Wees wijs, kies zelf

  4
  1166

  Leestijd: 2 minuten.

  Miljoenen Nederlanders schijnen in deze weken de Stemwijzer, het Kieskompas of een andere digitale vraagbaak te raadplegen om erachter te komen wat ze op 15 maart moeten stemmen. Ze hebben geen zin om al die (vaak lijvige) verkiezingsprogramma’s door te ploeteren en denken via een stemkeuzehulp te kunnen ontdekken welk vakje ze straks moeten rood maken.

  Worden al die kiezers ook echt geholpen? Is het werkelijk mogelijk om via het invullen van een stuk of dertig vragen je politieke positie te bepalen? Ik heb het geprobeerd, maar de resultaten vielen mij niet mee.

  Om te beginnen vond ik veel vragen nogal ongenuanceerd. De Stemwijzer legt je bijvoorbeeld het volgende dilemma voor: “Nederland moet meer geld uitgeven voor de ontwikkeling van arme landen.” Er zijn drie antwoorden mogelijk: eens, oneens of geen van beide. Het antwoord: “Ik ben alleen voor als ik weet dat die ontwikkelingshulp naar zinnige projecten gaat en als de besteding ervan fatsoenlijk kan worden gecontroleerd” – dat antwoord is niet mogelijk.

  Ander voorbeeld, nu uit het Kieskompas: “Op de Nederlandse publieke omroep moet worden bezuinigd.” Ik wil helemaal niet uitsluiten dat er in Hilversum wat te besparen valt. Maar voor ik op zo’n stelling “ja” zeg, wil toch eerst wel eens weten welke programma’s en bedragen het betreft. Maar daartoe krijg je bij al die stem- en kieswijzers niet de kans. Het is “ja” of “nee” of “geen mening”. Het lijkt wel een referendum.

  En dan de uitkomsten. Volgens de Stemwijzer zou ik D66 moeten stemmen, ook al verklaarde ik me tegen het houden van correctieve volksraadplegingen. Het Kieskompas verwees me naar de ChristenUnie. Terwijl ik had ingevuld voorstander te zijn van overheidshulp bij zelfdoding, een maatregel waar de ChristenUnie niet alleen mordicus tegen is maar die ze zelfs tot breekpunt in de kabinetsformatie heeft uitgeroepen. Ik had trouwens ook ingevuld automatische orgaandonatie toe te juichen, iets wat de ChristenUnie fel afwijst.

  Voor de grap heb ik bij de Stemwijzer ook nog bij alle vragen “geen van beide” ingevuld, dus geen “ja” en geen “nee”. Daarbij kreeg als nummer 1 de Partij voor de Niet Stemmers, wat logisch klinkt, maar als tweede kwam VoorNederland uit de bus. Volgens mij kun je van Jan Roos van alles en nog wat  zeggen, maar toch niet dat hij geen meningen heeft?

  Mij lijkt het verstandig als iedereen al die digitale stemhulpen links (of rechts) laat liggen en zelf zijn keuze bepaalt. Daarvoor hoef je echt niet alle verkiezingsprogramma’s te lezen. Als je een beetje de actualiteit bijhoudt, weet je meer dan genoeg.

  4 REACTIES

  1. Extra probleem: je vindt nergens “ja mits en nee tenzij”. Zoals de stelling is geformuleerd moet het dan maar “nee” worden. Als je dan later de toelichtingen leest, zie je dat een aantal partijen vrijwel geheel jouw standpunt verwoorden, maar dat dat door de Stemwijzer als “ja” wordt uitgelegd. Waardoor je ineens vreemde stemadviezen krijgt.
   Dus ja, zelf nadenken. Je weet vast wel in welke richting je voorkeur gaat, verdiep je eens in de programma’s van partijen die dicht bij jouw voorkeur liggen.
   En wie denkt dat de PVV geen elite is en wel vóór het volk, die is reddeloos verloren en heeft de afgelopen 20 jaar niet opgelet.

  2. Goed artikel. Ik weet nog dat bij de verkiezingen voor de provinciale staten er ook zo’n vraag lag: bent u voor of tegen windmolens? Bij de SP zijn ze voor windmolens maar alleen zo dat burgers er geen last van hebben, dus op gepaste afstand van woonhuizen. En zo kwam je dus nooit bij de SP uit.
   Overigens is het wel goed om de toelichting te lezen van diverse partijen. Jammer genoeg licht de PVV helemaal niets toe. Wellicht om te verhullen dat de PVV eigenlijk nergens echt over heeft nagedacht.

   • Petra, Petra, Petra. Vul in bij de stemwijzer: Alle moskeeën sluiten, ja, Koran verbieden, ja, Grenzen dicht, ja
    Nexit, ja, Ontwikkelingshulp stoppen, ja, Geen geld meer naar Europa, ja. Je zal zien dat je dan 100 procent PVV krijgt en dat Wilders daar ook over nagedacht heeft.

    Ik heb een veel betere oplossing: de stemleeftijd naar 30 jaar verhogen of 20 uur per week “volwassen worden” geven op de scholen.
    Daarnaast alle stemwijzers verbieden, dat is als een huis willen bouwen met een kluswijzer voor dummies.

  3. Wees wijs…..en kies zelf. Daarmee volkomen eens, omdat de stemwijzer is opgesteld door de Politieke Elite die mensen weer iets wijs wil maken. Volg de debatten zelf al jaren, en mijn keuze staat allang vast omdat men bang is voor de komende partijen. Zie Pim, hij was het die de linkerpartijen aan de afgrond bracht, totdat er een gek opstond die Pim vermoordde..! Dat is weer aan de orde, men liegt en bedriegt, de partijen met veel onwaarheden en zelfs de Eurofielen doen er aan mee. Men weet dat ze volop gefaald hebben en ONS NEDERLAND hebben verkocht en verloederd, en gezorgd hebben dat er tweedeling is in ONS NEDERLAND door de partijen die VNL, Baudet van Forum en de PVV wegzetten,

   En daarom is mijn stem op 15 MAART a.s. voor VNL – Baudet van Forum of PVV.
   De gevestigde orde naar huis te sturen, want ze hebben er niets van gebakken, allemaal trucjes van boekhoudkundige manipulatie, die rollen op 16 maart uit de laden en kasten van de regering.
   15 MAART D-Day, daarna is het over met de VVD-GroenLinks-CDA-D66-SP-kuddevolgers.

  Comments are closed.