Weer een illusie armer

  9
  741

  Leestijd: 3 minuten.

  Wie had gedacht dat de Europese gedachte ook leeft bij de regeringsleiders is inmiddels wel van de koude Brusselse kermis thuisgekomen. Niks Spitzenkandidat als nieuwe voorzitter van de Europese Commissie. Een uitgerangeerde Duitse minister van defensie krijgt de meest prestigieuze baan in Brussel. Het enige dat de keuze voor Ursula von der Leyen misschien nog net verteerbaar maakt is het feit dat ze de eerste vrouw op deze post is.

  En nu mag het Europaparlement het gesjacher van de afgelopen dagen afzegenen. Dat zal niet zonder slag of stoot gaan, de verontwaardiging is groot, maar de druk om dit onverteerbare brok toch maar te slikken is enorm. De consequenties zijn te groot. Als het parlement Von der Leyen afwijst, begint het hele gesodemier opnieuw. Leg dat maar eens aan de kiezer uit, voor zover die het schimmenspel nog volgt en niet allang is afgehaakt. En bovendien, wie wil het afserveren van de eerste vrouwelijke Euro-chef op zijn of haar geweten hebben?

  Het is gebruikelijk om na zo’n koehandel de winnaars en verliezers aan te wijzen. Is Angela Merkel nu wel of niet de grote verliezer? Heeft Emmanuel Macron nu wel of niet aan het langste eind getrokken? En heeft Mark Rutte nu wel of niet gefaald als ‘kingmaker’. Dat is vooral een kwestie van ‘spinnen’. Het zou trouwens wel eens een futiele exercitie kunnen blijken. Enfin, we zullen het de komende jaren wel zien.

  Eén verliezer staat hoe dan ook wel vast. Frans Timmermans ging ‘voor het allerhoogste’ en het blijft bij een pas op de plaats. Weer vice-voorzitter, niet slecht natuurlijk, maar het zal wel een optater voor zijn oh zo gevoelige ego zijn. Te veel vijanden gemaakt bij de Oost-Europese en Italiaanse collega’s en dan komt gegarandeerd de afrekening. Dat had Frans moeten weten. Er wordt nu wel gefoeterd dat de populistische broederschap de beste kandidaat de voet heeft dwarsgezet, maar dat is politiek. Je komt elkaar altijd weer tegen en helaas voor Timmermans op een voor hem uiterst ongelukkig moment.

  In elk geval is weer eens bevestigd dat de nationale belangen bij de verdeling van de topbanen altijd de doorslag geven. Die Spitzenkandidat was een aardig gebbetje, het zou de democratische geloofwaardigheid van “Europa’ moeten oppoetsen, maar hij is nu dood en begraven. Of dat erg is, daar kun je over twisten. Heel veel had het sowieso toch niet om het lijf.

  Europa zal vermoedelijk altijd een zaak van de achterkamertjes blijven. Dat komt omdat de EU in de eerste plaats een belangengemeenschap is. Een verenigd Europa, een ever closer union,  is een illusie, zinsbegoocheling. Van 28, binnenkort 27 na de Brexit, lidstaten valt nu eenmaal niet een niet eens zo ‘n hechte eenheid te maken. De verschillen tussen de lidstaten zijn veel te groot. Eeuwen van verschillen in geschiedenis, cultuur, en, niet te vergeten, nationale trauma’s, laten zich niet zomaar wegpoetsen. En wat we vooral niet mogen vergeten: de EU is altijd een project van de elites, van hullie van boven, geweest. En de elites staan er na het falen bij al die crises bij ‘het volk’ niet goed op.

  Dat die gedroomde eenheid er vermoedelijk nooit zal komen, is overigens helemaal niet zo’n ramp. Wat tot nu toe bereikt is, is eigenlijk al mooi genoeg. Het belangrijkste doel van de grondleggers was 75 geleden na twee wereldoorlogen binnen 40 jaar, nooit meer oorlog. En Europa is geen slagveld meer, daarvoor mag die blauwe vlag met die gele sterren in top.

  De rest, de succesvolle economische integratie, de open grenzen, is daarvan een afgeleide. Ook niet niks, maar daarmee zijn we redelijkerwijs wel aan het eind van de rit gekomen. Meer zit er niet in en het is niet verantwoord om de verwachtingen van nog meer Europa verder op te kloppen. Dan komt zoals we de afgelopen jaren hebben kunnen zien, de onvermijdelijke, populistische terugslag. Het nationale bloed is altijd dikker dan het Europese water.

