Weer één postbedrijf?

  1
  704

  Leestijd: 1 minuten.

  De Autoriteit Consument en Markt heeft een streep gehaald door de fusie van PostNL en Sandd, omdat er dan in feite weer een monopolie zou ontstaan op de postmarkt, met als gevolg hogere prijzen door een gebrek aan concurrentie. De bedrijven doen nu een beroep op Mona Keijzer, de staatssecretaris van Economische Zaken die gaat over de post. De ACM kan de fusie verbieden op grond van de mededingingswet, maar diezelfde wet maakt ingrijpen van het kabinet mogelijk. De regering kan dan rekening houden met andere dan puur economische belangen, zoals werkgelegenheid.

  In de jaren negentig werden in een tijd van neoliberalisme besloten tot liberalisering van markten en privatisering van bedrijven. Ook het monopolie van het staatsbedrijf der PTT op de postmarkt moest eraan geloven. Maat door de opkomst van elektronisch berichtenverkeer en e-mail gebeurde dat in een sterk krimpende markt. Er ontstond een keiharde concurrentie op prijzen. Die werd uitgevochten ten koste van de werknemers. Postbode was geen beroep meer, maar een bijbaantje voor scholieren, gepensioneerden en anderen die een stuiver wilden bijverdienen.

  Van de beoogde concurrentie op de postmarkt kwam bovendien maar weinig terecht. Uiteindelijk bleven er slechts twee bedrijven over, PostNL en Sandd, en die besloten de handen ineen te slaan. Daarmee zou dus het monopolie terugkeren. Nu niet bij een staatsbedrijf, maar bij een beursgenoteerde onderneming, die rekening dient te houden met de belangen van de aandeelhouders.

  De krimp op de postmarkt leidde tot kostenbesparingen die voor de gewone consumenten –  slechts goed voor zes procent van de markt, de rest is van bedrijven en overheid – tot gevolg had vermindering van aantallen brievenbussen, het wegvallen van één bezorgdag per week en tot duurdere postzegels. Het kabinet  kwam de afgelopen jaren tot de conclusie dat het zo niet verder kon.

  ,,Concurrentie in zo’n krimpende markt heeft eigenlijk tot gevolg dat er twee of drie postbodes door de straat lopen met een steeds legere postzak”, aldus Mona Keijzer vorig jaar. ,,Daarom stel ik aan de Tweede Kamer voor de regels te veranderen.” PostNL en Sandd mochten samenwerking of zelfs een fusie verkennen. Het lijkt de voorbode van de terugkeer naar één groot postbedrijf. Neoliberalisme en privatisering hebben niet gebracht wat ervan verwacht werd.

  1 REACTIE

  1. Neoliberalisme en privatisering hebben niet gebracht wat ervan verwacht werd. Wat een onzin. De klantvriendelijkheid is enorm toegenomen, de kwaliteit is stukken beter, en het is nog eens stukken goedkoper ook. En dat geldt de post, de winkel, de gezondheidszorg, het openbaar vervoer. en noem maar op. Ik begreep dat wij de gelukkigste mensen zijn op aarde en dat is dankzij neoliberalisme en privatisering. Laat de Chinezen maar komen, geen schijn van kans tegen het Nederlandse neoliberalisme. Nee, als we ouderwets gebleven waren we allang Chinezen geworden en de VS dito.

  Comments are closed.