Weinig reden voor feestvreugde bij Forum

  20
  2096

  Leestijd: 3 minuten.

  Forum voor Democratie mag dan in een vreugderoes verkeren omdat het toetreedt tot het Brabantse provinciebestuur, de partij kent verder voornamelijk problemen. Gisteren heeft ze drie leden moeten royeren omdat ze ‘volstrekt onacceptabele’ whatsappjes hadden verstuurd. Drie andere leden zijn om soortgelijk wangedrag ‘geschorst’. Hun uitingen zouden fascistisch, antisemitisch of homofoob van aard zijn geweest en terroristische moordenaars als de Noor Anders Breivik hebben verheerlijkt.

  Dat zijn geen gebeurtenissen die een partij zomaar over zich heen kan laten gaan. Zeker niet als het een partij betreft waarvan de leider van de daken roept dat hij premier wil worden. Zijn verloofde bereidt zich volgens de roddelbladen zelfs al voor op haar taak als ‘first lady’.

  Een paar dagen terug, toen het nieuws over de whatsappjes naar buiten kwam, reageerde FvD nog vrij terughoudend. Natuurlijk, extremisme, discriminatie en het aanprijzen van geweld konden echt niet. Maar de partij wilde ook weer niet voor ‘gedachtenpolitie’ spelen.

  De negatieve publicitaire druk nam echter zo toe dat Forum zich genoodzaakt zag een onderzoek in te stellen. Waaruit dus bleek dat het kwaad wel degelijk was geschied en dat verzachtende omstandigheden in geen velden of wegen te bekennen waren.

  Het ligt nogal voor de hand om een verband te leggen tussen de extreme uitingen van de betreffende leden en het optreden van Thierry Baudet. De partijleider komt voortdurend in opspraak. Door foute tweets (Marokkanen in trein). Door verwerpelijke contacten (de racist Jared Taylor). Of door domme interviews (zoals dat waarin hij de Brabantse coalitiegenoot CDA van ‘cultuur-marxisme’ beschuldigde). Ook in zijn eigen partij begint hij steeds meer omstreden te raken. De ene na de andere verkozene verlaat de FVD. Deze week weer het Overijsselse Statenlid Chilion Snoek, die zijn lidmaatschap opzegde omdat hij zich niet meer thuis voelde bij de ‘radicaliserende koers’ van de partijtop.

  De meeste afvallers sluiten zich aan bij de partij van Henk Otten, die vorige zomer door Forum op de keien werd gezet. Wegens financiële malversatie, luidde de officiële beschuldiging. Maar het was voor iedereen duidelijk dat Baudet op deze manier een ordinaire machtsstrijd beslechtte.

  In de peilingen gaat het met FVD dan ook bergafwaarts. Een dik jaar geleden eindigde de partij nog als grootste bij de provinciale (en dus senaats-)verkiezingen en leek the sky the limit. Maar inmiddels staat ze bij Maurice de Hond nog maar op 10 Kamerzetels, en elders ook niet veel beter. Nu is 10 nog altijd een fraaie winst vergeleken bij de 2 zetels die Forum in 2017 haalde, maar wel een stuk minder dan de bijna 30 waarop de partij een jaar terug virtueel kon bogen.

  Binnen FvD klinkt zelfs de roep om Baudet maar te vervangen, bijvoorbeeld door het Amsterdamse raadslid Annabel Nanninga. Of het ooit zover komt blijft afwachten, maar in elk geval is er voor Thierry reden zich ongerust te maken.

  Anderzijds valt het moeilijk in te zien wat FvD zonder hem zou moeten. Het succes dat de partij heeft behaald was voor het overgrote deel te danken aan zíjn charisma, of hoe je het noemen wilt. Nanninga zal misschien minder blunders maken dan Baudet, maar ze mist ook diens electorale aantrekkingskracht. Hetzelfde geldt voor Henk Otten, wiens GO niet meer is dan een rechtse variant van de VVD.

