Weg met Piet!

  45
  685

  Leestijd: 0 minuten.

  Komt die Kulturkampf om Piet u ook zo de keel uit? De verhitte koppen, de anti’s, de pro’s, de rechtszaken, de taakstraffen? En als we niet oppassen gaat het door tot er in plaats van schoorstenen alleen nog maar zonnepanelen op het dak zijn.

  Daarom een rigoreus voorstel: afschaffen die handel! Niks polderen met roetveeg- of regenboog-Pieten, nee, radicaal punt achter dat sowieso totaal vercommercialiseerde festijn.

  En de kindertjes dan? De kinderhand wint het altijd van de kinderziel, zoals we weten. Dus als er een nieuw cadeaufeest komt, zijn die Sint en Piet gauw vergeten. En anders zorgt de middenstand er wel voor.

  Maar veel belangrijker: er is een alternatief: Sint Maarten. Ook een oud volksfeest, ook met cadeaus, ook met een mooie optocht. En zonder Piet! Qua datum komt het ook goed uit: 11 november dus dan zit het ook niet zo dicht op die andere gezelligheidsorgie in december.

  Zullen we het maar doen? Zondag is kort dag. Dat redden we niet meer. Maar volgend jaar moet kunnen. Deal?

   

   

   

   

  45 REACTIES

  1. Vanmorgen in de media: “Tegenstanders van Zwarte Piet hebben vanochtend actie gevoerd tegen het Sinterklaasjournaal. Ze blokkeerden een uur lang een loopbrug op het Mediapark in Hilversum als protest tegen de NTR, de makers van het Sinterklaasjournaal.”

   Deze actie is niet aangevraagd bij de overheid in Hilversum en dus onwettig. Ik ga er van uit dat deze mensen à la de blokkeerfriezen worden vervolgd. Zo niet dan toont dat voor de zoveelste keer aan dat onze rechtspraak helemaal niet onafhankelijk is, zoals onze overheid ons graag wil doen geloven; trap er niet in.

   • U ziet geen verschil tussen een ‘loop’brug en een autoweg, waarover auto’s met grote snelheid rijden?
    Het verschil tussen een waterpistool en een machinegeweer, zou ik denken.

    • Jij bent het schoolvoorbeeld van de verdraaide linkse werkelijkheid: onwettige linkse acties zijn veel minder erg dan onwettige rechtse acties.

     • Weer zo’n treffende kwalificatie, zonder argumenten. U grossiert daarin. Wat verdraait J. van den Bos nu precies??? Het was toch een loopbrug bij de NTR??? En in Friesland was het toch de snelweg??? Ik heb nog niet gehoord, waaraan die activisten bij de NTR zich precies schuldig gemaakt zouden kunnen hebben. Huisvredebreuk misschien, maar dat verzin ik nu zelf. Als het de openbare weg was, zal er niet zo heel veel vervolgd worden. Zoiets gebeurt veel vaker.
      Het enige wat die dollemannen bereiken is escalatie. het zou me niet verbazen als het ze juist daarom ook te doen is.

  2. In mijn bezit een krantenfoto uit 1929. Sinterklaas met naast zich twee witte en één zwarte piet. Blijkbaar was het toen geen probleem om pieten van verschillende kleuren te hebben. Waarom nu dan wel? Haal de witte piet terug. Geen kind zit ermee. Het zijn de volwassenen die dit kinderfeest zitten te verpesten.
   Gewoon vanaf nu witte pieten, eventueel met roetvegen (het zwart kwam van het roet van de schoorsteen). Leuk he – geen kind bedenkt dat zoiets met CV toch al lastig is. Geen enkel probleem voor een kind.

  3. Een bijna volledig onbenoemd punt is de Nederlandse taal. In ons taalgebruik associëren we zwart met iets slechts en dat vind je heel sterk in de Pietendiscussie terug. Helaas wordt dat nooit uitgesproken. Want dat zou de discussie verleggen naar heel andere en zinniger thema’s. Voorbeelden? Zie hier:

   * Een zwartboek is geen boek dat je voor de gezelligheid leest
   * Een zwarte school is geen school met zwarte kinderen, maar een school met niet-Nederlandse kinderen (velen zijn islamitisch en blank), die bovendien zwak functioneert
   * Iemand zwart maken (geen toelichting nodig)
   * Een zwarte markt
   * Zwart werken
   * Zwart geld

   Zwart is één en al negativiteit en het is daarom niet zo vreemd, dat sommige landgenoten zich daaraan storen. Ik ben ervan overtuigd, dat die beleving één van de drijfveren is in deze discussie en dat zou gewoon eens gezegd moeten worden. Bij dezen dus.

