We kunnen ook de Tweede Kamer afschaffen

  0
  109

  Leestijd: 2 minuten.

  Goed nieuws. Als straks het Binnenhof op de schop gaat, zullen de gevolgen voor de Eerste Kamer beperkt blijven. Zij hoeft niet 5,5 jaar naar elders te verhuizen, maar korter. Hoeveel korter valt nog te bezien, maar minister Stef Blok (Rijksdienst), die bij de Binnenhofverbouwing de regie heeft, gaat zich “maximaal inspannen” om de senatoren zo snel mogelijk te laten terugkeren naar hun vertrouwde plekje bij de Hofvijver.

  De voorgeschiedenis is bekend. Het Binnenhof staat zo’n beetje op instorten en moet dringend gerenoveerd worden. De werkzaamheden gaan 5,5 jaar duren en kosten een kleine half miljard euro. Zodra de opknapbeurt begint moet ons parlement naar elders verkassen.

  De Tweede Kamer sputterde een beetje tegen toen dit duidelijk werd, maar ging uiteindelijk niet dwarsliggen. Als het moet dan moet het maar, zo kan haar reactie worden samengevat.

  Maar de Eerste Kamer deed wel moeilijk. Senaatsvoorzitter Ankie Broekers-Knol vond het niet kunnen dat het Binnenhof zo lang op slot gaat. De Eerste Kamer moet volgens haar zo snel mogelijk terugkeren naar haar historische omgeving. Dat kan makkelijk, want de opknapbeurt van het senaatsgebouw is minder ingrijpend dan die van de rest van het Binnenhof, betoogde ze. Broekers-Knol liet doorschemeren dat de senatoren wel eens in verzet zouden kunnen komen als het kabinet niet doet wat ze willen.

  Blok is blijkbaar gezwicht voor deze druk. En zo krijgen we straks de merkwaardige situatie dat de Eerste Kamer weer in volle glorie op het Binnenhof kan vergaderen terwijl de Tweede Kamer nog in een noodvoorziening elders moet bivakkeren. Je zou bijna gaan denken dat de Eerste Kamer belangrijker is dan de Tweede.

  Politiek gezien bestond die indruk de afgelopen jaren trouwens toch al. De Tweede Kamer kon besluiten wat ze wilde, als de “bevriende oppositie” in de senaat niet meewerkte gingen de besluiten de prullenbak in. In de Eerste Kamer heeft dit kabinet immers geen meerderheid, en hoe het met het volgende kabinet gaat moeten we nog maar afwachten.

  Er komt – dat is althans de wens van het parlement – een staatscommissie die gaat onderzoeken of tegelijk met het Binnenhof ons parlementaire stelsel op de schop moet. Sommigen denken dat deze commissie zal adviseren tot afschaffing van de Eerste Kamer. Maar we kunnen natuurlijk ook de Tweede Kamer afschaffen. Die heeft toch niet veel meer in te brengen en ze wordt bovendien langdurig naar een B-locatie verbannen.

  fons

  Fons Kockelmans werkte jarenlang in Den Haag als parlementair verslaggever. Hij schreef onder meer het boek De Haagse Werkelijkheid. Vorig jaar verscheen zijn nieuwste boek ‘Van verzuiling tot versplintering. De Nederlandse politiek sinds de Nacht van Schmelzer’.

  Bekijk meer opinie op Achterkamertjes.nl

  Bekijk hier het volledige overzicht van alle peilingen

  Volg Frontbencher op twitter

  Like Frontbencher op Facebook