  Het zou best wel eens kunnen dat Forum, met of zonder Baudet, over een jaar een veel slechtere verkiezingsuitslag boekt dan menige tegenstander van de partij nu vreest. Waarna een LPF-achtig einde, met veel geruzie en afsplitsingen, het meest voor de hand liggende scenario is.

  Er is één man die daar ongetwijfeld op hoopt, al kan hij het niet hardop zeggen. Dat is Geert Wilders.

  20 REACTIES

  1. Wat een heftige discussie! Met al die termen als kartel, links rechts, religieus, dictatuur, democratisch, nationalistisch, anti-semitisme en racisme, fascisme.

   Totaal niet duidelijk.

   FvD en PVV zijn helemaal niet rechts in de zin van dat ze minder overheid willen en meer macht voor grote bedrijven. Zij zijn wel nationalistisch. Maar wat is daar nou zo fout aan?

   Nationalistisch en rechts heeft maar weinig met elkaar te maken.

  2. De Noor Lars Breivik? Is dat het broertje van Anders Breivik?

   NASCHRIFT: Sorry, veranderd

  3. Ik haat onze linkse betweterige drammers en het machtsgeile Kartel. Ik ben gewoon rechts, geen racist of facist en het interesseert me niet wat anderen daar van denken. Ik laat me door niemand voorschrijven wat ik moet vinden.
   Fvd is niet heilig voor me, ik stap net zo makkelijk over op de PVV.

   • Ach Henk toch. Waarom zo’n boze reactie? De versimpeling van de steeds complexer wordende politiek in een soort Ajax-Feijnoord rivaliteit doet de politiek ernstig tekort. Vaak, maar niet uitsluitend, zijn beroeps-oppositie partijen die groeien bij de underdog rol en daarom bewust aansturen op een zo klein mogelijke kans uitgenodigd te worden voor regeringsdeelname ten onrechte gelabelled als ‘rechts’. Het zijn intriganten partijen, die vervullen ook een rol, en wil er dan ook geenzins minderwaardig over doen. De PVV standpunten zijn in de sociale paragrafen vaak verrassend dicht bij die van SP. Door schofferende uitspraken zorgen zowel Geert Wilders als de heer Baudet ervoor zoveel mogelijk buiten de regerende macht te blijven.

   • Ach kijk, zo heb ik nu een hekel aan rechtse betweterige drammers zoals u.

  4. Ach Fons toch.
   Je ligt nu in bed met Joop. Ja, daar heb je een artikel geschreven.
   Joop. De extreem-linkse subsidiespons van BNNVARA. Bart de Graaff draait zich om in zijn graf.

  5. Fons blijft maar kinderachtig feestvieren over de problemen van het FvD. Nog afgezien van het feit dat partijen als FvD en PVV het pure product zijn van de ongelofelijke stommiteiten en de corruptie van regeringspartijen als VVD, het CDA, de PvdA en D66, ontgaat het hem blijkbaar ook totaal dat onze incapabele, visieloze en laffe eerste minister, die Nederland van de ene crisis naar de andere voert, nu dankbaar gebruikmakend van de coronacrisis voor de omvang waarvan hij persoonlijk verantwoordelijk is, op het punt staat om de anti-democratische noodmaatregelen een permanentere wettelijke basis te geven. Met zo’n verankering kunnen straks samenkomsten en demonstraties met groter gemak verboden worden. Overigens gebeurt dit plotseling zonder dat hiervoor eerst de EU geraadpleegd moet worden ? Begrijpt Kockelmans welk gevaar hier dreigt voor o.a. de komende verkiezingen, waarin de regering vrijelijk gebruik kan maken van de media, terwijl de oppositie door de overheid beperkt is in haar vrij- en mogelijkheden ? Het lijkt Kockelmans in ieder geval absoluut niet te storen, maar onze democratie is sinds WO-2 nog niet in zo’n slechte toestand geweest. Niet dankzij FvD of PVV of SP, maar dankzij de zogenaamd “democratische” coalitie.