   • Wat jammer nou, dat u ZWART alleen maar in de negatieve betekenis ervaart.
    U mist heel wat!
    Zwart is dramatisch, ernstig en serieus. Het straalt waardigheid en aanzien uit en wordt vaak gebruikt om status, autoriteit, elegantie en stijl uit te drukken.
    Beetje meer respect voor zwart AUB

    • Ik schreef niet, dat ik zwart ALLEEN negatief ervaar. Ik noemde enkele negatieve connotaties van zwart.

     • Ik lees daar toch echt: “we associeren zwart met iets slechts”.
      Maar nu begrijp ik, dat u bedoelde: “we associeren zwart met iets slechts EN iets goeds”

      • U wordt flauw, dan ik ook. Ik schreef niet dat in onze taal zwart UITSLUITEND met iets slechts wordt geassocieerd. Maar ik zal u helpen. U had beter kunnen schrijven, dat mijn opmerking dat zwart “één en al negativiteit” niet helemaal correct is. En vervolgens geeft u enkele voorbeelden van zwart die weliswaar niet super-vrolijkheid uitstralen, maar zeker ook niet super-negatief zijn. Kortom, ik ben het deels u eens, want die negatieve connotatie blijft ook en juist die speelt een rol in de Pieten-discussie.

  4. Kennelijk denkt het Hof in Leeuwarden dat ze met exorbitante straffen mensen die pro-Zwarte Piet zijn afschrikken. Niets is minder waar, in tegendeel. In anderhalve dag is al € 130.000 opgehaald om de blokkeerfriezen te helpen en er volgt nog veel meer. Daar kan het Hof niets aan doen.
   Deze uitspraak van het Hof heeft alleen geleid tot een algeheel gevoel van: “er is geen onafhankelijke rechtspraak meer; wel linkse rechtspraak” en daar ben ik het roerend mee eens.
   Er is een sfeertje van verzet tegen links ontstaan en dat werd tijd!

   • Mensen die geld gaven zijn misleid. Die veroordeling had niets met Zwarte Piet te maken, maar met het feit dat die blokkeerfriezen anderen belet hebben om te demonstreren door een snelweg te blokkeren. Dat mag ik niet, u ook niet, omdat het gevaarlijk is. Maar dat wordt er bij de inzamelingsactie niet bij verteld.

    Voor alle duidelijkheid, van mij hadden ze niet veroordeeld hoeven te worden. Nu wordt het vuurtje alleen maar opgestookt. En die geldgevers komen straks van een koude kermis thuis: geld kwijt, misschien een iets lagere of slechts symbolische straf en verder verandert Zwarte Piet toch langzaam in een andere Piet, net als die veranderingen waarop ik eerder al duidde.

   • Ik hoor Rutte nog zeggen in verkiezingstijd dat Volkert G. levenslang dient te krijgen en dat anders de minister van Justitie kan opstappen wat hem betreft. Ik heb begrepen dat binnen ons democratisch stelsel de machten gescheiden zijn, maar als het VVD’er Rutte goed uitkomt, is dat flauwe kul. We weten inmiddels de uitslag. Wel of niet eens met de uitslag, maar de heer Rutte, in zijn functie als minister-president, als Hoogste Opperrechter lijkt me toch niet wenselijk. Ook al kunnen we de heer Rutte niet betichten van een linkse rakker te zijn.

   • Ik hoop dat in de toekomst wat meer rechtse of neutrale personen rechten gaan studeren en rechters worden.
    Het is te belangrijk om aan D66 over te laten,

    • Een mens is nooit 100% neutraal, ook rechters niet. Waarom D’66 rechters niet meer neutraal zijn dan rechtse rechters, ontgaat mij. Wie kan mij dat uitleggen aan een concreet voorbeeld?

     • Of, iets anders geformuleerd, waarom mag een rechter niet D66-aanhanger zijn en wel het gedachtegoed van CDA, SP, VVD, PVV of FvD onderschrijven??? Vaak wordt gezegd, dat in Nederland te mild gestraft wordt. Maar in werkelijkheid is Nederland aantoonbaar één van de strengst straffende landen in West- en Noord-Europa. Is dat misschien dankzij die D66-rechters?

