koningshuis, rechters, etc.
   Dit doet me sterk denken aan Animal Farm van George Orwell”: “alle dieren zijn gelijk maar sommigen zijn gelijker dan anderen”

  3. @ Fons,
   Goede tekst! Fons,
   Een verstandige meid is op hasar toekomst voorbereid, dus een verstandig Kabinet dient dit ook te zijn.
   De door u geschetste mogelijke gevolgen zijn zeker realistich en dienen verstandelijk tijdig te worden onderkend en gepareerd.
   Ik bespeur in uw tekst geen greintje van paniek noch enig gebrek aan nivo.
   Er zijn altijd personen met ‘ n gevioelig zieltje en met lange tenen die de realiteit niet willen inzien of geestelijk niet aankunnen.
   Die personen gaan dan kritiek uiten en de brenger van de realistisch geschetste mogelijkheden aanvallen met disqwalifiserende grote woorden en valse emotioneel getinte argumenten, daarmee wek je immers al gemakkelijk veel bijval op, daarmede tegelijk ook hun onmacht en het onvermogen om voorzienende maatregelen te treffen: aandoenlijk etalerend. De overige reactie’s op uw tekst reageren overigens wel met realisme.
   Hetgeen mijn mening toch overtuugend ondersteund.
   Het staat nu dus 4-0 in uw voordeel! 🙂

  4. Wat als Rutte het ook heeft?
   Dat zal mij een zorg zijn, mijn gezondheid is al niet best en daarbij ik ben ook nog eens ruim 20 jaar ouder. Er is veel te laat ingegrepen en voldoet nog steeds niet, je grote vriend @Fons je weet wel Baudet heeft weken geleden al een motie ingediend om zo snel mogelijk over het virus te gaan praten, die motie is met een noodgang opgeslagen in het grijze archief (lees prullenbak).
   Gisteren speciale TV uitzending met Rutte, vanaf nu schudden we geen handen meer en nog meer van die kletspraat, aan het eind van het gesprek geeft hij de man naast hem een hand.
   Mensen die met een PC werken ga thuis werken, de rest b.v kinderen mogen/moeten naar school het valt me nog mee dat hij het advies aan de kinderen niet meegeeft ga bij oma en opa op visite.
   Rutte neem een voorbeeld aan Israël die pakken het corona virus beter aan dan de rest van de EU waaronder Nederland.

  5. Die heeft het al 8 jaar. Daarom is het ook zo’n grote rotzooi in dit land en vergeet hij alles. De vereniging van dementen

  6. Beste Fons,
   Opnieuw constateer ik na enige tijd niet in Frontbencher gelezen te
   hebben dat jij met jouw artikelen deze site compleet van enig nivo
   ontdoet. Wat een walgelijk artikel. In de eerste plaats zijn de over-
   ledenen alle vier hoogbejaard geweest; maar erger, wat moet Mark
   Rutte van zo’n bespiegeling door jou denken. Wat er in Nederland zal
   moeten gebeuren?? Hoe haal je het in je hoofd, bah!! Ik ben geen fan
   van Mark, dat weet je; maar als Mark komt te overlijden is dat een heel
   grote slag voor de mensen in zijn privéleven. Over zijn opvolger dan in
   de politiek te gaan speculeren vind ik op zijn minst gezegd onsmakelijk.
   Ik raad Mark dan ook aan deze site niet te bezoeken; en misschien is
   het voor mij ook best beter er weer mee te stoppen. Riooljournalistiek!!
   Bert.

  7. Rutte is een jonge vijftiger. Waarschijnlijk gaat het hem net als het Friese Echtpaar! Ook in de vijftig, in Gorredijk, zojuist bevestigd dat zij het ook hadden, hun zoon (17) waarschijnlijk ‘nog’ niet. Het Friese echtpaar was al bijna weer beter toen ze de Corona positief uitslag kregen!
   De echtgenoot had contact gehad met de man uit Brabant. Dus Rutte zal ook wel niet dood gaan aan Corona. Hij kan dus gewoon Rutte IV leiden. Klaas Dijkhoff heeft waarschijnlijk wel Corona, hij is immers een Brabander maar slechts ‘verkouden ‘. Dus ook hij zal het wel overleven.

  8. Wat een lekker subjectief stukje weer. En wat opvalt, deze keer niet eens om FvD of PVV af te kraken; iets geleerd Fons?
   Ik kom ook uit Brabant en ga gewoon mijn boodschappen doen en naar buiten om te wandelen en fietsen. Ik mijd binnen waar veel mensen zijn; en dat doen de meeste mensen. Wij gebruiken onze hersens en doen niet aan Haags paniekvoetbal.

   • Elise. Rutte heeft ons het afgelopen weekend achter de voordeur geplakt met als een argument indammen van het virus. N.m.m. is het virus als een speer aan het rondgaan. Alle “Carnaval vierders” hun incubatietijd is voorbij en ziedaar in Brabant heeft het virus toegeslagen en het resultaat daarover is gelezen! Nagenoeg geen reactie van Bruins hierover.geen uitslag waar het vandaan komt, wie het virus bij zich draagt, geen reactie naar de mensen die zich goed hebben gedragen (ouderen die heel raadzaam alles hebben uitgevoerd en nog achter de voordeur zitten te wachten op uitslagen) robotachtige uitspraken van Minister Bruins van niemand aanraken door handen te wisselen) resultaat 2 doden extra bij de 2 waarvan bekend was t/m vorig weekend. Wel nog een discriminerende mededeling van een persoon rechtstreeks uit de vergadering RIVM, dat als er geen patiënten
    opgenomen kunnen worden jongeren voor ouderen gaan voor verzorging etc. Dat doet pas pijn!!Oudere hebben dezelfde rechten als jongeren, als iedereen! foute uitspraak van persoon uit vergadering van RIVM! Oplossingen willen we zien!! b.v. medicatie hiervoor!

  Comments are closed.