Wat krijgt de boer?

  2
  762

  Leestijd: 2 minuten.

  Het kan geen toeval zijn. In de week dat de Tweede Kamer de begroting behandelt van landbouwminister Carola Schouten, komt de organisatie van boeren en tuinders, LTO, met een campagne. En zo vernemen we op twitter via #watkrijgtdeboer dat veeboeren, akkerbouwers en tuinders slechts een fractie krijgen van wat de consument aan de kassa in de supermarkt afrekent.

  Een voorbeeld: een literpak halfvolle melk kost, op grond van cijfers van het CBS, gemiddeld 90 cent. De boer ontvangt voor een liter melk, op basis van cijfers van het Landbouw Economisch Instituut, slechts 33 cent. Voor een doos scharreleieren betalen we 2,24 euro, terwijl de boer slechts een euro krijgt. En zo gaat LTO door met andere producten.

  Consumenten kijken hier raar van op. De prijzenoorlog van de supermarkten ligt nog vers in het geheugen, dus men zou verwachten dat de marges op de producten die we elke dag nodig hebben krap zijn. De organisatie van de supermarkten, CBL, was er dan ook als de kippen bij om een tegengeluid te laten horen. De supermarkten wijzen op de kosten die in de keten van boer tot consument worden gemaakt, zonder overigens aan te geven hoeveel ze daadwerkelijk op de landbouwproducten verdienen. Bovendien is het inkomen van de boer slechts voor een klein deel afhankelijk van de Nederlandse consument.

  Zo produceren de Nederlandse boeren per jaar 14,5 miljard kilo melk. Dat is veel meer dan 17 miljoen Nederlanders door hun keel kunnen krijgen. Slechts 30 procent komt als zuivelproduct bij de consument in ons land terecht. Veel zuivel wordt verwerkt, vooral tot kaas, en vindt zijn weg naar het buitenland. Niet de Nederlander, maar de wereldmarkt met sterk schommelende melkprijzen, bepaalt het inkomen van de Nederlandse melkveehouder.

  En zo krijgen we als Nederlanders ook niet de tien miljard eieren te verstouwen die hier op de markt komen. Daarvan komt slechts 19 procent terecht als scharrelei bij de kassa van de supermarkten. Het merendeel van de eieren wordt, al dan niet verwerkt in tal van producten van mayonaise tot cake, uitgevoerd.

  Ook van de Nederlandse appels, tomaten en uien komt slechts een fractie terecht op het bordje van de Nederlanders. Nederland is een agrarische supermacht die veel voedsel exporteert. Ontwikkelingen op internationale markten zijn bepalend voor het inkomen van de boer.

  Daarmee is niet bewezen dat de Nederlandse boeren een eerlijke prijs krijgen van de supermarkten. En wie gunt de hardwerkende Nederlandse boer nou niet een hogere prijs? Daar is niets mis mee, zolang we maar niet denken dat dit de oplossing is van de problemen van de intensieve landbouw in ons land. Grootschalige landbouw en veeteelt leggen een zware druk op het milieu. Als de boeren daar echt iets aan gaan doen, en wij als consumenten daarvoor de prijs gaan betalen, komt een oplossing voor de problemen van ons land echt in zicht.

  2 REACTIES

  1. Zou het niet beter zijn dat de boeren meer variatie aanbrengen in hun productie aanbod.
   Het is niet wijs je op één soort product te richten. Hoe grootschaliger hoe gevaarlijker, kijk maar naar Cuba (Tabak) of naar Rusland (Graan) of China (Rijst). Als het mis gaat lijdt het volk honger en gaan te veel boeren Failliet.
   Misschien is de zelfvoorzieningseconomie zoals in Noorwegen en Zwitserland de beste oplossing.
   Niet voor niks zijn Zwitserland en Noorwegen de rijkste landen van Europa en zelfs één van de rijkste landen van de wereld. En bovendien landen waar de mensen het gezondst zijn en de levensverwachting tot de top 5 hoogste van de wereld behoren.

  2. Als wij, de consumenten, een prijs voor onze producten zouden moeten betalen waarbij geen mensen economisch uitgebuit zouden worden, dieren mishandeld en het milieu aangevallen zouden we wereldwijd een economische crisis hebben die we nooit te boven zouden komen. Dankzij mensen economisch uitbuiten, dieren mishandelen en het milieu aanvallen kunnen we de kosten drukken en onze handen in onschuld wassen door naar de ander te wijzen.

  Comments are closed.