Week van de waarheid voor Statenverkiezingen

  1
  667

  Leestijd: 1 minuten.

  Welke politieke partijen doen op 20 maart mee aan de Provinciale Statenverkiezingen en in hoeveel provincies? Deze week komt daar duidelijkheid over. Morgen moeten de partijen hun kandidatenlijsten inleveren. Woensdag zal de Kiesraad ze publiceren. En vrijdag wordt duidelijk of de lijsten geldig zijn.

  Behalve een handjevol betrokkenen interesseert zich vrijwel niemand voor de samenstelling van het provinciebestuur. Maar toch hebben de komende verkiezingen een grote landelijke impact. De pas gekozen Statenleden bepalen namelijk op 27 mei hoe de nieuwe Eerste Kamer eruit gaat zien. En die beslist straks over het lot van Rutte III.

  Statenleden stemmen bij Eerste Kamerverkiezingen zo goed als altijd op een partijgenoot. Op 20 maart is dus al bekend welke partijen er in de senaat komen en met hoeveel zetels. De regeringscoalitie kan dan achter de schermen alvast de onderhandelingen openen met de oppositie. Helemaal zeker is de nieuwe samenstelling van de Eerste Kamer na de Statenverkiezingen overigens nog niet. In het verleden hebben Statenleden soms wel verkeerd gestemd, al dan niet per ongeluk.

  Bij het kiezen van de senaat telt niet elke stem van een Statenlid even zwaar. De ‘stemwaarde’ is afhankelijk van het inwonertal van zijn/haar provincie. Zo is de stemwaarde van een Statenlid uit bijvoorbeeld Zuid-Holland hoger dan die van een Statenlid uit Overijssel.

  Niet alle partijen nemen in elke provincie deel aan de Statenverkiezingen. De vorige keer, in 2015, waren de kleintjes, zoals SGP, Partij voor de Dieren en 50PLUS, afwezig in een aantal provincies waar ze kennelijk weinig van verwachtten. Als een partij niet in alle provincies meedoet, betekent dat uiteraard dat ze ook minder senatoren kan aanwijzen.

  Een nieuwigheidje is dat ook de inwoners van Caribisch Nederland indirect mogen meebeslissen over de senaat. Zij kiezen op 20 maart een kiescollege, dat straks samen met de Statenleden aan de Eerste Kamerverkiezingen deelneemt. Dit is mogelijk door een grondwetswijziging van 2017.

  1 REACTIE

  1. Het gaat om de Provinciale verkiezingen waar weinigen een woord aan vuil maken, ook niet vanuit de media en wordt het volk vervolgens opgeroepen te gaan stemmen omdat het heel erg belangrijke verkiezingen zijn. Namelijk het kiezen van provinciale kiesmannen die de volksvertegenwoordigers gaan kiezen voor de Eerste Kamer omdat het gewone, eenvoudige, simpele volk daar nu eenmaal niet toe in staat is. Maar, wij zijn niet te dom om wel verantwoord en deskundige op de juiste provinciale kiesman, of kiesvrouw te stemmen die dan vervolgens namens ons de juiste, gewenste volksvertegenwoordiger gaat aanwijzen. Het is een democratische poppenkast die met alle geweld gehandhaafd wordt om ons land, aldus de dames en heren politici, democratisch bestuurbaar te houden. Zodra gewone mensen rechtstreeks de leden van de Eerste Kamer gaan kiezen ontstaat er kennelijk een soort van rampjaar waar iedereen radeloos wordt, redeloos en onze democratie reddeloos ten onder zal gaan.

  Comments are closed.