Wat krijgen we nu, Klaas, zakken vullen?

  9
  1126

  Leestijd: 4 minuten.

  Nee, corrupt is Klaas Dijkhoff niet. En hypocriet evenmin. Maar dat is wel het beste wat we kunnen zeggen over het innen van wachtgeld door de VVD-kroonprins. Juridisch vast volledig in orde. En volledig van de pot gerukt.

  Zou er iets mis zijn met  het morele kompas van de VVD-fractieleider in de Tweede Kamer? 37 mille per jaar extra opstrijken. Boven een salaris van 115.000 euro plus toeslagen plus onkostenvergoedingen. Je kunt in zo ‘n situatie twee dingen doen. Deemoedig het hoofd buigen, mea culpa mompelen en hopen dat de zaak ooit overwaait. Of je kunt de vlucht naar voren kiezen. Niet alleen doen of je neus bloedt maar er schaamteloos op wijzen dat je ‘gewoon’ recht op dat geld hebt. Het is ‘uitgesteld loon’, zei Klaas. Net als pensioen. En daar doet hij ook geen afstand van.

  Terwijl de belastingdienst in opspraak is omdat ze ten onrechte de jacht had geopend op mensen die te veel aan toeslagen zouden hebben ontvangen, gaat de VVD-voorman op zijn ponteneur staan. We hoeven hier niet de moraaltheoloog uit te hangen, maar gaat er dan geen belletje rinkelen? Tegenprestaties verlangen van bijstandtrekkers en zelf de bankrekening spekken? Proefballonnetjes oplaten over strafkortingen en zelf als de normaalste zaak dat wachtgeld incasseren? Voor een partij die bij het minste en geringste de belastingbetaler aanroept, is dat zacht gezegd nogal kras. En dan maar klagen dat het vertrouwen van de burger in de politiek afneemt.

  Politiek is ook de praktische uitvoering van de moraal. We hoeven niet Roomser te zijn dan de paus, – die konden er vroeger trouwens ook wat van -,  en voor politici veel strengere normen aan te leggen dan voor ander stervelingen, maar toch… Een politiek leider heeft nu eenmaal een extra verantwoordelijkheid en ja, een voorbeeldfunctie. Als hij daarmee gaat sjoemelen of het niet zo serieus neemt ondermijnt hij het vertrouwen van de burger. Probeer nu maar eens uit te leggen dat Klaas Dijkhoff geen zakkenvuller is.

  En natuurlijk, Dijkhoff staat niet alleen. Isabelle Diks van GroenLinks om maar iemand van de andere kant van het spectrum te noemen, meende ook recht te hebben op 7 mille extra per jaar. Omdat ze nu als Kamerlid minder krijgt dan als wethouder van Leeuwarden. De partijleiding riep haar tot de orde en ze heeft het geld teruggestort maar van harte ging het niet. Ze had moeite te korten op haar bestedingspatroon. Maar Diks is een backbencher, geen leider en staat bij de komende verkiezingen waarschijnlijk op een onverkiesbare plaats. Als ze al een plaats krijgt.

  Daar staat tegenover dat de ex-bewindslieden van de PvdA, Lodewijk Asscher en Lilianne Ploumen, wel hun fatsoen wisten te bewaren. Het is eigenlijk van de gekke dat dit apart vermeld moet worden. Alsof het niet de gewoonste zaak van de wereld zou moeten zijn.

  Maar afgezien van het morele aspect vraag je je af hoe het met de veelgeroemde politieke antenne van Dijkhoff zit. Hij had moeten weten dat dit uitkomt. En dat hij Geert Wilders (PVV) en Baudet (FvD) in de kaart speelt. De populisten zullen hun geluk niet op kunnen. Niet dat ze zelf brandschoon zijn, maar zij zitten niet in de regering en kunnen de volkstoorn naar believen aanwakkeren.

  Eén van de taken van een VVD-leider in is het afdekken van de rechterflank. Partijen als de PVV en Forum mogen niet zo groot worden dat ze de politieke agenda gaan beheersen. Dat is al moeilijk genoeg als je de belangrijkste regeringspartij bent en moet letten op, groot woord, het landsbelang.  Maar dan weet je dat je in elk geval één ding nooit moet doen: de kiezers het idee geven dat de populisten gelijk hebben. Dat hun karikatuur van de gevestigde partijen als beschermers van het eigenbelang en hun toonaangevende politici als ladenlichters klopt.

  Zo ‘n affaire komt altijd op een ongelegen moment. De liberalen zitten momenteel in de hoek waar de klappen vallen. Veel van hun kiezers kunnen geen begrip opbrengen voor de kennelijke onmacht bij de aanpak van de stikstofproblemen. Niet meer vroemen willen ze nog wel op de koop toe nemen, maar niet dat het land ‘op slot gaat’.  De onvrede neemt toe, het kabinet zou te links zijn en zie: zeven zetels minder in de peiling van EénVandaag. Dat zijn dagkoersen, akkoord, en ongetwijfeld verdisconteerd maar het was vast wel schrikken. En dat was nog voor de affaire-Dijkhoff.

  Hoe moet het nu verder met de kroonprins? Alsnog het boetekleed aantrekken? Dat is geen sterk nummer en bovendien te laat. Aftreden? Dat is wel erg heftig en vermoedelijk te heftig voor de VVD. De liberalen moeten hopen op het korte geheugen van de kiezer. De Tweede Kamerverkiezingen zijn pas in maart 2021. Lijsttrekker en dus grote blikvanger wordt Dijkhoff naar alle waarschijnlijkheid toch niet. Dat speelt pas als Mark Rutte na Rutte IV of V opstapt. En dan zien we wel weer.

