Weer relletje rond Teeven

  4
  1159

  Leestijd: 1 minuten.

  “Dit heeft alle schijn van vriendjespolitiek”, zegt SP-Tweedekamerlid Ronald van Raak in de NRC. Hij doelt op de voordracht van VVD-Kamerlid Fred Teeven bij de Raad van State, het belangrijkste adviesorgaan van de regering.

  De 58-jarige Fred Teeven zei onlangs na de verkiezingen niet opnieuw in de Tweede Kamer te willen. Daarvoor trad hij af als staatssecretaris van Justitie na de zogeheten bonnetjesaffaire. Hij lijkt nu dankzij zijn politieke vriendjes als uitgerangeerde politicus een mooi baantje toegeschoven te krijgen. De NRC onthulde dat Teeven is voorgedragen als staatsraad bij de Raad van State, het belangrijkste adviesorgaan van de regering.

  Het is aan de minister van Binnenlandse Zaken, PvdA-er Ronald Plasterk, om samen met de minister van Justitie, VVD-er Stef Blok, die voordracht te doen aan het kabinet. De vacature bij de Raad van State was ontstaan doordat Jan-Kees Wiebenga, een oud-politicus van de VVD, daar vertrok om voorzitter te worden van de Kiesraad.

  Niet alleen Ronald van Raak heeft vraagtekens. D66-Tweede Kamerlid Kees Verhoeven wil dat de regering deze keuze onderbouwt. En zo is er dus weer een relletje rond Fred Teeven, de oud-officier van justitie die als “crimefighter” de VVD binnenkwam. Het was de zogeheten Teevendeal, de omstreden overeenkomst die hij als officier van justitie sloot met een top-crimineel die de opmaat was van zijn eigen aftreden, maar ook leidde tot het vertrek van Ivo Opstelten als minister van Justitie en diens opvolger Ard van der Steur.

  Iedereen kan solliciteren op vacatures bij de Raad van State, maar daar komen naast juristen wel opvallend veel oud-politici terecht. De belangrijkste man is daar vicepresident Piet Hein Donner. De CDA-er was nog minister van Binnenlandse Zaken toen hij in 2011 door het kabinet benoemd werd in die functie. Donner werkt er nu samen met onder meer oud-minister van Justitie Winnie Sorgdrager (D66) en met Ad Melkert (PvdA), oud-minister en fractievoorzitter.

  Het gaat te ver om de Raad van State daarom te zien als een toevluchtsoord voor afgedankte politici. De regering is verplicht om bij alle wetsvoorstellen advies te vragen aan dit orgaan. Zo bezien is het niet vreemd dat mensen worden benoemd die als jurist én als politicus ruime ervaring hebben. Misschien is Fred Teeven dus dit keer wel de juiste man op de juiste plaats.

  4 REACTIES

  1. Met zulke mensen aan het roer begin je toch wel even te twijfelen aan de integriteit van de Raad van State. Vrouwe Justitia krijgt het zwaar al haar balans al voorgeprogrammeerd is door mensen die het niet zo nauw nemen met normen en waarden.

  2. Is het nou zo moeilijk om een onomstreden persoon te vinden voor zo’n belangrijke baan? Ik mocht Donner niet omdat hij aan de wieg stond van de huurverhogingen maar hij was tenminste van onbesproken gedrag!
   Dat de heer Teeven na zijn aftreden via de achterdeur direct weer de Tweede Kamer binnenkwam vond ik al zo storend en nu dit.
   Het niveau van de politiek daalt wel en dit keer niet alleen door het gedrag van de heer Wilders.

  Comments are closed.