      • Onwaar wat je zegt; de D66 rechterlijke macht zei enige tijd geleden dat ze PVV rechters als collega’s niet zouden accepteren.
       De rechterlijke macht is overduidelijk gepolitiseerd en daarom niet onafhankelijk.

      • Reactie op Dreamer op 13 november 2018 om 09:35 uur

       Ik druk mij niet helemaal duidelijk uit. Iemand die minder D66 rechters wil, kan dat alleen wensen, als hij rechters met een andere overtuiging wel wil toelaten, dus bijv. CDA, SP, VVD, PVV of FvD. Rechters zonder overtuiging bestaan namelijk niet.
       Dat rechters zelf geen PVV-collega’s wensen, lijkt me heel logisch. De PVV heeft bij monde van enig lid Wilders zich herhaaldelijk heel laatdunkend uitgelaten over de rechterlijke macht, de rechters en het rechterlijke systeem in Nederland. Zo iemand zou ik ook nooit als collega willen hebben. En ik zou als burger nooit een PVV-rechter willen hebben, behalve misschien als hij nadrukkelijk afstand neemt van de PVV-standpunten die rechters raken.

     • Nee dat kan ik niet en dat heb ik ook niet beweerd.
      Gaan we uit van uw stelling “een mens is nooit 100% neutraal” – dan zou het nuttig zijn als naast D66 rechters er wat meer rechtse of politiek neutrale rechters zouden zijn.

      • Er zijn nu al veel rechters een andere politieke overtuiging toegedaan dan die van D66. Maar, toegegeven, relatief veel rechters zijn D66 stemmer. Dat is niet zo vreemd, want wat D66-kiezers en rechters gemeen hebben is hun intelligentie. 😉

   • @Dreamer,
    Er is ondertussen een peiling gehouden wat het Nederlandse volk van de strafmaat vindt. (Zie link)
    Wel die denkt er in meerderheid heel anders over!
    Behalve een bepaald ‘soort’ kiezerspubliek. Die schuwen de vernietiging en het ‘verraad’ van eigen culturele gewoontes niet. Valt mij op hoe de SP toch heel anders is, dan anderen ‘linksen’. Werkelijk een verademing!
    De magistratuur wenst kennelijk olie op het vuur te gooien. In Den Helder neemt het volk al maatregelen om niet alleen de Sint en zijn inktzwarte Pieten te verwelkomen….
    Tja, van de eigen cultuur moet je afblijven. Anders komt er oproer van.
    ‘T is toch verwonderlijk hoe de teneur en een vorm van ‘cultuur terreur’ door een ontevreden minderheid uit oorspronkelijk andere regionen, speciaal naar Den Helder toogt om andermans volksfeesje te verpesten!
    Zelfs ‘onze’ kinderen worden niet gespaard door deze ontevreden politieke cultuuractivisten!
    https://www.dagelijksestandaard.nl/2018/11/peiling-overgrote-meerderheid-vindt-straf-blokkeerfriezen-volstrekt-belachelijk/
    https://www.dagelijksestandaard.nl/2018/11/nederland-pietenland-pro-zwarte-piet-blokkades-al-aangekondigd-in-den-helder-op-dag-van-intocht/

  5. Als we nog eens tien jaar verder zijn bestaat het vieren van Sinterklaas niet meer. Niet door toedoen van de mensen die zwarte piet (terecht) een racistisch gekleurd karakter vinden, maar door toedoen van de autochtone Nederlanders zelf. Door de culturele gelijkschakeling met de VS, die door de meeste fervente aanhangers van zwarte piet meestal onbenoemd blijft, zal het typisch Nederlandse kinderfeest gewoon verdwijnen. We hebben er Halloween voor teruggekregen.

  6. Wellicht ontgaat mij het een en ander. Maar of we het leuk vinden of niet, maar elke persoon met een Nederlands paspoort is een Nederlander. Punt. Elke Nederlander dient zich aan de wet te houden. Punt. Nu heb ik me suf in de rondte gebeld maar niemand heeft mij kunnen uitleggen dat er wetgeving is hoe Sinterklaas te vieren. Wanneer we met integreren ook integreren bedoelen en niet assimileren, dan moet er gewoon uit te komen zijn. Maar kennelijk staat in deze discussie onze blanke-Arische beschaving op het spel en dus niks integreren. Assimileren zodat het blanke Arische ras behouden blijft. Ik zei nog tegen vrienden: als zware Piet niet meer zwart is, moeten wij dan niet emigreren naar Afrika om daar zwarte Pieten te ontmoeten en zelf voor onze Sinterklaas zorgen? Welke blanke ouder wil haar/zijn kind een cultuurshock aandoen, door Sinterklaas te vieren zonder echte zwarte Piet? In Amsterdam hadden we een zwarte Sinterklaas.Mijn vrienden konden voorkomen dat ik me niet van het leven beroofde.

