Maakt Schippers weg vrij voor Dijkhoff?

  2
  880

  Leestijd: 2 minuten.

  Edith Schippers had alles om de eerste Nederlandse vrouwelijke premier te worden. Ze geldt als uiterst competent, had de vereiste ervaring, de onmisbare machtsbasis in de partij en de nodige hardheid. En als minister van volksgezondheid, een van de moeilijke departementen, was ze een van de sterkhouders van Rutte I en II. Geen wonder dat menig liberaal in haar de ideale kroonprinses zag.  

  Dat gaat dus voorlopig niet gebeuren. Schippers (54) stapt over naar het bedrijfsleven. Ze wordt president Nederland van de chemiegigant DSM waar ze partijgenoot Atzo Nicolaï opvolgt. We zullen vermoedelijk nog wel even moeten wachten op de eerste vrouw in het Torentje.

  Of Schippers überhaupt de brandende ambitie had voor de topjob heeft ze voor het publiek lang verborgen gehouden. Ze zinspeelde er even op, in december 2015. Maar toen Rutte besloot toch weer lijsttrekker te worden, hoorde je haar er niet meer over.

  Misschien was ze na zeven jaar als Kamerlid en uiteindelijk even lang als minister op een slopend departement uitgekeken op de politiek. Daarvoor was ze ook nog vier jaar fractiemedewerkster geweest. Van 1993 tot 2017 actief in de Binnenhofse bubbel, met een onderbreking van zes jaar bij het VNO-NCW. Maar ook daar had ze met de zorg dezelfde portefeuille als op het Binnenhof.  Vanuit een ander perspectief maar toch.

  Schippers had zich al niet verkiesbaar gesteld voor de Kamerverkiezingen van twee jaar geleden. Het was tijd voor een adempauze, meer tijd voor haar gezin en vooral voor haar dochter die ze wilde zien opgroeien. Ze was in de eerste fase van de formatie van 2017 nog informateur maar dat was het dan ook. Het werd haar afscheid van het Binnenhof.

  Schippers was een vertrouweling van Rutte. Met dezelfde opvattingen over de taak van de politiek. Geen grootse en meeslepende visies maar oplossingsgericht en pragmatisch. Uiteindelijk telt alleen het resultaat, want daar wordt een politicus op afgerekend.

  Die benadering nam ze ook mee naar Volksgezondheid. De burger verwachtte dat de zich daar opstapelende problemen werden aangepakt. Dat deed ze met grote voortvarendheid, enorme dossierkennis en politieke behendigheid. Ze gold niet voor niets als een van de beste, zo niet de beste, vakministers. In Rutte II ook dankzij de goede samenwerking met staatssecretaris Martin van Rijn (PvdA).

  Het is maar een vraag, en pure speculatie, maar daarom niet minder intrigerend. In hoeverre hangt haar overstap samen met de eventuele plannen van Rutte? Weet zij iets dat wij (nog) niet weten? Rutte verklaart steeds met de hand op het hart dat hij niet voortijdig naar Brussel gaat. We moeten hem op zijn woord geloven. Maar betekent dat ook dat hij na deze kabinetsperiode opgaat voor Rutte IV? Dan wordt het inderdaad te laat voor Schippers.

  Daarmee lijkt de weg vrij voor Klaas Dijkhoff. De fractievoorzitter zit nu nog in zijn leertijd. Daarin moet hij een wankele coalitie bijeen zien te houden en kan hij zich geen grote zeperds permitteren. Dat wordt zijn proeve van bekwaamheid. En pas als hij daarvoor slaagt, is hij daadwerkelijk de kroonprins.

  2 REACTIES

  1. Misschien gaat Mark Rutte inderdaad voor Rutte IV, wie weet komt er nog een andere politicus in beeld die de echte kroonprins van de VVD gaat worden. Zolang een meerderheid van de stemmers de VVD blijft kiezen, mag Rutte gewoon blijven. Misschien slaagt Rutte er wel opnieuw in om een meerderheid te krijgen. Nederland moet toch geregeerd worden. En met het gevaar van een keiharde en dure Brexit denk ik toch dat de VVD, de beste papieren heeft. Jammer voor de economisch zwakkeren in onze samenleving want zij moeten altijd het meest betalen. Maar ja dit levert vaak wel het meest op. Alleen als Brexit wordt afgeblazen is er nog hoop voor een meer sociaal kabinet zonder liberalen.

  2. Welke zegeningen heeft de VVD daadwerkelijk gebracht voor mensen die zich moeilijk tot niet kunnen verdedigen wanneer zij menen dat hun onrecht is aangedaan? Op welke wijze is, concreet, voor de meest zwakken in onze samenleving het een en ander gedaan om hun welzijn te bevorderen onder leiding van de heer Rutte en met dank aan GroteSterkeLeider, (want de PVV is de partij van GroteSterkeLeider die vervolgens alleen aan GroteStgerkeLeider verantwoording aflegt), CDA, PvdA, D66 en ChristenUnie en niet te vergeten te SGP. Of het nu Rutte is, schippers, Dijkhoff of wie dan ook, volgens de VVD zijn alleen de machthebbers die ons land economisch op de been houden, economische machthebbers dienen gepaaid, gediend en gehoorzaamd te worden, anders gaat ons land verloren. De VVD weet dat niet de dames en heren politici het land regeren, maar de echte machthebbers met en van het geld. En zolang het volk nog voldoende te eten heeft en een spelletje geschonken wordt hebben de echte machthebbers helemaal niets te vrezen.

  Comments are closed.