   • Het moge duidelijk zijn dat ons land en de EU steeds meer afglijden richting dictatuur, waar de gevestigde “Kartel”orde met steun van linkse partijen met extreme denkbeelden, de dienst uitmaakt.

    Nou ben ik vaker in dictaturen geweest en heb daar van vrienden geleerd hoe daar mee om te gaan. “Niet in het openbaar je mening geven, voor het oog braaf meehuilen met het gezag maar onder gelijkgezinden in het geniep de overheid saboteren en anoniem verzet plegen.” Op de overheid vertrouwen is levensgevaarlijk.

    Zolang in ons land stemmen anoniem met een potlood gebeurt, kun je je stem nog wel uitbrengen maar als de stemcomputer weer in gebruik genomen wordt, beter niet meer stemmen, omdat er geen enkele controle is dat je politieke voorkeur niet toch wordt gekoppeld aan je stemoproep.

  6. Toch moet men zich afvragen waarom juist extreem-rechtse figuren zich aanmelden als lid bij FVD. Waarom bijvoorbeeld niet bij het CDA of de PVDA? Heeft dat toch iets te maken met het gedachtegoed van de heer Baudet zelf. Die tot uiting komen in die vreemde sektarische opmerkingen die regelrecht uit de koker lijken te komen de Alt-right beweging.

   • Beste Anton,
    Die vraag van jou wil ik best beantwoorden hoor.
    Omdat extreem-religieus en extreem-links daar al zitten… Je kan toch niet verwachten dat extremisten van verschillende ideologieën/geloven genoegzaam bij elkaar gaan zitten? ?
    Maar voilà, die paar NL-extremisten moeten en mogen toch ook ergens op stemmen? Ook zij hebben immers stemrecht. Vergeet niet dat links extremisten en religieus extremisten ook stemmen en die kiezen dan het CDA of de PvdA.
    Maakt dat het CDA of PvdA dan extreem Anton?
    Zo nee…
    Dan geldt hetzelfde antwoord logischerwijs voor de FvD.
    Het FvD is rechts en gematigd. Een kleine rechts-extreme minderheid zal dus op haar stemmen – zij moeten toch ergens op stemmen?
    Dat geldt natuurlijk ook voor extreem-links en de PvdA of extreem religieus en het CDA. Het FvD is daarmee gelijkwaardig aan het CDA en de PvdA. De overgrote meerderheid van hun kiezers zijn gematigd en een kleine groep extreem. Links, rechts, religieus, DAT maakt feitelijk dus niet uit.

    • Extreem-religieus bij het CDA en extreem- links bij de PVDA? Waar haal je dat vandaan.? Wie zijn dat? Extreem links vind je hooguit bij de SP en extreem religieus bij de SGP. Beste Ronaldo, je redenering lijkt een beetje op die van Arnold Karstens. Die verknoopt ook de meest bizarre eindjes aan elkaar. Geef toe, die teksten van die leden van de FVD in hun blogs kunnen toch gewoon niet.

     • Ik heb die teksten niet gelezen. Schijnt ook weer iets van jaren geleden te zijn geweest. Het is m.i. spijkers op laag water zoeken en muggenzifterij.
      Timmermans vind ik toch een behoorlijk extreem linkse eurofiel die het liefst Nederland wil opheffen en wil verlagen tot een wingewest van de EU. Een landverrader…
      En dat het CDA zo moeilijk doet over vrijwillige euthanasie en een blowtje terwijl drank gewoon overal te koop is vind ik ook echt niet normaal. Extreem zelfs als een ander niet over zijn/haar leven en dood zou mogen beschikken omdat een sprookjes boek (bijbel) hun dat vertelt.
      Dat je het zelf niet doet best. Maar laat dat bijbelse gedoe geen opgedrongen wetmatigheid zijn voor een niet-gelovige ander. Idem abortus. Ik bepaal zelf wat ik met mijn lichaam doe, niet religieuze extremisten die via de wet hun bijbelwetten aan je opleggen. Open je ogen eens, linkse rakker!