  7. Goed zo! Helemaal mee eens. Weg met de gecastreerde hanen en hun slaven c.q. bedienden!
   Alleen waarom een andere ”Sint”? Laten we gelijk de religieuze feesten afschaffen, we leven in een seculaire maatschappij. Men zou het ook gewoon ”Winterfeest” kunnen noemen. Voor een kind maakt het niets uit, zoals het artikel zegt, cadeautjes, daar gaat het om. Zelfs de commercie zal er geen probleem mee hebben.

  8. Ik heb nooit ook maar 1 seconde gedacht aan slaven als ik zwarte Piet zag, niet als kind en niet als volwassene, hetgeen in de ogen van linkse betweters natuurlijk heel erg dom is.
   Een stel geïmporteerde “landgenoten” ziet er wel een probleem in met als gevolg dat een toenemend aantal mensen helemaal niets meer met die lui te maken wil hebben. En dat snap ik volkomen; ik denk er net zo over.

   Als ik naar een Arabisch land ga, moet mijn vrouw ook een hoofddoek op, op straffe van zweepslagen; wij vinden dat een toonbeeld van vrouwenonderdrukking maar we passen ons aan, zouden al die immigranten in ons land ook eens moeten leren.
   Ik vier thuis gewoon Sinterklaas inclusief Zwarte Piet en niemand zal me daar vanaf houden.

   • U spreekt nu wel in heel veralgemeniseerde termen. Maar ergens slaat u ook de spijker op z’n kop. Ik heb ook nooit de associatie met slavernij gehad. En “geïmporteerde” landgenoten (waarom zet u landgenoten tussen aanhalingstekens?) klopt ook min of meer, alleen anders dan u bedoelt. Hun voorvaderen zijn namelijk ooit geïmporteerd, maar toen heette dat anders, uit Afrika en zijn na veel omzwervingen in ons land beland.
    Al die immigranten in ons land, die iets zouden moeten leren vind ik weer veel te algemeen. Het gaat om een handjevol anti-Pieten die voor het grootste deel ook niet “immigrant” genoemd kunnen worden.

   • U mag dan nooit Piet als slaaf gezien hebben, maar u kunt niet ontkennen, dat hij de knecht van de Sint genoemd wordt. Naar mijn mening past ook deze neerbuigende functie van knecht niet meer in onze maatschappij. Tegenwoordig zijn de knechten van vroeger eervolle werknemers en hoeven zij hun petje niet meer af te nemen voor die ”rechtse” bazen en kerkelijke figuren, dit dankzij uw ”linkse betweters”.

    • . . . wat te doen als je een linkse baas hebt?
     u gaat er misschien van uit dat bazen per definitie links zijn
     dan zit u er naast
     ik heb heel wat linkse bazen gehad en ben van ellende maar ZZP-er geworden

     • CORRECTIE
      . . . wat te doen als je een linkse baas hebt?
      u gaat er misschien van uit dat bazen per definitie rechts zijn
      dan zit u er naast
      ik heb heel wat linkse bazen gehad en ben van ellende maar ZZP-er geworden

   • En misschien heb ik wat ontwikkelingen op dit vlak gemist – maar die onderdrukking waar je het over hebt, vonden we die niet slecht met z’n allen? Wilden we dat niet beter doen hier in Nederland? Maar kennelijk moet wat daar gebeurt hier ook gebeuren, dat stel je tenminste voor.

    En inderdaad, niemand zal je daarvan afhouden. Net als iemand ons ervan af zal houden om het gewoon met Piet te vieren ipv Zwarte Piet. Want in Nederland doen we dingen anders dan in die Arabische landen waar je het over hebt, remember?

    • Veel mensen in Nederland leven vanuit de naïeve gedachte, dat je de ander met gelijke munt moet terugbetalen en dat het dan vanzelf beter gaat. Niets is natuurlijk minder waar, dan escaleert e.e.a. juist. Arabieren discrimineren vrouwen, vindt men. Dan doen wij hetzelfde met hen, zodat ze vanzelf ophouden. En dat is een grote misvatting, zeker als het daarbij om overtuigingen gaat. Één van de grootste machthebbers op aarde, Trump, heeft zijn politiek helemaal vanuit deze gedachte vormgegeven. En wat zie je??? De spanning op aarde is de laatste twee jaar alleen maar toegenomen.