  En daarom zullen de regeringsleiders in de Europese Raad altijd de dienst blijven uitmaken. De Commissie zal waarschijnlijk nooit een Europese regering worden, het Europarlement vermoedelijk nooit een echte vertegenwoordiging van het ‘Europese volk’. Het zal al een hels karwei worden om de boel met al die centrifugale krachten bij elkaar te houden. En verder in noeste arbeid de problemen aanpakken die alleen in EU-verband aangepakt kunnen worden: de euro, klimaatverandering en immigratie. Dat lukt alleen als de nationale leiders het eens worden. En dan maakt het echt niet zo gek veel uit wie in Brussel op de hoogste etage zit.

   

   

  9 REACTIES

  1. Regels en verdragen worden zo gemakkelijk overtreden in de EU…
   Neem de eventuele benoeming van Lagarde als president van de ECB. Volgens de regels en verdragen MAG het gewoon niet. De eis is dat het iemand moet zijn met bancaire ervaring. Dat heeft ze niet. Het Financiële Dagblad schrijft er over… Maar ons parlement zwijgt. Rutte en Frans Timmermans ook.
   De Telegraaf waarschuwt haar lezers dat Draghi nu wel heel levensgevaarlijk ver buiten zijn mandaat stapt. Noemt het zelfs een levensgevaarlijk experiment van waarvan de uitkomst onbekend en onzeker is (zie link).
   Experimenten doe je in laboratoria. Niet met de waarde van het geld. Of met de maatschappij.
   Zo’n mandaat bestaat gewoon niet. Ergo het druist tegen alles in waarvoor de ECB gesticht is. En tegen het EU-verdrag van Lissabon maar men zwijgt…
   Regels en verdragen in de EU zijn sinistere illusionaire begrippen die men hanteert of overtreedt wanneer het zo uitkomt. En dan noemt men Trump een gevaarlijk figuur?
   Wat dacht u van Draghi…
   https://www.telegraaf.nl/video/1454873070/dit-is-een-ongekend-gevaarlijk-experiment

   • Vervolg op Ronaldo Haasnoot 8 juli 14:18
    Draghi schiep een wonder.
    Een euro-lire speciaal en alleen voor spaarders en gepensioneerden. Door negatieve rentebeleid en monetaire steunopkopen creëerde hij voor hen Italiaanse devaluatie-toestanden. Ondertussen krijgt onze regering geld toe als ze een 10 jarige obligatie plaatsen. Het lijkt wel financiële magie. Geld krijgen als je geld leent! Wat zullen Hoekstra en de VVD toch blij zijn met die euro.
    Ondertussen hint de ECB wel op een compensatie-regeling voor de banken omdat “Die er ook niets aan kunnen doen dat de ECB de rente kunstmatig zo laag stelt.” Dat kost hun natuurlijk geld.
    Stelletje elitaire hufters, denk ik dan Wel je eigen sector buitenschot houden? Die euro en ECB maken ons pensioenstelsel gewoon helemaal kapot. Negatieve rente was voor het euro-tijdperk een wetmatige onmogelijkheid. Nu zitten we met krankzinnige Italiaanse devaluatie-toestanden van onze pensioengelden. De euro daar worden we allemaal beter van beweerden ze bij de invoering.
    Over illusies gesproken…
    https://fd.nl/beurs/1307990/een-renteverlaging-terwijl-het-toch-goed-gaat
    https://fd.nl/beurs/1307981/nederlandse-staatsobligaties-vestigen-bij-veiling-nieuw-negatief-renterecord

  2. Ik dacht dat er drie “Spitszenkandidaten” waren, t.w. Manfred Weber (Duitser en christelijk), Frans Timmermans (socialistisch) en Margrethe Verstager (Deens en liberaal).

   Ik snap niet waarom – nadat Weber en Timmermans waren afgeschoten – niet de derde Spitszenkandidate is gekozen.
   M.i. duidelijk machinaties van Merkel en Macron (M&M).

   Over Ursula von der Leye las ik een Duits commentaar: “de slechtste minister die we hebben.”
   Zou ze daarom gekozen zijn: (vermoedelijk) een ongevaarlijke tante voor de positie van M&M?

  3. Hoe heeft de VS dat vroeger gedaan. Het was oorspronkelijk een land van “Indianen”, later kwamen er vooral Spanjaarden, Fransen en Engelsen bij. Nederland heeft destijds Nieuw-Amsterdam (nu New York !!) ingeruild voor Suriname en is toen van dat continent verdwenen.
   De toenmalige Amerikanen hebben natuurlijk eerst de oorspronkelijke bevolking uitgeroeid of weggestopt in Reservaten. Ze hebben nog een Burger oorlog gehad North versus South. En uiteindelijk hebben de Engelstaligen aan het langste eind getrokken. De Spaanse pioniers hebben ze richting Texas, New Mexico, Florida en Californië gejaagd. De Fransen richting Quebec.
   De lastpakken hebben ze opgesloten of de grens met Mexico en Cuba overgezet. Nu probeert Donald Trump de laatste “Hispanjols” nog te uit te drijven. Dus de V.S. is ook niet stabiel. Ze hebben alleen meer tijd gehad dan Europa. En zijn nu (nog wel) de grootste economische en militaire grootmacht. China zal spoedig het stokje overnemen !

