Weg met 50PLUS

  8
  861

  Leestijd: 3 minuten.

  Mijn vader was bang voor het bejaardenhuis. Voor de bingo, de kleuterbehandeling en het beroerde eten. Maar niets boezemde hem zoveel afkeer in als het vooruitzicht een lid van een bejaardenpartij tegen te kunnen komen.

  Ik begreep nooit zo goed waarom. Ik woonde toen in het buitenland en zag iets als een aparte partij voor senioren vooral als folklore van een welvarend land. Zoiets als de klompendans, maar dan op het Binnenhof. In Zuid-Afrika hadden ze niet zo’n club. Daar hadden ze in de nadagen van de apartheid andere dingen aan het hoofd.

  Dus de invasie van die bejaarden in het parlement, met hun ruzies, egotripperij en afsplitsingen heb ik gemist. Ook in landen waar ik later woonde, Duitsland, Japan en Italië, bestond het fenomeen niet. Daar deden ze het met gewone partijen die in hun program een paar alinea’s voor de oudere medeburger opnamen. Dat leek mij, en veel belangrijker, hun inwoners meer dan genoeg.

  Maar bij ons in de polder hebben we dus groepjes waarvan de leden elkaar permanent naar het leven staan. Je zou bijna zeggen dat dit hun bestaansreden is. Het gaat niet om de belangen van hun doelgroep, het gaat om de eigen, vette, dikke, bejaarde ik. En net als bij die andere protest- of one-issuepartijtjes kom je er opmerkelijk vaak ladenlichters tegen.

  Waarom maken senioren, met name de mannen, zo vaak ruzie? Je ziet het ook bij andere verenigingen. Of het nu bij de duivenmelkers of de voetbalclub in de onderbond is, er is heel vaak mot. Denken die mannen dat ze door het bereiken van een bepaalde leeftijd het monopolie op het gelijk hebben? Of zit het in de aard van een bepaald type verenigingsmens dat het altijd beter weet en de anderen zijn wet wil voorschrijven? Misschien moet er toch maar eens onderzoek naar worden gedaan.

  Maar dit terzijde. Maakt het nu, in zake 50PLUS, iets uit? In het licht van de eeuwigheid dat voor hen al begint te gloren waarschijnlijk niet. Ze zijn vooral een randverschijnsel en zitten niet echt in de weg. Soms zijn ze in een bevlieging van redelijkheid zelfs constructief. Misstanden aankaarten, strijden voor een rechtvaardig pensioen, daar kun je als partij eer mee inleggen. Helaas duurt dat nooit lang want er moet weer gauw oorlog tegen elkaar worden gemaakt.

  Als een partij in voortdurende staat van burgeroorlog verkeert, zijn de interne vredestichters, goed- of kwaadschiks, nooit ver weg. Niet eens zo gek lang geleden werd Geert Dales binnengehaald als de nieuwe tuchtmeester. Of dat de juiste man was om orde op zaken te stellen mocht je betwijfelen. De oud-VVD-er zeult een voor zo’n missie weinig vertrouwenwekkende reputatie mee. Waar Dales is, is herrie. En ja hoor, de ‘afdelingen’ zijn al weer in opstand gekomen tegen de al te doortastende voorzitter. Hij Moet Weg.

  In een echte partij kunnen ze meestal goed intrigeren. Als je een tegenstander weg wil hebben, zijn daar trucs voor. Fluistercampagnes opstarten, medestanders zoeken met ook een wrok, kongsies vormen, een meerderheid opbouwen en dan op het juiste moment, als de tegenstander argeloos zijn dingetjes doet, toeslaan. Het vereist de juiste mate van doortraptheid en achterbaksheid, maar zo doe je dat.

  Bij 50PLUS zijn het amateurs. Met uitzondering natuurlijk van partijoprichter Jan Nagel, die van het intrigeren zijn hoogst persoonlijke roeping heeft gemaakt. Maar beroepsintriganten moeten altijd voor een ding oppassen. Ze raken vaak zo verslingerd aan het intrigeren dat ze het grotere belang, voor zover aanwezig natuurlijk, uit het oog verliezen. Ze gaan zich meestal ook onmisbaar voelen en blijven intrigeren en manipuleren als ze formeel al zijn opgestapt. Want de partij, hun geesteskind, mag niet in ‘verkeerde handen’ vallen.

  Partijleider Henk Krol is te week voor de karwats. Hij hecht kennelijk te zeer aan zijn imago als knuffelbeer om de obstinate blokhoofden in het gareel te knuppelen. Dat moest Dales doen. Nou, we zien het resultaat. Het kabaal in het kippenhok is oorverdovend. Het land verkeert in de grootste crisis sinds de oorlog, maar bij 50PLUS hebben ze zo hun eigen prioriteiten.

  Mijn vader heeft deze laatste aflevering van Haat en Nijd in de Bejaardensoos niet meer meegemaakt. Het had hem ongetwijfeld bevestigd in zijn eerder, bij een kelkje ambachtelijk gestookte oude genever uitgesproken oordeel: Weg! Er! Mee!