     • Waar baseert u die gedachte op?
      Dat VEEL mensen in Nederland met gelijke munt terugbetalen?
      Het is mij nog niet opgevallen.
      Maar misschien heb ik andere vrienden dan u.

      • Als u een uurtje bladert door lezersreacties van telegraaf, nu.nl, DDS, TPO en veel andere sites, ziet u wat ik bedoel. Daar staan niet tientallen reacties van de door mij bedoelde soort, maar duizenden in de afgelopen maanden. En dat zijn alleen de mensen die de moeite nemen om te schrijven.

      • Reactie op Gerald 12nov 13:26
       Ah u bedoelt “met gelijke munt betalen” louter verbaal.
       Het spreekwoord betekent iemand op dezelfde manier behandelen – wraak nemen, zeg maar.

      • Ik schreef, dat er veel mensen zijn die vinden dat je met gelijke munt moet terugbetalen, verbaal dus. Ze vinden dus, dat men de ander op dezelfde manier moet behandelen en dat kun je wraak nemen noemen. Dat kan allemaal geen kwaad, want het zijn mensen die zich meestal anoniem presenteren en waarschijnlijk nooit tot actie zullen komen. Maar het schetst wel een beeld van een compromisloze houding.

   • Ben je nu Saudi Arabië met Nederland aan het vergelijken? Denk dat we blij mogen zijn dat we in Nederland niet al te star aan oude gewoontes vast houden als die anderen schaden.

  9. De anti-Piet beweging wil Sinterklaas veranderen. Het “grappige” is, dat ze niets bijzonders voorstellen, want het feest is de laatste decennia vaker veranderd. Die anti-anti-Pieten zijn wel heel inconsequent. Ik kan me die weerstand wel voorstellen. Maar als ze het feest in de oude vorm willen handhaven, zou ik een aantal veranderingen uit de laatste decennia ook terugdraaien.

   Wat dacht u van de zak van Sinterklaas??? We gaan dan voortaan onze kleintjes weer vertellen, dat ze in die zak, per boot, met Sint naar Spanje gaan, tenzij ze zich goed gedragen. Natuurlijk pas nadat ze met de roe flink zijn afgerost door een straf-Piet.

   En we vertellen weer, dat de Sint te paard met wat waaghalzerige Pieten over de daken huppelt en cadeaus door schoorstenen flikkert. Wie geen schoorsteen heeft of alleen een miezerige CV-rookgasafvoer en geen kachel maar een radiator, heeft pech. Hij zal een forse verbouwing moeten ondergaan, voor het feest weer gevierd kan worden zoals het hoort.

   Mijn boodschap? Veel mensen storen zich aan de simpele suggesties van anti-Pieten, terwijl we zonder morren essentiële elementen van het feest zelf overboord hebben gezet. Of gaat het eigenlijk om de suggestie van racisme?

   • Natuurlijk. Veel Nederlanders, vooral aan de rechterkant, zijn hartstikke racistisch. Maar dat mag niet benoemd worden.
    Wilders heeft het er altijd over dat problemen benoemd moeten worden. Maar als de problemen onder zijn eigen achterban benoemd worden, is het huis te klein.

    • Over rascisme gesproken. Na een DNA onderzoek ben ik weken van de leg geweest. Ik dacht namelijk dat ik zuiver Arisch was (wel met een vlekje hier en daar) en wat bleek: 39,4% Asjkenazisch joods; 37,3% Noord en West-Europees; Engels 11,7%; Iers-Schots-Wales 4,9%; Noord en West Afrika 6,7%. Ik ben geen racist, maar wie ben ik wel, en waar gaat mijn leven naar toe. Ik ben dol op zwarte Piet en dat komt natuurlijk door die 6,7%. Zouden al die anti zwarte Pieten geen Afrikaans DNA hebben? Wat is het leven toch zwaar en moeilijk.

     • Ik ga uw reacties zowaar nog waarderen. Heel leuk! Volgens mij realiseren veel Nederlanders zich hun achtergrond niet. De meesten van ins hebben migratiebloed, al is het maar van de hugenoten, zoals ikzelf.

  Comments are closed.