Weisglas: afdracht SP-ministers in strijd met Grondwet

  0
  76

  Leestijd: 1 minuten.

  (Update met reactie SP) Als SP-ministers in een nieuw kabinet verplicht worden een aanzienlijk deel van hun salaris aan de partij af te dragen, dan is dat onjuist en in strijd met de Grondwet. Andere partijen die mogelijk met de SP willen regeren, moeten vooraf aan de SP duidelijk maken dat van een samenwerking in een coalitie geen sprake kan zijn als de afdrachtregeling geldt. Dat schrijft voormalig Kamervoorzitter en VVD-lid Frans Weisglas in een column op frontbencher.nl/.

  Weisglas wijst erop dat in de Grondwet staat dat ministers ‘van de Kroon’ zijn. Ze treden niet meer op als partijpoliticus en werken in algemeen belang, dus onafhankelijk van hun partij. Volgens de oud-Kamervoorzitter kunnen ministers als dienaar van de Kroon geen verplichting van hun partij aanvaarden. Wel is het zo dat ze op basis van vrijwilligheid een deel van hun loon kunnen afdragen.

  Eerder deze maand zei SP-leider Emile Roemer dat als de SP in het kabinet komt, SP-ministers een deel van hun salaris zullen moeten afstaan aan de partijkas. Net zoals dat nu geldt voor SP-Kamerleden. Lees dat verhaal hier.

  De SP laat in een reactie weten dat de regeling inderdaad op basis van vrijwilligheid is en daarom niet in strijd is met de Grondwet. ,,Er wordt een afspraak gemaakt dat een deel van het geld wordt overgemaakt. Binnen de partij is er ongelooflijk veel draagvlak hiervoor. Dus ook voor eventuele ministers gaat dat gelden. Het heeft niks met de Grondwet te maken. Het salaris wordt rechtstreeks van de kroon overgemaakt op de rekeningen. Vervolgens mag iemand zelf weten waar hij of zij het uitgeeft: computers, zomervakantie, ga zo maar door”, aldus een voorlichter van de partij.

  Lees hier de hele column van Frans Weisglas

  Frontbencher.nl heeft ook alle peilingen (De Hond, EenVandaag, Synovate, TNS Nipo)

  Volg Oh Oh Den Haag voor Haagse Varia en Haagse Lol

  Volg Frontbencher.nl op Twitter