  De VVD heeft na alle voorgaande schandalen en schandaaltjes een heuse integriteitscommissie opgetuigd. Compleet met helpdesk. Misschien is het geen gek idee om Klaas Dijkhoff daar eens langs te sturen.

  9 REACTIES

  1. MARTIN STELINGA: ‘t gaat hier [dacht ik] over VVD-voormannen en plotseling duikt KLAVER dan in je bijdrage op. Waarom? Omdat hij ook lid van de VVD is? Nee toch? Je schrijft “Over Klaver maar helemaal niet gesproken”. Waarom niet? Omdat hij geen lid van de VVD is? Zo zijn er zeer velen te noemen waarover niet wordt gesproken, omdat ze geen VVD-lid zijn. Waarom noem je die niet ook?

  2. Wij gaan de F16 en andere gevechtsvliegtuigen uitrusten, in oorlogstijd met kokos noten, kunnen de Nederlanders nog een keer lachen, met al die ellende die iedere dag op T>V> verschijnen en er vallen geen doden.

  3. Als je als werknemer met een ministerssalaris rond (€150.000) werkeloos wordt, krijg je gedurende een korte periode ongeveer € 40.000 WW-uitkering. Die uitkering stopt natuurlijk als je een nieuwe baan krijgt. De ambtenaren zullen het voor zichzelf wel beter geregeld hebben, maar Dijkhoff’s gedrag is wel een klap in het gezicht van gewone werknemers die dank zij de politiek zo’n terugval in inkomen moeten accepteren. Wat een proleet!

  4. Want wat verwacht je nou Hoe vaak zijn er niet VVD betrokken bij waar hun recht op hebben En hij wil burgemeester worden van Eindhoven Hij geeft gewoon aan dat deze burgemeester niet goed is Dat hij daar de geschikte man voor is En als dat lukt hij meteen daar ook wacht geld zal aan vragen want dan verdiend hij veel minder en dat moet dan aan gevuld worden Nou wat moet je met zo een man doen zijn zakken laten vullen.En dat hij op komt voor de mensen laat mij maar niet lachen hij is alleen zijn giro aan het spekken ten koste van ieder een

  5. Dijkhoff, maakt impliciet duidelijk dat politici in zijn ogen geen gewone mensen zijn, vandaar. Hebben wij gewone mensen wel door wat voor verantwoordelijkheden politici hebben tegen een hongerloontje? En niet te vergeten van politici wordt een integriteit verwacht waar gewone mensen nu eenmaal niet aan kunnen voldoen. En daarom heeft de politiek besloten dat er goede wachtgeldregelingen zijn die volkomen integer zijn en natuurlijk juridisch water dicht. De suggestie dat ‘onze’ Klaas naar welke integriteitscommissie ook te sturen maakt mij totaal verbijsterd, ontzet, ontroostbaar. Ik stem voortaan op GroteSterkeleider van de partij Wilders, wat een integriteit straalt die man uit. Hij zal nooit bij iemand in de brievenbus plassen, ik noem zo maar een voorbeeld. Is het geen idee om de partij Wilders en de VVD samen te voegen en dat onder leiding van GroteSterkeLeider die tevens voorzitter is van de integriteitscommissie?

  6. Waarom luisteren mensen zo slecht als zij bezeten zijn voor een persoon Klaas Dijkhoff Ik schrijf nu al twee jaar hetzelfde EEn glibberige gladjanus, mooie praatjes maar de leugen zit opgesloten op zijn gezicht. Niet te vertrouwen, 10 jaar geleden gaf ik dezelfde boodschap door over Rutte. Over Klaver maar helemaal niet gesproken, En Harry Potter dan die zien wij te weinig. Een kijkje in de spiegel zou deze heren goed doen.

  7. “Ja maar met die 37 mille per jaar erbij zit ik nog ruim onder de Balkenende norm!! En ik heb net een kleine, ik heb er recht op….en heb het ook gewoon nodig!!”
   “Ja dat de belasting al dat geld terug haalt bij de burgers, ja moet je niet frauderen….Dat er al acht jaar gezinnen zitten te creperen dankzij de overheid, dat er huwelijken kapot gemaakt zijn dat er sommige met zelfmoord gedachten hebben rondgelopen en er zijn er ook die er hun verdere leven een trauma van overgehouden hebben, ja en???”
   Net als dat jongetje van 12, wat hier geboren was, dat terug moest naar Irak, “ja maar als ik terug moet wordt ik vermoord”………….”Ja en????”
   Nee er is niks mis met het morele kompas van de VVD……….

  8. VVD is zo corrupt en criminele organisatie als wat ze luisteren niet naar het Nederlandse volk
   deze nep president moet weg stem Rutte 3 weg hij maakt Nederland naar de kloten het word er niet beter op niet voor niks dat VVD geen 100 jaar in de regering zat als kabinet nu Rutte 10 jaar president is licht hij de boel op deze grote nep minister president grootste leugenaar ooit en maar zeggen Nederland word beter bedrog bedriegt het Nederlandse volk stem Rutte 3 weg want Nederland verdiend beter met een eerlijk minister president en een beter kabinet Mensen word echt eens wakker anders blijf je in de ellende zitten het word er niks beters op

  9. Een hardwerkend mens heeft geen nagel meer om te krabben . Iedereen moet staken om er een paar procent erbij te krijgen en dat krijgen ze niet en deze heren graaien maar wat ze graaien kunnen. Smerige corrupte regering. Waarom moet deze graaiers wachtgeld???? Ieder hardwerkende Nederlander die ontslag krijgt moet naar de UWV en deze lui graaien dubbele lonen bij elkaar. Als ze het nu ook nog verdienden maar overal waar de overheid bij betrokken is het een grote rotzooi. SCHANDE.

  Comments are closed.