We hebben hem!

  1
  300

  Leestijd: 1 minuten.

  Even dreigde het nog mis te gaan: op de usb-stick die minister Hoekstra van Financiën gisteren naar het parlement wilde sturen, stond in eerste instantie de verkeerde versie van de miljoenennota 2019. De Kamerleden ontvingen de stick daarom niet halverwege de middag, zoals de bedoeling was. Eerst diende de fout hersteld te worden. Maar toen dat aan het begin van de avond was gelukt, gingen de ultrageheime begrotingsstukken alsnog naar het Binnenhof. Nog geen half uur later viel de inhoud ervan in een groot aantal media te lezen.

  RTL Nieuws en De Telegraaf waren het eerst. De kop boven het bericht op de site van die krant was veelzeggend: “De Telegraaf heeft de miljoenennota 2019.” Blijkbaar was niet het belangrijkste nieuws wat er in de miljoenennota stond, maar het feit dat hij gelekt was. Het deed denken aan het “Wij hebben hem!” waarmee RTL Nieuws-reporter Frits Wester jaren geleden al met het buitgemaakte stuk zwaaide.

  Wie speelt toch steeds de begrotingsgegevens door aan de pers, zo vraagt de SP elk jaar aan de premier. En nooit komt er van Mark Rutte iets anders dan een vaag antwoord. “Het schip van staat lekt meestal van de bovenkant,” zei hij gisteren, daarmee suggererend dat vooral politici de schuldigen zijn. Is dat zo?

  Prinsjesdag is een ritueel en het jaarlijkse lekfestijn is ook een ritueel. De SP snapt dat laatste niet, of doet alsof. Een andere oppositiepartij houdt zich bij deze gelegenheid aanzienlijk rustiger, namelijk de PvdA. Die heeft – in tegenstelling tot de SP – in het verleden deel uitgemaakt van diverse kabinetten, onder meer het vorige. Ze weet dus heel goed dat iedereen die over inside informatie beschikt in politiek Den Haag lekt, zeker niet alleen de politici. Al is er de afgelopen jaren maar één keer echt iemand op heterdaad betrapt bij het verspreiden van het Prinsjesdagnieuws, en dat was wel een politicus. In 2009 werd ontdekt dat PvdA-Kamerlid Paul Tang de bron was van de traditionele RTL-scoop van dat jaar. Tang, destijds de financieel woordvoerder van de fractie, verdween voor straf uit de Tweede Kamer. Sinds 2014 zit hij zich in het Europees Parlement te verbijten.

  1 REACTIE

  1. Het is natuurlijk een groot verschil of je lekt in landsbelang, of juist tegen het landsbelang. Wat boeiend is dat nooit, bijvoorbeeld op de eerste, of tweede dinsdag van september de Majesteit een VerantwoordingAfleggende Troonrede houdt, waarin duidelijk wordt aangegeven wat er concreet bewaarheid is van die mooie woorden uit de laatste Troonrede, bijvoorbeeld 2017. Dit zal nooit gebeuren want als politici ergens een hekel aan hebben is het verantwoording afleggen. Het is juist de kunst om het gewone,eenvoudige, simpele volk van alles wijs te maken in verkiezingstijd zodat zij verantwoord op de juiste partij kunnen stemmen.

  Comments are closed.