  4. De reacties van Binjamin nam ik altijd met een schep zout omdat het soms veel leek op satirisch cabaret. Ook nu begint hij over ballen en tieten, wat hij vast ziet als een sterk staaltje humor, maar voor de rest is hij bloedserieus. Alleen, hij veronderstelt dat wij, “gewone Nederlanders”, eerlijk, onbaatzuchtig en sociaalvoelend maar toch ietwat dom en onnozel “stemvee” zijn, terwijl politici PER DEFINITIE een gesloten groep corrupte, leugenachtige en onbetrouwbare zakkenvullers vormen. Dat is een hardnekkig misverstand. In de kleinste vereniging of de grootste multinational worden zaken in achterkamertjes beslist. Op je werk heb je ook elleboogwerkers en slijmballen.
   Maar een alternatief is er niet. Maakt het nou echt zo veel uit wie jou in Brussel vertegenwoordigt? Mij niet hoor. Hier op dit forum zijn mensen die de armoede van de 50- er jaren hebben meegemaakt,de dictaturen in Europa, de handelsoorlogen en de pesterijen over en weer!! Wil je dat terug? Nee, zolang er in Brussel buiten die groep van baantjesjagers, vrede en welvaart heersen zullen we dat openlijke schouwspel van achterkamertjes-politiek, als een soort natuurverschijnsel moeten accepteren. Tot er weer verkiezingen zijn.

  5. Europa blijft een Houtje-touwtje project. We kunnen het hele zaakje afschaffen en terugvallen op nationalisme en eigenbelang, maar dat wordt nog een grotere ramp. De vraag is of de Europese landen zonder EU op economisch gebied wel samen kunnen werken. Als we de methode Trump overnemen zijn er alleen of winnaars of verliezers. Of zoals Órbán van Hongarije verklaart: alles in het belang van Hongarije, verder heb ik overal schijt aan. Mocht na de Brexit het tot een definitieve ondergang leiden van de EU, dan gaat Europa kopje onder. Politiek, militair en strategisch hebben we dan niets meer te vertellen. Dus voorlopig de zaak met lijm en plakband bij elkaar houden.

  6. Het blijven natuurlijk grotendeels kneuzen die het politieke pluche “bezitten”.
   Tot mijn grote genoegen is onze linkse Frans niet gekozen, omdat hij de sluisdeuren op alle fronten (uitbreiding EU, Euro, immigratie) nog verder zou hebben opengezet. Dan heb ik toch maar liever een uitgerangeerde Ursula Von der Leyen, Christen-Democraat uit Duitsland.
   Want als het puntje bij het paaltje komt en het hele EU circus, inclusief Euro in elkaar dondert, is Duitsland het eerste land dat zijn eigen plan trekt, met Nederland in zijn kielzog.

  7. Hoezo een illusie armer. Iedereen kan weten dat de EU heel weinig te maken heeft met democratie. De dames en heren in Brussel doen er werkelijk alles aan om lekker met elkaar te dollen wie de sterkte ballen heeft en wie de stevigste tieten. Dit allemaal in het belang van alle Europeanen en alles geschied deskundig en integer.
   Wij mogen niet eens bepalen wie ons mag vertegenwoordigen en welke partij. We mogen alleen ‘Nederlands’ kiezen. En bij welke coalitie ‘onze’ volksvertegenwoordiger zich dient aan te sluiten is nauwelijks bekend en wat die andere partijen wel of niet voor staan is helemaal niet bekend. Het zijn geen verkiezingen, maar gewoon een bedacht spelletje, niet meer en niet minder en miljoenen mensen trappen er in. Niks illusie armer. De bazen willen de baas blijven, dat is alles. En de volksvertegenwoordigers kennen hun plaats en het volk, acht het volk.

   • Ik ben het volstrekt met je eens. De EU wordt in de volksmond vaak EUSSR genoemd; waar zo dat nou vandaan komen?
    De EU is helemaal niet democratisch en nooit geweest; je dient te gehoorzamen aan de EU-ideologie en doe je dat niet dan wordt je genegeerd of monddood gemaakt.
    Wat was er mis met de vroegere EEG? Economische samenwerking prima maar voor de rest is het proberen om iets onverenigbaars te verenigen.

  Comments are closed.