Weer discussie rond burgemeester

  2
  559

  Leestijd: 2 minuten.

  De benoeming van oud-Kamerlid Ahmed Marcouch (PvdA) tot burgemeester van Arnhem roept het beeld op van de hoge heren in Den Haag die elkaar de baantjes toe schuiven, maar de werkelijkheid ziet er totaal anders uit. Dat schrijven Johan Remkes (VVD), commissaris van de koning in Noord-Holland, en Ank Bijleveld-Schouten, commissaris van de koning in Overijssel, in een stuk in de Volkskrant.

  Zij wijzen erop dat er vroeger sprake was van PvdA-, CDA- of VVD-gemeenten, maar in 2001 werden nieuwe benoemingsregels van kracht. Vandaag de dag kan iedereen solliciteren en praat een vertrouwenscommissie van de gemeenteraad met de kandidaten. Alleen de naam van de gekozen kandidaat, ofwel de nieuwe burgemeester, wordt bekendgemaakt. Daardoor blijft rond de procedure een geur van achterkamertjespolitiek hangen, zeker als het gaat om een politicus die in Den Haag is uitgerangeerd.

  Bij het zoeken naar een geschikte burgemeester wordt allereerst een door de gemeenteraad bekrachtigde profielschets opgesteld. Daarin wordt vaak ervaring in het openbaar bestuur genoemd als een pre. Niet verwonderlijk dus dat gemeenten dan ook uit kunnen komen bij een oud-Kamerlid als een geschikte kandidaat. Dat slechts weinig mensen in Arnhem op de PvdA stemmen, zou geen belemmering moeten zijn voor de benoeming van Marcouch. Van een burgemeester mag worden verwacht dat die boven de partijen staat.

  De huidige manier om een burgemeester te benoemen, komt dicht bij een door de gemeenteraad gekozen burgemeester. In ieder geval zijn Remkes en Bijleveld er kennelijk niet ontevreden over: “In de kern werkt het stelsel van de door de Kroon benoemde burgemeester dus alleszins bevredigend”.

  Daarmee was de kous niet af. In 2013 ondernam D66 Tweede Kamerlid Gerard Schouw opnieuw met een voorstel om de Kroon-benoeming uit de grondwet te halen. Toen stemden in de Tweede Kamer alleen SGP en ChristenUnie tegen. Schouw is inmiddels uit de Tweede Kamer, maar daar neemt het nieuwe Kamerlid Rob Jetten het stokje over. Er is opnieuw een meerderheid van twee derde nodig in de (nieuwe) Tweede Kamer en in de Eerste Kamer om de gekozen burgemeester mogelijk te maken en D66 houdt vast aan het voorstel.

  Remkes en Bijleveld lijken daar weinig behoefte aan te hebben. Zij stellen vast dat er geen noodzaak is voor dit voorstel, als ‘we het bestel niet willen veranderen’. Daar denkt D66 dus heel anders over en er kan weer volop politieke strijd ontbranden over de gekozen burgemeester. D66 is voor een door de bevolking gekozen burgemeester, maar na een grondwetswijziging kan de Kamer ook kiezen voor een door de gemeenteraad gekozen burgemeester.

  2 REACTIES

  1. Bij de PvdA zijn ze altijd goed geweest in het gebruiken van de politiek als opstapje voor een gouden toekomst. De rij succesvolle ex-PvdA politici is schier eindeloos en ze zijn daarbij niet vies van het innen van topinkomens en eventuele riante bonussen. Niet zo vreemd dus dat de mensen het geloof in links zijn verloren.
   Helaas is het volk hierdoor zo sceptisch geworden dat ze een partij als de SP dan ook niet meer stemmen en dit vind ik persoonlijk jammer. Zij zijn namelijk nooit uit op topbanen na hun politieke carriere.

  2. Als slechts weinig mensen in Arnhem op de PvdA
   stemmen, kan ik mij de verbazing en de opwinding
   in deze stad wel voorstellen. Ik zou mij als gemeen-
   teraad ook maar eens “achter de oren krabben”. Zeker
   met het oog op de gemeenteraadsverkiezingen in 2018.
   Natuurlijk zal een burgemeester boven de partijen staan.
   Maar de keuze voor Marcouch, zal nooit het sfeertje van
   “achterkamertjes” kwijtraken; en dat is erg jammer voor
   de geloofwaardigheid van de Nederlandse politiek.
   Bert.

  Comments are closed.