Wat willen de linkse drie?

  6
  708

  Leestijd: 3 minuten.

  PvdA, GroenLinks en SP willen dat het kabinet 2,4 miljard euro meer investeert in betaalbare huizen, onderwijs, zorg en klimaat. Dat geld moet er komen door een verlaging van de winstbelasting voor bedrijven te schrappen. Gebeurt dat niet, dan zullen de drie linkse partijen eind dit jaar tegen het Belastingplan stemmen, kondigden ze gisteravond aan. Ook in de Eerste Kamer, waar het kabinet niet kan regeren zonder oppositiesteun.

  Op deze manier wil het trio een einde maken aan tien jaar ‘afbraakbeleid’ van premier Mark Rutte. Rutte regeerde overigens bijna de helft van die periode met de PvdA, maar we zullen niet op alle slakken zout leggen.

  Het gezamenlijke optreden van de partijleiders Lodewijk Asscher (PvdA), Jesse Klaver (GroenLinks) en Lilian Marijnissen (SP) was bijzonder. Zo vaak komt het niet voor dat deze drie eendrachtig het podium betreden. Je zou zelfs kunnen vermoeden dat een  samengaan ophanden is, maar daarvan is volgens Marijnissen geen sprake. Er zijn ‘geen fusieplannen’, onderstreepte ze.

  Dat zou dan ook heel opmerkelijk zijn, want tussen de linkse partijen bestaan, naast overeenstemming op een aantal beleidsonderdelen, ook forse verschillen. Niet zozeer tussen PvdA en GroenLinks, die het inhoudelijk vrijwel overal over eens zijn. Zij zouden eigenlijk best kunnen fuseren, ook al willen ze voorlopig niet. Maar er gaapt op een aantal belangrijke punten wel een enorme kloof tussen PvdA en GroenLinks enerzijds, en de SP anderzijds.

  Neem de Europese samenwerking. PvdA en GroenLinks zijn ronduit voor de EU en willen van geen Nexit weten. De SP is veel gereserveerder. Dat bleek bijvoorbeeld in de aanloop naar de verkiezing van het Europees Parlement vorig jaar. De tomaatrode socialisten voerden toen een campagne die je niet anders dan behoorlijk eurokritisch kunt noemen. Ze was vooral gericht tegen de PvdA. In een SP-spotje werd de lijsttrekker van die partij, eurocommissaris Frans Timmermans, neergezet als een meedogenloze eurofiel, erop uit om de nationale lidstaten op te slokken. Helpen deed het ‘Hans Brusselmans’-filmpje niet, integendeel. De PvdA won dik de verkiezingen, terwijl de SP al haar zetels kwijtraakte. Maar mij hebben nog geen signalen bereikt dat de partij van Marijnissen tegenwoordig heel anders denkt over ‘Brussel’.

  Nog een terrein waarop GroenLinks en PvdA opvattingen hebben die sterk afwijken van die van de SP is dat van de pensioenen. De eerste twee partijen steunen tot dusver het bestaande beleid van strenge spelregels en een lage rekenrente. Ze hebben af en toe wel aanmerkingen, maar ze staan achter het pensioenakkoord dat kabinet en sociale partners vorig jaar sloten. De SP-standpunten lijken daarentegen sprekend op die van PVV en 50PLUS. Er is genoeg in kas, de pensioenfondsen maken mooie rendementen, dus omhoog die rekenrente.

  Ook strategisch zitten de drie partijen niet op één lijn. De PvdA, die sinds haar oprichting al van meer dan tien kabinetten deel uitmaakte, is een bestuurderspartij, gewend om compromissen te sluiten. GroenLinks is al minder geneigd om water bij de wijn te doen, al komt dat af en toe voor. Deze partij zat nog in geen enkel kabinet, maar deed wel een paar pogingen om op het pluche te belanden. De SP daarentegen heeft landelijk nog nooit geregeerd en zal dat vooralsnog ook niet doen. Van wheelen en dealen moet zij niets weten. Ook boycot ze op het Binnenhof de VVD, nog steeds de grootste partij. Dan zeg je in feite ‘nee’ tegen regeren.

  Mochten PvdA, GroenLinks en SP hun dreigement waarmaken en het belastingplan van het kabinet afwijzen, dan is de kans groot dat dit een aantal maanden vroeger stopt dan gepland. Ook de verkiezingen zullen dan wat eerder plaatsvinden.

  Klaver moet dan wel nog afstand nemen van eerdere uitspraken dat zijn partij alle begrotingsvoorstellen van het kabinet aan een meerderheid zou helpen in de senaat. Maar dat hoeft geen echt probleem te zijn. Zoals iedereen weet staat het denken in politiek Den Haag nooit stil en is er altijd sprake van voortschrijdend inzicht.

  Wat wel een probleem wordt is de situatie ná de verkiezingen. Het is vrijwel onvermijdelijk dat de vier coalitiepartijen en PvdA en GroenLinks elkaar dan weer tegenkomen aan de onderhandelingstafel. Wie gaat er dan zitten inbinden? Het zou wel eens een heel lange en moeizame kabinetsformatie kunnen worden. Nog veel langer en moeizamer dan de vorige.

