Wat gaat Groep Otten doen in Brussel?

  1
  619

  Leestijd: 2 minuten.

  Een van drie zetels die Nederland er dankzij de Brexit bijkrijgt in het Europees Parlement gaat naar Dorien Rookmaker (Groep Otten). Geen verrassing, het zat er al weken aan te komen. Alleen Thierry Baudet had ervoor kunnen zorgen dat die extra plek aan het FvD zou toevallen. Hij was immers met voorkeurstemmen gekozen in het Europarlement. Maar dan had hij wel zelf naar Brussel moeten gaan, en daar viel uiteraard niet aan te denken. Nederlandse politieke leiders horen in eigen land thuis, niet buiten de grenzen.

  Bovendien zou Baudet door een Tweede Kamerzetel te ontruimen de Groep Otten (GO) in de kaart hebben gespeeld. Zijn eerste opvolger in de Kamer is immers Susan Teunissen, die recentelijk naar GO is overgestapt. En daarna komt Henk Otten zelf. Daar moet je als FvD-baas toch niet aan denken!

  Dan maar Rookmaker naar het Europarlement dus. Een interessante vraag die zich nu voordoet is: bij welke Europese partij zal zij zich aansluiten? In het EP (705 afgevaardigden) kan iemand in zijn eentje niet functioneren. Deelname aan een grotere fractie is noodzakelijk. Maar de keuze uit de politieke samenwerkingsverbanden is niet makkelijk. Zeker niet als je zelf niet precies weet wat je wilt met de EU.

  Otten liet eerder doorschemeren dat GO zich zal opstellen als een soort rechtervleugel van de VVD. Dan ligt de liberale fractie Renew Europe voor de hand, want daarvan maakt de VVD deel uit. Maar niet alleen de VVD, ook D66. En ook de Belg Guy Verhofstadt, zo ongeveer het meest pro-Europese EP-lid dat bestaat.

  Dat gaat Henk Otten te ver. Renew Europe wordt het niet, heeft hij al laten weten. Maar wat dan? Een besluit is nog niet genomen, maar volgens BNR Nieuwsradio zou Otten hebben gezegd: “De Europese Volkspartij is een optie.”

  De Europese Volkspartij (EVP)? Dat is het verbond van christendemocratische partijen binnen de unie, zoals het CDA. Daartoe behoort Donald Tusk, de ex-president van EU. En Jean-Claude Juncker, de gewezen voorzitter van de Europese Commissie. De EVP is misschien nog net niet zo pro-Europees als Renew Europe, maar het scheelt nauwelijks.

  En tot deze club wil Otten Rookmaker laten toetreden? Hij heeft zich blijkbaar wel erg ver verwijderd van zijn voormalige boezemvriend Baudet, die de EU onmiddellijk vaarwel wil zeggen. En ook van zijn eigen, nog niet zo lang geleden naar voren gebrachte standpunt. Dat luidde namelijk dat de Europese Unie moet worden omgevormd naar ‘een EEG-model’. Een terugkeer dus naar vroeger, toen de Europese samenwerking zich vrijwel alleen tot de economie beperkte.

  Met voorstellen in die richting hoeft GO bij de EVP echt niet aan te komen. Het zou vloeken in de kerk zijn. Erger nog.

  1 REACTIE

  1. Hij (H.Otten)heeft zich blijkbaar wel erg ver verwijderd van zijn voormalige boezemvriend Baudet, die de EU onmiddellijk vaarwel wil zeggen. En ook van zijn eigen, nog niet zo lang geleden naar voren gebrachte standpunt

   Mooi voorbeld dus:
   Hoe de drijfveer in de persoonlijke vete’s en het belang en succes van het eigen Imago door alle betrokkenen! hier dus belangrijker word gesteld, dan de eerdere standpunten en uitgangspositie’s van deze politicie!
   Zoals de wind waait, waait mijn jasje.
   Het gaat alleen maar om het eigen gewin en de poen. En daar trekken we dan voor de camoiuflage ‘n leuk colbertje overheen.
   Lijkt het toch allemaal nog ambtelijk en hoogstaand politiek bedrijvend.

  Comments are closed.