   • Er is in NL maar één partij van extremisten – extremisten op verschillende gebieden, maar allemaal rasechte extremisten – en dat is D66. Ze is fanatiek neo-liberaal, pro-islamitisch, steunt terroristische islamitische bewegingen in het buitenland met Nederlands belastinggeld, ze houdt misdadigers en terroristen de hand boven het hoofd met wetten die het de politie onmogelijk maken om fatsoenlijke burgers tegen dit schuim te beschermen, ze is corrupt en heeft lang bovenaan de lijst van wegens corruptie veroordeelde bestuurders gestaan, ze is anti-democratisch in haar opvattingen (zie haar standpunt inzake referenda) en de enige toelatingseis bij deze partij lijkt onvoorwaardelijke steun voor de EU te zijn. Als we niet oppassen komt er voor de komende verkiezingen aan het hoofd van deze partij bovendien een met een terrorist gehuwde vrouw te staan, die hoopt ooit PM te worden. In geen enkele andere Nederlandse partij van links of van rechts tref je zoiets aan. Alleen GL komt qua extremisme in de buurt van D66, maar voor zover ik weet heeft GL (nog) niet zulke gevaarlijke intieme relaties met grote bedrijven.

  7. Telkens blijkt maar weer dat politiek een levend gebeuren is, is het niet hier of daar, maar er is altijd leven in de brouwerij. Soms is het aandoenlijk, soms raak ik seksueel helemaal opgewonden, dan weer verdrietig en dan weer euforisch. Maar hoe dan ook ik blijf zelf heel stabiel. Bij elke verkiezing kleur ik alle hokjes mooi rood en binnen de lijntjes, anders is die stem ongeldig, begrijp ik.

  8. Fons, schrijf eens een leuk stukje over Groen Links.
   Die hebben/hadden een moordenaar (Volkert van der Graaf) en terroristen (Duyvendak c.s.) onder hun leden. In die linkse club barst het van de rotte appels. Daar kan je je lust op botvieren, of……. past dat niet in je straatje?

   • Wat heeft Volkert van der Graaf met groen-Links te maken? Sinds wanneer zijn activisten terroristen? Antwoord op de vraag waarom aanhangers van een extreem- rechtse ideologie, waarin anti-semitisme en racisme tot uiting komen lid zijn van FVD krijg ik vooralsnog niet. Waarom heeft FVD een zekere aantrekkingskracht bij dit soort lieden? Hoe komt het dat ze zich aangetrokken voelen door uitlatingen van de heer Baudet?

    • Vreemd, ik gaf u eerder al het antwoord en het zint u niet?
     Beste Anton, verblind door haat, ziet u niet dat als van de 50.000 leden er 100 rot zijn, een massa appels zoet en sappig blijven.
     U wil alleen maar het FvD als rot zien.
     De andere rotte appels – ook extremistisch – bij andere partijen neemt u voor lief, of zelfs niet in ogenschouw… ?
     Maar doe nu niet alsof alleen het FvD extremisten aantrekt.
     Overigens: ze zijn door de leiding van het FvD aangepakt. Dus wat wilt u nog meer? FvD is een hele fatsoenlijke burgerpartij, ook al bent u het daarmee niet eens. ?

    • @Anton: Een ideologisch gemotiveerde moordenaar is bij u een “activist” ?

  9. De lol voor Fons om dit soort vooringenomen stukjes over FvD te schrijven, zit hem in het tegen de schenen schoppen van mensen die zijn mening niet delen. Fons hoopt op boze reacties en kickt daar blijkbaar op.

   Dus ik roep u op: negeer deze figuur en ga niet in op de inhoud van zijn onzin. Niet meer op reageren, dan is de lol voor hem zo over.

   • Je hebt groot gelijk Henk. Fons is vooringenomen en links. Daardoor trapt hij altijd in dezelfde richting. Ik heb ook een paar keer gereageerd, maar het heeft geen zin…

  Comments are closed.