  8 REACTIES

  1. Helemaal eens met Sabreur.
   50PLUS heeft zeker bestaansrecht.
   Geert Dales lijkt voor de (relatief) oude kliek een bedreiging omdat hij zich (terecht) ook kandidaat voor de 2e kamer heeft gesteld , daarom willen ze van hem af! Dat hij af en toe ongezouten de waarheid zegt is waar, maar dat is geen reden om van hem op een achterbakse manier af willen.
   Volgens mij zijn er binnen 50PlUS nog genoeg weldenkende mensen die niet uit eigenbelang of ter ego-zelfbevrediging zich willen inzetten voor een (in de politiek) relatief weerloze groep in onze samenleving. Ik ben er in ieder geval een van en ik weet dat er veel meer zijn die nu een ledenraadpleging afwachten om de mening van alle leden in deze te vernemen, en….. hopen dat de nog overgebleven notoire dwarsliggers uit de partij kunnen worden gezet.

  2. het probleem bij 50 plus is dat het uit mensen bestaat van verschillen de partijen o.a het F.N.V en de P.V.D.A. en het C.D.A en de V.V.D en iemand die vroeger omroepster was. Dus dat kan ook nooit goede gaan en vergeet Meneer Nagel niet (ex P.V.D.A) en vooral nu ze groeien in de peilingen willen ze allemaal iets te zeggen hebben in de partij. Dus dat kan nooit goed gaan

  3. Als je een tegenstander weg wil hebben, zijn daar trucs voor. Fluistercampagnes opstarten, medestanders zoeken met ook een wrok, kongsies vormen, een meerderheid opbouwen en dan op het juiste moment, als de tegenstander argeloos zijn dingetjes doet, toeslaan. Het vereist de juiste mate van doortraptheid en achterbaksheid, maar zo doe je dat. Ik protesteer hevig tegen. Dit zal overal in de wereld gebeuren. Tot je dienst. Maar niet in Nederland. Het land waar je de integriteit ruikt, voelt, proeft, ziet, hoor. Leve onze politici.

  4. Luister eens, wij als ouderen hebben die situatie zelf gecreëerd Sabreur. Ironisch, dat wij als generatie de solidariteit hebben uitgekleed en daar ook de rekening voor krijgen gepresenteerd. Laat 50plus instorten en laten die randstedelijke hipsters het maar eens voor het zeggen krijgen in dit land. Deze generatie heeft z’n kans gehad.

   Onze generatie heeft Nederland de Europese Unie in gerommeld zonder enige vorm van referendum, waardoor ons pensioengeld nu ligt te sudderen in de Mediterrane zon. Onze generatie heeft de verzorgingsstaat afgebroken met het neoliberale stemgedrag vanaf de jaren 70, waardoor onze generatie nu te maken heeft met onderbetaalde personeelstekorten in de zorg. Daarnaast hebben wij onze kleinkinderen opgezadeld met een vervuilde planeet met ons ongekende consumptiegedrag.

   Na ons de zondvloed, dat kan zo’n beetje het standaard levensmotto zijn van onze generatie. Geen verbazing over de taferelen bij 50plus bij mij, het is exemplarisch.

  5. Partijen die 1 ideaal nastreven, en niet alleen links-rechts, daar moeten we trots op zijn dat dat kan in Nederland. En er zijn er veel in Nederland zoals PvdD, DENK, maar ook SGP, PVV, e.a. De boerenpartij was er ook een.
   In vooral de VS is het politieke democratische armoede. En zo ook in vele andere landen.
   Als een partij wordt opgericht en daarna verdrinkt, dat maakt daar niet voor uit.

  6. Je kunt ervan vinden wat je wilt, maar ik denk dat 50Plus noodzakelijk is NL. De kartelpartijen hebben zich steeds meer ontwikkeld tot partijen, die er alleen nog zijn voor de Randstedelijke hipster van rond de 30 en zien ouderen alleen nog maar als kostenposten, die misschien maar beter uit de maatschappij verwijderd kunnen worden. Uitgaande van jouw artikel hoor jij daar ook bij, want ook al spreek je liefdevol over je vader, ook jij komt in een situatie dat je na 40-50 jaar hard werken wilt genieten van je rust en je oude dag. Hoe zou jij het vinden als jouw, met hard werken, verdiende pensioengeld ligt te sudderen in de Mediterane zon? Hoe zou jij het vinden als bij een volgende epidemie jij geen rechten meer krijgt waar je wel voor betaald hebt en nog steeds voor betaalt?

   Ja, het is jammer dat er zoveel strijd is binnen 50Plus en ja, dat komt vooral door haantjesgedrag van mannetjes die het allemaal beter weten. Maar is het bij andere partijen dan zoveel anders? Nee dus. Het komt allemaal doordat alles gepliticeerd wordt, waarbij macht belangrijker is dan bekwaam bestuur. Laten we daar dus wat aan gaan doen.

  Comments are closed.