  6 REACTIES

  1. Heb lang sociaaleconomisch SP gestemd maar blijf links moeilijk vinden als keuze omdat de PvdA in Rutte II kabinet de sociaaldemocratische roots verraadde en Roemer de PVV uitsloot. Dat de PvdA nu (eindelijk) haar fouten inziet doet me goed. (Zie link).
   GroenLinks echter vind ik onverteerbaar door iedereen die ‘vlucht’ – al is het om economische redenen (gelukzoekers) – binnen te halen. We zijn al overbevolkt, hebben een huizentekort en het is de massaliteit van menselijke aanwezigheid die klimaatproblemen veroorzaakt. GroenLinks verergert JUIST dat…
   En dan die ‘diversiteits’ politiek. Straatnamen veranderen, Zwarte Piet weg etc. Ik wordt er persoonlijk niet goed van… ? Vind het dwangmatige culturele ‘omvolkings’ neigingen. De SP die gaat daarmee geheid samenwerken. 50Plus is dan mijn antwoord. Waar sociaal links en cultureel rechts samensmelten. Asielquota wenst – da’s reëel in een land vol woningnood. En gewoon ook: trots zijn op je eigen roots. Die van ‘ouderwetse’ Nederlanders. Da’s een stukje ‘diversiteit’ die ook beschermd mag worden. ?? https://nos.nl/nieuwsuur/artikel/2326087-pvda-ers-balen-van-verkeerde-keuzes-in-rutte-ii-we-zijn-te-wild-geweest.html

  2. “De linkse Drie”.

   Laten we stoppen met links – rechts! Kapitalisme en Socialisme is een beetje duidelijk; de eerste wil meer aan de vrije markt overlaten, de tweede aan de ‘overheid’; de overheid die zorgt dat ook de laagstbetaalden voldoende inkomen hebben. Maar daar houdt het volledig op.

   Met alle andere kwesties hebben kapitalisme en socialisme geen idee.

   Links / rechts. Er zijn meerdere dimensies dan x en y!

  3. Wonderbaarlijk dat het Nederlandse gewone volk nog steeds accepteert, dat vluchtelingen het beter hebben dan hun. Dit zet toch kwaad bloed zou je denken, maar ze komen niet echt in opstand en blijven weigeren naar de stembus te komen. Dan kan ook een sociale coalitie niets doen om Rutte te stoppen, en blijft het zoals het is. Rutte IV vanaf 2021 die gewoon verder gaat met hun afbraakbeleid. En nu er zeker een economische crisis aan zit te komen door het onuitroeibare corona virus, zal Rutte nog veel meer en sneller afbreken, zodat Nederland net als de V.S. zal worden. Alleen de meer welgestelden kunnen de ziektekosten e.d.betalen en rond komen van hun steeds rianter inkomen. Het gewone volk wordt net zo arm als de gewone Rus of Amerikaan, of de gewone Ier in de jaren 50 t/m 70! Ze hebben het nakijken en zullen vroeger overlijden.

   • “Het gewone volk wordt net zo arm als de gewone Rus of Amerikaan, of de gewone Ier in de jaren 50 t/m 70! Ze hebben het nakijken en zullen vroeger overlijden.”

    Met het zorgen voor je eigen landgenoten scoor je als politicus niet in het buitenland qua “menslievendheid”. Het opvangen van asielzoekers is waar je indruk mee maakt. Heeft Baudet dus toch gelijk.

  4. PVDA, Groen Links en SP samen willen zorgen voor de zorg onderwijs enz?
   Grappig, misschien eerst zorgen dat flink wat geld dat in Amsterdam naar de uitgeprocedeerde asielzoekers cadeau gedaan wordt aan leuke vrije tijds bestedingen aan onderwijs e.d. besteden. Ook die 70 miljoen die eindeloos procederen “ook gratis” toe krijgt omdat landen ze niet terug willen nemen of omdat ze iedere keer weer wat nieuws bedenken. Zij vinden dat vervelend? Welnee, gratis eten en drinken, toegestaan woning kraken. Allemaal door een linkse regering in Amsterdam. Mijn mond valt open door deze blinde vlek. Er zijn ook meer voedselbanken gekomen, Hoe zo een rijk en gelukkig land? Ja, voor degene die hier niet horen

  5. Laten we even normaal doen, zeg. Een gezamenlijke boodschap van de Linkse Drie en daar stonden ze: Jolande, Job en Emile. Het was 2011, als ik het me goed herinner volgde al vrij snel een doodse stilte. Maar nu richting tien jaar later gaan ze er alle drie hard en stevig in: weg met het huidige afbraakbeleid. Zij straalden en vonden zichzelf geweldig zo’n dappere taal uit te slaan:Lilian, Lodewijk en Jesse. Mark wendde zich tot het orakel van Delphi, GroteSterkeLeider stuurde troepen naar de Belgische en Duitse grens om corona slachtoffers terug te jagen. Thierry poseerde bij het zwembad en vroeg zichzelf af: ben ik de mooiste man van het land? De drie christelijke partijen gingen over tot nog meer gebed en Bijbelstudie. Gezelligheid in politiek Den Haag kent geen grenzen.

  Comments are closed.